Voorjaar 2011 in Eilat

Van 16 februari tot 23 april 2011 lopen Bram Ubels en Teun van Kessel stage bij het International birding and research centre Eilat. Op deze weblog houden ze vogelend Nederland op de hoogte van hun vangsten en waarnemingen.

Yotvata!

21 februari 2011  ·  8650 × bekeken

21-02-2011.
Om zes uur worden we opgehaald door Tsadok als het net licht is en rijden naar het Ringstation. Hier zetten we vijf mistnetten op. De eerste ronde levert een aantal leuke dingen op.
Zo vangen we de eerste snor van het jaar, een cetti's zanger en een roodsterblauwborst. De bulksoort is ook vandaag weer tjiftjaf en we vangen vier rietzangers.Er is duidelijk meer beweging en voor het eerst ook tjiffen met vet en een wat hoger gewicht.
In het plasje bij het station zitten een kleine zilver, een purperreiger en een ralreiger.

Roodsterblauwborst 2kj man. (Teun van Kessel)
Roodsterblauwborst 2kj man (Teun van Kessel)
Snor (Teun van Kessel)
Snor (Teun van Kessel)

Cetti's zanger (Teun van Kessel)
Cetti's zanger (Teun van Kessel)

Rond half negen komt Itai ons ophalen voor een noordelijk tripje. We gaan naar Yotvata, enkele tientallen kilometers te noorden van Eilat. Na twintig minuten rijden door een geweldig mooi woestijnlandschap komen we aan bij een kibbutz waar we opzoek gaan naar een humes bladkoning die Rea hier ruim een week geleden heeft ontdekt. Deze goede soort voor Israel is daarna nog verschillende keren gezien. We zoeken een half uur maar zonder succes. Wel de eerste lifer van de dag; zwartstaart blijkt hier geen zeldzaamheid te zjin.
Het hele terrein zit vol met spaanse mussen en palmtortels.
In het boerderijerf-achtige landschap rondom de kibbutz barst van de kuifleeuwerikken en vanaf een telefoonmast volgt een arendbuizerd onze passage.

Hierna checken we wat sewage ponds, naar zwavel ruikende plasjes midden in de woestijn waar sporenkievit de meestvoorkomende stelt is. Ieder pond heeft z'n eigen paartje kleine groene bijeneter. In totaal zien we zeven paartjes.

In de Yotvata circular fields is het erg goed vogelen! Tientallen kuifleeuwerikken, honderden witte kwikken, tientallen roodkeelpiepers met enkele gras- en waterpiepers foerageren in de lage gewassen.
een jagend adult mannetje steppekiekendief vlieg na onze mening helaas wat verweg en gaat even op een irrigatiestellage zitten waar ook twee koereigers op zitten.
Langs de onverharde wegen een handje vol izabeltapuiten, drie woestijntapuiten en een oostelijke rouwtapuit. Direct naaste de auto vliegt een hop op. Zover als je kan kijken vliegen duizenden zwaluwen op een hoogte die alleen door de kijker zichtbaar is. Ook een slangenarend is aanwezig.
Uit een bosje klinkt een geinig gezang van wat tristramsspreeuwen.

Roodkeelpieper (Teun van Kessel)
Roodkeelpieper (Teun van Kessel)

Op de terugweg doen we net ten zuiden van Yotvata een met acacia begroeid woestijnlandschap aan. Hier zitten vier van de nog ongeveer twintig overgebleven paartjes arabische zwartkoppen in Israel. Na een tijdje vind Itai een kortstondig zingend mannetje. Even laat de vogel zich mooi bekijken! Hebbes!! Op deze plek ook enkele arabische babbelaars en een hop.
De IBRCE staff vind het leuk ons wat meer vand de omgeving te laten zien en daar proviteren wij mooi van mee! Dit soort uitstapjes zullen dan ook vaker gemaakt worden. De staff is overigens erg vriendelijk en onderkomen is goed verzorgd!

In de namiddag komen we terug op het ringstation. We hebben alleen een waterhoen en een tweede snor gemist.
Boven het meertje vliegt een flock van zes zwaluwsoorten. Onze eerste oevertjes en wat vale gierzwaluwen suizen ons om de oren.
Voor roofvogeltrek waren we ter vroeg vertrokken maar nu zien we nog drie bastaardarenden.

Te voet checken we nog even de saltpans waar het gebruikelijke spul zit waaronder steltkluut, poelruiter en drie flamingo's.

's avonds doen we de tweede poging zwaluwen te vangen op de slaapplaats. Van de veertig in de schemer aanwezige boertjes vangen we er slechts één. maarrr.... de eerste voor het seizoen is binnen! Ook hanger er twee gestreepte prinia's in 't net.

B&T

Discussie

Andre van Loon  ·  22 februari 2011  21:10

Tja, die Blauwborst.... lijkt mij nou weer een typische nep-roodster...

Bram Ubels  ·  22 februari 2011  21:26

Daar kun je inderdaad best gelijk in hebben, We vingen ook een veel duidelijker adult mannetje waar geen twijfel over mogelijk was. Dit beest kan in adult kleed nog alle kanten opgaan. De spot kan zowel wit als rood worden. Lastig al die ondersoorten hier!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?