Dutch Patchwork Challenge 2024

Op 1 januari 2024 is de Dutch Patchwork Challenge (kortweg: DPWC) van start gegaan; een landelijke ‘competitie’ om het vogelen dicht bij huis te stimuleren en enthousiaste verhalen over ontdekkingen op je eigen ‘local patch’ met elkaar te delen. De DPWC daagt je uit om alles uit de kast te halen om op jouw local patch van maximaal 3 km2 in 2024 zoveel mogelijk vogelsoorten te zien en bijzondere ontdekkingen te doen.

Niet elk gebiedje heeft dezelfde potentie, maar ook het vinden van een lokaal goede soort, zoals een algemene zeevogel in het diepe binnenland, wordt beloond met bonuspunten. Aan het eind van het jaar zijn prijzen te winnen voor onder andere de beste ontdekking, de langste lijst, en het mooiste #patchgold.

Download dit bestand om het hele jaar je soorten en punten bij te houden.

Houd in dit gedeelde document je aantal soorten en score bij en deel je hoogtepunten en dien je aanvraag voor meer punten in bij CoA (Court of Appeal)

Via deze link kom je op de FAQ in onze vorige blogpost met het stappenplan en meer recente info en tips.

Blog Juni/Juli 2024

31 augustus 2024  ·  Vincent Stork, Hein Prinsen, Vincent Hart, Martijn Renders, Maurice van Veen, Rob van Bemmelen & Ben Gaxiola  ·  179 × bekeken

Blog Juni/Juli 2024

Na twee maanden radiostilte zijn we weer in de lucht! De maanden juni en juli zullen vooral voor veel binnenland patchers als een héle lange zomerdip zijn ervaren. De DPWC groepsapp was in ieder geval akelig stil. De ideale tijd om een andere hobby af te stoffen of op vakantie te gaan. Maar inmiddels zijn wij, net als de vogels, weer bevangen door zugunruhe; dat heerlijke onrustige gevoel dat je eigenlijk je patch niet meer alleen kunt laten, want er zit weer van alles in de lucht en de struiken staan weer te rammelen! Het zal jullie ook niet zijn ontgaan dat we alweer een paar weken de ene na de andere knaller van een stelt om de oren krijgen. En al speelt dat geweld zich vooral af langs de kust, ook in het binnenland was het een en ander gaande. Je zult maar een Groene Bijeneter (Wageningen) of Grote Geelpootruiter (Groene Jonker) om de oren krijgen omdat je niet op je patch maar elders je geluk zocht. Helaas voor enkelen, dit is echt gebeurd... Heel wat patchers scoorden al met een Waterrietzanger, terwijl ook de eerste Sperwergrasmussen zijn gesignaleerd, zelfs op patches in het diepste binnenland! Maar dit alles behoort natuurlijk tot het relaas over het local patchen in augustus, daarover meer in een volgende update. Hieronder vatten wij de stand van zaken tot nu samen, zodat jullie weer helemaal up-to-date aan de slag kunnen om de herfst af te trappen. De komende maanden in je patch gaan fantastisch zijn!

Beste ontdekking van de maanden juni en juli

In deze rubriek geven we graag een podium aan de patchers landelijke knallers hebben ontdekt op hun local patch. Helaas hebben wij geen verhalen mogen ontvangen over dergelijke knallers in de afgelopen periode. Lenn van de Zande ontdekte op 27 juni een Dougalls Stern op zijn patch in Waterdunen bij Breskens. Deze vogel werd later vergezeld van een tweede exemplaar en er werd zelfs even gebaltst. Lenn heeft daarom de moeite genomen om twee nestboxen te bouwen en deze in het gebied geplaatst, wat een betrokkenheid! Wie weet worden we volgend jaar op een heus broedgeval getrakteerd. Hoewel er nog een aantal andere knallers zijn waargenomen op jullie patches, was het voor het DPWC team niet evident dat dit eigen ontdekkingen betroffen, zodat ze niet in deze eregalerij worden genoemd. Laat het ons gerust weten als we iets over het hoofd zien, liefst met een mooi verhaal.

Nestboxen voor Dougalls Stern (Lenn van de Zande)

#Patchgold

In de zomermaanden was patchgold delven niet de makkelijkste klus, maar gezien de soort van de maand en de soorten die hieronder bij gemiste kansen langskomen liggen er altijd mogelijkheden in de doldrums van het patch-jaar. De local patchers die actief bleven hadden zoals altijd gelijk. Of zoals Joop van Ardenne in het gedeelde scoreformulier meldde: “uren maken loont”, ook in de zomer. Hij had in juni alleen al Kuifmees, Appelvink, Zwarte Wouw en een man Roodpootvalk en in juli kwam daar nog Bosruiter bij. Buddy van Nieuwenhoven trok ten strijde langs het Eemmeer en sloeg toe met Kleine Topper, Zwarte Ibis en Poelruiter, toch heus patchgold! Ook Willem Bosma bleef zijn patch bij Beetsterzwaag trouw en dat betaalde dik uit met Casarca, Witwangstern, Kwartel, Wespendief en Spotvogel. Als laatste eervolle zomervermelding noemen we graag de patch van Patrick Snoecken bij Zuidlaren. Daar toverde hij Poelruiter, Lachstern en Reuzenstern uit de hoge hoed.

In juni werden op meerdere patches Bijeneters, Kwartels en Kwakken gemeld. Ook bleek het de uitgelezen periode voor een aantal van jullie om Ransuil eindelijk op de lijst bij te schrijven. Voor patchers in Castricum en op Texel kon juni niet meer stuk met een Roodmus.

Mochten jullie na het lezen van dit stuk enigszins `underwhelmed’ zijn, onthoudt dan dat op je patch elke soort even hard meetelt. Voor augustus en september zal het patchgold zeker van meer karaat zijn! Overigens staat de (ongeschoonde) lijst van alle patches samen op 310 soorten dus jullie zullen aan de bak moeten om hier één of meerdere soorten aan toe te voegen.

Gemiste kans

In deze editie zetten we Nick Peeters in het zonnetje. Op zijn local patch de Nieuwe Driemanspolder bij Zoetermeer was het wederom goed raak! Nadat in de maand mei door anderen al een Roodkopklauwier en een Bronskopeend op zijn patch waren ontdekt, kon Nick op 1 juni aanschuiven bij de Grote Tafeleend en op 30 juli bij een Vorkstaartplevier. Vreugde met een rafelrandje? Het moge duidelijk zijn dat in zo’n goudmijn altijd veel kapers rondlopen en het lastig is om de knallers zelf te ontdekken, maar dat zal Nick waarschijnlijk weinig deren.

DPWC Ranking (stand ‘begin augustus’)

In onderstaande overzicht is per provincie de ranking weergegeven van de deelnemers die de moeite hebben genomen om, naast het aantal soorten, ook het aantal ontdekpunten aan ons door te geven via het gedeelde scoreformulier. Alle provinciale koplopers zitten, niet onverwacht, nog steeds stevig in het zadel. Daaronder zijn enkele verschuivingen opgetreden in de ranking, met name in de binnenlandse provincies. De komende maand(en) zullen, zeker in de kustprovincies, verschillende local patchers de magische grens van 200 soorten passeren, maar het is de vraag hoeveel deelnemers het lukt om ook de grens van 300 ‘ontdekpunten’ te slechten. Op de Bioblitz pagina van de DPWC kun je de meest recente stand in de ranking en de voortgang per individuele patch nog eens rustig bestuderen.

Provincie Patch Waarnemer Aantal soorten Aantal punten
Zuid-Holland Westduinpark eo Den Haag Gerjon Gelling 210 385
Havenhoofd, Goeree Ken Kraaijeveld 183 316
Noordduinen, Noordwijk Ezra Mandemaker 191 294
Aalkeetbuitenpld e.o., Vlaardingen Sander van Vliet 173 260
Westduinpark en Scheveningen Vincent van der Spek 160 257
Zeeland Westkapelle Sander Lilipaly 199 347
Land of hope and dreams, Vlissingen Rob Sponselee 142 198
Noord-Holland Noord-Holland duinreservaat, Castricum Hans Groot 186 303
‘t Horntje, Texel Vincent Stork 179 282
IJmuiden aan Zee Dick Groenendijk 170 264
Geulduinen-Grote Vlak, Texel Koen Stork 154 229
Amsterdam - Zuidoost Tohar Tal 160 220
Gelderland Arkemheense zeedijk Robin Drenth 174 268
Blauwe Kamer, Rhenen Niels Gilissen 162 240
Wageningse Bovenpolder Reinoud Vermoolen 152 231
Grindgat Weurt - Beuningen Eddy Nieuwstraten 138 182
Oude Waal - Bisonbaai, Ooijpolder Kayo de Gruijter 130 175
Utrecht De Horde, Lopik Arjan Boele 168 262
Eemmeer e.o., Eemnes Buddy van Nieuwenhoven 142 242
Elster Buitenwaard, Elst Gydo Koster 139 192
Hoogekampse Plas + Beukenburg, De Bilt Hein Prinsen 143 191
Woerden, Plas Breeveld Paul van Agthoven 122 165
Flevoland Nijkerkernauw-Oost, Nijkerk Bernd de Bruijn 157 239
Roggebotzand, Vossemeersedijk Jeroen Postema 139 182
Overijssel Zalk en uiterwaarden, Kampen Johan Roeland 155 233
Hasselt dorp e.o. Jaap Oosterhuis 144 216
Schellerwaard, Zwolle David Uit de Weerd 139 189
Stadshagen, Zwolle Pieter Doornbos 131 171
Drenthe Tusschenwater/Laarwoud, Zuidlaren Patrick Snoeken 159 232
De Onlanden, Eelderwolde Folkert Jan Hoogstra 128 191
Landgoederen Eelde, Paterswolde Erik Helder 134 171
Friesland Potmarge e.o., Leeuwarden Jeroen Breidenbach 143 230
Beetsterzwaag Willem Bosma 171 227
Grote Wielen, Tytsjerk Vincent Douwes 142 199
Schiermonnikoog West Jesse Sinnema 133 185
Stienser bos en Wiede Mar Lisette Cuperus 122 159
Noord-Brabant De Rul, Geldrop/Heeze Henk Hendriks 141 190
HardenHoek, Biesbosch Martijn Renders 140 190
Peelrand, Uden Glenn van den Akker 118 168
Kampdijk, Vught Ruud van Dongen 124 154
Hank e.o. Martijn Renders 113 140
Limburg Ooijen, Broekhuizenvorst Bjorn Alards 152 ??
Groote Peel Frank Meeuwissen 148 ??
Groningen Groot Kamp/Ellersinghuizerveld, Vlagtwedde Rik Wever 131 ??
Zernike, Groningen Tim Schipper 131 ??
Helperdiepje, Groningen-stad Siska Westra 72 81

Vincent Stork, Hein Prinsen, Vincent Hart, Martijn Renders, Maurice van Veen, Rob van Bemmelen & Ben Gaxiola

Discussie

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?