Voorjaar 2011 in Eilat

Van 16 februari tot 23 april 2011 lopen Bram Ubels en Teun van Kessel stage bij het International birding and research centre Eilat. Op deze weblog houden ze vogelend Nederland op de hoogte van hun vangsten en waarnemingen.

Rondom Eilat

23 februari 2011  ·  6604 × bekeken

23-02-2011
De eerste ochtend voor Fabian en Tammo op het ringstation. Wederom rustig. langzamerhand zien we wat soorten verschijnen maar het gaat vooralsnog langzaam. Vogels nemen langzaam toe en iedere dag hebben we een paar 'eerste van 't jaar' soortjes. Tijdens het opzetten van de netten vliegt er een zwarte ooievaar laag over. Ook een vink is aanwezig, niet algemeen hier.

Vangsten:

 nieuwterugvangst
boerenzwaluw2-
rietzanger2-
snor2-
kleine karekiet3-
tjiftjaf83
arabische buulbuul21
blauwborst11
palmtortel31
turkse tortel1-
loodbekje1-

Aan roofvogels zien we 15 steppearenden, een bastaardarend en een extreem vroege wespendief, ook gezien door enkele goede Israelische vogelaars! Dit is de vroegste ooit voor Israel!! Normaal gesproken worden de eerste vroege exemplaren in de laatste week van maart gezien! Ook enkele steppebuizerds en de eerste zwarte wouw van het jaar.

Hierna checken we een aantal acaia's waar een gestreepte dwergooruil slapend te zien zou zijn net buiten de stad. Hij is vandaag niet thuis maar wel zien we Blauwe rotslijster, Zwartstaart en palastijnse honingzuiger.

On the northbeatch zit de westelijke rifreiger, een bonte ijsvogel en een woestijntapuit.

Bij de saltpans bij KM 20 zien we weinig spectaculairs maar wel een aantal nieuwe eilatsoorten voor ons zoals kluut, dunbekmeeuw, grutto, kleine plevier en strandplevier. Ook enkele honderden flamingo's.

Hierna doen we park holland aan waar we arabische babbelaar, arabische woestijnpatrijzen en twee mannen ruppels grasmus hebben.

Terug op het ringstation om zwaluwen te vangen eindigen we de dag met een overvliegende adulte reuzenzwartkopmeeuw en een tristis, vrij zeldzaam hier.
In het donker horen we jankende jakhalzen.

 

Groet B,Te,F & Ta

Discussie

Gerard Troost  ·  24 februari 2011  09:24

Ik heb totaal geen ervaring met Aziatische Wespendief, maar weet wel dat die wel eens overwintert heeft in Israƫl. Hebben jullie die optie overwogen?

Teun van Kessel  ·  24 februari 2011  17:21

Daar hebben we uiteraard aan gedacht, maar het was een overduidelijke Wespendief. We hebben hem ook gefotografeerd.

Willem Wind  ·  24 februari 2011  23:10

fotoosfotoosfotooooooos! ;)

Gert Ottens  ·  25 februari 2011  09:12, gewijzigd 25 februari 2011  09:13

Nou, die overwinteraar is deze winter niet meer gezien. Overigens worden de meeste Crested Honey-buzzards bij Eilat gedurende april-mei gezien, met een piek rond 8-21 mei (meteen na de piek van gewone Wespendieven).

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?