AO/WPO-blog

Welkom op het BirdingBreaks.nl reisblog. Birdingbreaks.nl en Dutch Birding zijn in 2010 een nauwe samenwerking aangegaan. Een van de resultaten van deze samenwerking is dat leden van Dutch Birding aantrekkelijke kortingen krijgen op een select aantal reizen. Deze reizen zijn bijvoorbeeld vanwege hun bestemming extra interessant voor leden van Dutch Birding. Via dit blog doen wij verslag van deze reizen door middel van foto's, reisverhalen en nieuws uit het veld. Daarnaast vindt u op het blog reisverhalen van bijzondere reizen naar unieke, maar ook de meer bekende reisbestemmingen. Kortom allemaal plekken waar de reizende vogelaar kan genieten van geweldige vogels en prachtige natuur.

Pacific Odyssey Update vanaf de Cook Strait

27 maart 2013  ·  5555 × bekeken

27 maart - 20 graden, half bewolkt, zwakke wind uit zuidoost
Ochtend: westelijk deel van Cook Strait
Avond: Tasmaanse Zee thv New Plymouth, c 120 mijl uit de kust

Na een spetterend einde van de dag gisteren begon de dag vandaag wat rustiger. Meestal gaan we voor het ontbijt (om 8 uur) een half uurtje op het bovendek staan. Het wordt half acht licht dus dan heb je al een klein idee van de activiteit. Er was nog steeds land in zicht want we voeren de Cook Strait uit aan de noordzijde van het Zuider Eiland van Nieuw-Zeeland. Ook gek want nog steeds telefonisch bereik hier, hoewel we al twee dagen aan het varen zijn. Dat zal in de loop van de dag wel afgelopen zijn als we verder van land varen. De eerste posts waren dus gewoon enorm lange sms berichten!

Eerste vogels voor het ontbijt waren Westland Petrel (c 20) en de eerste Flesh-footed Shearwaters van de reis. Er waren nog altijd voldoende White-capped Albatrossen te zien, afgewisseld door enkele Bullers en een Northern Royal Albatros. Dan het ontbijt: wat een chef staat hier in de keuken! Werkelijk een feest om de dag te beginnen met een heerlijk en ruim ontbijtbuffet. Het is wellicht jammer om te ontbijten tijdens het eerste uur licht van de dag - je zou wat vogelactiviteit kunnen missen - maar aan de andere kant, je bent vervolgens de hele dag op het dek.

Buller's Albatross, Nieuw-Zeeland (foto: Jacob Garvelink)Buller's Albatross Thalassarche bulleri, een schitterende verschijning op enkele meters! (Jacob Garvelink)

Nog wat over het schip: het is een voormalig Russisch onderzoeksschip (tevens ijsbreker) die de Spirit of Enderby is gedoopt door de rederij. Het biedt ruimte aan maximaal 55 passagiers, een relatief klein expeditieschip dus. Er is een bar met kleine bibliotheek, een eetzaal, een ruimte voor lezingen en verschillende dekken met accommodaties.
Weer terug naar de vogels!

De Spirit of Enderby (foto: Heritage Expeditions)De Spirit of Enderby, het schip van de Pacific Odyssey (foto: Heritage Expeditions)

Na het ontbijt zagen we al snel de eerste zeezoogdieren met in de loop van de ochtend maar liefst 4 Blauwe Vinvissen, 5 Orka's en 10 Pilot Whales. Blauwe Vinvissen komen niet geheel uit het water maar zijn te herkennen aan de grote, hoge 'blow' op het moment dat ze ademhalen. Als het lichaam deels boven water komt kun je de kleine vin aan het einde van de rug zien, vlak voordat ie onder water duikt. Op vogelgebied was er natuurlijk ook van alles te beleven met grote groepen Bullers Shearwaters waar op een gegeven moment enkele Fairy Prions tussen werden gezien, gaaf! Andere hoogtepunten van de dag waren 25 Fluttering Shearwaters, 1 Little Shearwater, 4 White-faced Storm-Petrels en 120 Common Diving Petrels.

Orca (foto: Marc Guyt AGAMI)Orca Orcinus orca (Marc Guyt/AGAMI)

Buller's Shearwater, Nieuw-Zeeland (foto: Jacob Garvelink)Buller's Shearwater Puffinus bulleri, Nieuw-Zeeland (Jacob Garvelink)

White-faced Storm Petrel, Nieuw-Zeeland (foto: Jacob Garvelink)White-faced Storm Petrel Pelagodroma marina, Nieuw-Zeeland (Jacob Garvelink)

Rond 19:30 uur wordt het donker en dat is ook het moment van de dagelijkse 'birdlog' die je met alle passagiers doet. Vervolgens is het om 20.00 uur eten, vaak gevolgd door een lezing. Vanavond ging het over de herkenning van zeevogels die we tot aan de Solomon Eilanden konden gaan zien, buitengewoon interessant dus (en ingewikkeld). Aan het einde van de lezing was iedereen bekaf en hoorde je soms zachtjes het snurken van enkele medepassagiers.

Laurens Steijn

Discussie

Simon Plat  ·  2 april 2013  19:28, gewijzigd 2 april 2013  19:28

Weet je zeker dat je Blauwe vinvissen ziet? De beschrijving hierboven sluit andere soorten vinvissen niet uit en het meest onderscheidende kenmerk van Blauwe wordt niet genoemd. Blauwe vinvis is behoorlijk zeldzaam. Het zien van eerst 5 en daarna 4 lijkt mij voor deze soort haast uitgesloten, helemaal in combinatie met het niet zien van de veel algemenere Gewone vinvissen. Geniet van de reis Simon

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?