WP Birding
Oman: goed vogels kijken op het randje van de WP
23 september 2009 · 29385 × bekeken
Brilstern Onychoprion anaethetus Bridled Tern. Mirbat, Oman, 4 november 2008 (Gerard de Jong)
De exacte grenzen van het West Palearctische gebied zijn niet strak gedefinieerd, maar staan open voor interpretatie. Wat bijvoorbeeld te doen met het Arabisch Schiereiland? De soortenmix is grotendeels typisch West Palearctisch, maar gedeeltelijk Afrotropisch. In de WP-reports van Dutch Birding, lijkt het gebied langzamerhand te gaan worden geannexeerd (hopelijk gaat dat niet leiden tot mot met de Afrotropieërs!). Oman (op de oostpunt) biedt een ruime selectie aan soorten die (nog) niet in de Europese veldgidsen staan vermeld. Een must voor de vooruit kijkende WP vogelaar!
Vrijdagmorgen 24 oktober 2008 met Lodewijk en Rob om 10.40 h. opgestegen van Schiphol en over o.a. Tsjechië, Bulgarije, Irak en - na een tussenlanding in Koeweit - over de Perzische Golf en de Verenigde Arabische Emiraten naar Oman gevlogen en om 18.45 Nederlandse tijd (in Oman 2 uur later) te Seeb geland. Vandaar naar ons logement nabij Muscat (Al Khuwair) waar we drie nachten zouden slapen.
Humes Tapuit Oenanthe albonigra Hume's Wheatear. Al Buraymi, Oman, 15 november 2008 (Gerard de Jong)
Zaterdagochtend tijdens het ontbijt maakte een Purperhoningzuiger al zijn opwachting en vloog een Indische Scharrelaar langs, beide heel algemene vogels in het noorden. Tevens zat een Visarend op een kraan naast ons penthouse, de eerste van vele. Onderweg naar de vuilstort van Al Amrat vielen bij een tussenstop de Gestreepte Gors (eindelijk, na hem drie keer niet te hebben gezien in Israël), de Roodstaarttapuit en de Hume's Tapuit direct in het mandje. De vuilstort was aardig, met o.a. zo'n 150 Aasgieren, 8 Steppearenden en een Bastaardarend. Op weg van de vuilstort naar Quriyat scoorden we onze eerste Oorgier van de trip. De omgeving van Quriyat en Daghmar was heel leuk, met veel leuke steltlopers, meeuwen en sterns, maar bleef qua nieuwe soorten steken op Grijze Frankolijn en Loodbekje. 's Avonds konden we in 'ons' penthouse, onder het genot van een paar biertjes, terugkijken op een geslaagde eerste dag.
Zilverbekje Lonchura cantans African Silverbill (links) en Zevenstrepengors Emberiza tahapisi Cinnamon-breasted Bunting. Ayn Sahnawt, Oman, 6 november 2008 (Gerard de Jong)
Zondag gingen we eerst naar het Al Qurm park, goed voor o.a. Aziatische Goudplevieren en de eerste Indische Kieviten. Daarna door naar Ras An Sawadi, waar op het eilandje de beoogde Woestijnvalken moeiteloos binnengeroeid werden. Dit was een van de soorten die het hoogst op ons verlanglijstje stond, misschien mede doordat hij de kaft siert van 'Birdwatching guide to Oman (Sargeant & Eriksen, 2008)'. Meerdere adulten op het eiland, en ook een helemaal niet schuwe juveniel op een draad aan de vaste wal kant. Een langszwemmende Groene Schildpad vrolijkte de boel verder op, alsmede een Dwergtjiftjaf, enkele Zwartkruinvinkleeuweriken en de eerste Woestijngrasmus. De eerste Woestijntapuit van de trip zorgde bij ons voor de nodige opwinding, nog niet beseffend dat we ze later nog tot vervelens toe te zien zouden krijgen.
Jouanins Stormvogel Bulweria fallax Jouanin's Petrel. Mirbat, Oman, 4 november 2008 (Gerard de Jong)
Maandag opnieuw die kant op, en daarna door naar Liwa, waar de Kleine Spotvogel (Sykes' Spotvogel voor de splitters onder ons) werd gescoord. Shinas was goed voor de Witkeelijsvogel en over zee vlogen de nodige Jouanins Stormvogels en Audubons Pijlstormvogels (Perzische Pijlstormvogels voor de splitters onder ons). Voor de kust zwom even een lichte fase Zuidpooljager. Die nacht en de daarop volgende nacht brachten we door te Sohar.
Dinsdag de Sun Farms bezocht, goed voor vele leuke soorten zoals 8 Renvogels, 5 Bergkalanderleeuweriken, 5 Kaspische Plevieren, Grote Piepers, Langsnavelpiepers, Aziatische Goudplevier, Bonte Tapuit, Bastaardarend etc. etc. Lifers waren Roodbuikzandhoen en Kleine Veldleeuwerik.
Roodbuikzandhoen Pterocles exustus Chestnut-bellied Sandgrouse Sun Farms Sohar, Oman, 14 november 2008 (Gerard de Jong)
Woensdag opnieuw naar de Sun Farms, maar dat leverde niet veel meer op ('s middags is het daar vaak beter dan 's morgens, schijnt het). Dan door naar Niswa, met onderweg nog een paartje Havikarenden en een Oorgier. 's Avonds een wadi beoosten Niswa bezocht. Inmiddels waren de biertjes die we vanuit ons eerste logement hadden meegenomen op. En bier bleek in Oman niet zomaar te koop. Dus onder het genot van een frisdrankje maakten we onze soortenlijst op. Toch niks nieuws vandaag.
Donderdag opnieuw die wadi bezocht, met o.a. 2 Maquiszangers en circa 40 Gestreepte Gorzen. Daarna naar het Sayq plateau en vervolgens naar Al Hijj (Barr Al Hikman), en 's avonds nog even naar de kust bij Filim, goed voor de eerste Witbandleeuweriken.
Krabplevier Dromas ardeola Crab-plover. Barr Al Hikman, Oman, 8 november 2008 (Gerard de Jong)
Vrijdag de omgeving van Al Hijj, Shannah en Filim bezocht, maar in de hitte en in het troosteloze landschap ging de puf er een beetje uit. We hielden zelfs een siësta in ons hotel - onze enige - en dat was bepaald niet vanwege de luxe van het hotel: nog nooit heb ik in een hotel overnacht met een dergelijke prijs-kwaliteit (wan)verhouding. Door deze passiviteit geen Grote Kanoeten gevonden, wel circa 300 Krabplevieren, een Woestijnvalk en de eerste Saunders Dwergstern van de trip. Een troost was dat ze hier in een belendende winkel wel bier hadden, zij het dat het alcoholvrij was, met een perziksmaakje. Uiteindelijk zouden er twee van de tien flesjes die we toen kochten onopgedronken blijven, twee flesjes die ik tenslotte in mijn bagage meenam naar Nederland, om daar te constateren dat ze door de lage luchtdruk in het bagageruim in mijn bagage waren leeggelopen. Maar genoeg over bier, voor bier moet je niet in Oman wezen!
Zaterdag naar Qitbit, met onderweg o.a. een Barbarijse Valk. Een tussenstop te Muntasar was goed voor een Dwerggors, een Kleine Veldleeuwerik en een Renvogel. Bij Qitbit scoorden we nog een Woestijngrasmus en een mannetje Koël. Hier ontmoetten we de tweede helft van onze groep, die een week later was gekomen en ook een week later zou vertrekken, Gerard, Harry, Kees en Ron. Doordat zij iets langer bleven hadden ze ook nog tijd om het eiland Masirah te bezoeken, en dat leverde hen toch nog wel een paar leuke extra's op zoals Stekelstaartsnip en Forest wagtail; maar door hun latere komst misten ze lekker de Woestijnvalken!
Kroonzandhoen Pterocles coronatus Crowned Sandgrouse. Muntasar, Oman, 2 november 2008 (Gerard de Jong)
Zondag opnieuw naar Muntasar, waar Lodewijk wel maar de rest niet de Zijdestaart scoorde. Wij moesten het doen met 2 Roodbuikzandhoenders, 20 Sahelzandhoenders en 25 Kroonzandhoenders en wat ander spul. Lodewijk wist de Dwerggors van de vorige dag opnieuw te spotten en nu te fotograferen. Deze Dwerggors was de zeldzaamste vogel die we tijdens deze trip zagen, maar voor ons Nederlanders niet zo bijzonder, dus geen foto hier. Daarna opnieuw naar Qitbit en vervolgens naar Salalah, met een tussenstop bij de vuilstort van Thumrayt. In de East Khawr van Salalah scoorden we de eerste Rüppel's Wevers.
Maandag bij het hotel direct al een Grijskopijsvogel. Bij de East Khawr vloog een Aziatische Wespendief en presenteerde de eerste van vele Glanshoningzuigers zich. Vandaar naar Ayn Hamran, goed voor Abessijnse Brilvogel, en goed voor veel meer, zoals een zeer fraaie Afrikaanse Paradijsmonarch ('Paradise flycather'). Dan door naar Ayn Razat (goed voor enkele Jemenitische Kanaries), en vervolgens naar de Jarziz Farm (goed voor de zeer talrijke Struikleeuwerik), en 's avonds naar Khawr Taqah, beweerdelijk een van de beste plekken voor de Pheasant tailed jacana, maar die kregen we niet te zien.
Australische Grote Pijlstormvogel Puffinus carneipes Flesh-footed Shearwater. Mirbat, Oman, 4 november 2008 (Gerard de Jong)
Dinsdag naar Mirbat en vandaar een boottochtje gemaakt, goed voor o.a. vele Jouanins Stormvogels en Audubons Pijlstormvogels, een Bruine Gent, een Groene Schildpad, circa 20 Brilsterns, 100-en Grauwe Franjepoten en 2 Australische Grote Pijlstormvogels . Via Wadi Hanna, Wadi Darbat (goed voor Waaliaduif), en Khawr Rawri terug naar Salalah.
Waaliaduif Treron waalia Bruce's Green Pigeon. Wadi Darbat, Oman, 4 november 2008 (Gerard de Jong)
Woensdag naar Khawr Al Mughsayl en de kust en zee aldaar, met onderweg al een Arabische Patrijs. Al Mughsayl was goed voor zwermen van honderden Audubons Pijlstormvogels, een Arabische Aalscholver, twee Zwarte Arenden, circa 15 Noddy's, een Middelste Zilverreiger, een Bruine Gent en circa 15 Chinese Witte Dolfijnen, en nog veel meer. Maar de Maskergent, die hoog op mijn verlanglijstje stond en die beweerdelijk in het zuiden heel algemeen is, veel algemener dan de schaarse Bruine Gent, wilde zich nog steeds niet vertonen. De wadi was goed voor een Rouwtapuit, van een ondersoort die door de notoire splitters als een aparte soort kan worden beschouwd (South-Arabian Wheatear), maar vooral, bood een van de mooiste landschappen ooit door mij bezocht.
Perzische Pijlstormvogel Puffinus persicus Arabian Shearwater. Mirbat, Oman, 4 november 2008 (Gerard de Jong)
Donderdag naar Ayn Hamran, dan terug naar het ontbijt in het hotel. Het hotel heeft uitzicht op strand en zee en eindelijk vloog er dan toch een Maskergent langs. Dan naar Ayn Sahalnoot (goed voor een heel dichtbije Diederikkoekoek), naar de 'sinkhole' en naar Khawr Rawri en de Khawr Taqah. Deze laatste was goed voor een Grote Vale Spotvogel, circa 20 Roze Spreeuwen, 3 Bastaardarenden en circa 20 Aziatische Goudplevieren.
Diederikkoekoek Chrysococcyx caprius Dideric Cuckoo. Ayn Razat, Oman, 3 november 2008 (Gerard de Jong)
Vrijdag via de East Khawr van Salalah naar Ayn Hamran, dan naar Ayn Razat en vervolgens naar Qitbit, met nog een uitstapje naar Muntasar dat o.a. nog een fraai mannetje Steppekiek opleverde, maar die hadden we ook al in het zuiden gezien. Zaterdagmorgen nog een Ménétries Zwartkop te Qitbit en dan terug naar Al Khuwair. Zondag 9 november om 5.00 h. opgestegen richting Dubai. Daar om 8.45 h. plaatselijke tijd met een ander vliegtuig vertrokken richting Schiphol.
Joop Kooijman
Voor meer informatie en ook andere reisverslagen, klik hier.
De highlights:
Jouanins Stormvogel: talrijk langs de kust bij Shinas, nog talrijker in het zuiden
Australische Grote Pijlstormvogel: 2 ex. bij pelagische trip vanuit Mirbat
Audubons Pijlstormvogel: talrijk bij Shinas, zeer talrijk in het zuiden (ssp. persicus)
Maskergent: 1 adult ex. voor kust Salalah
Bruine Gent: 1 ex. (onvolw.) Mirbat, en 1 ex. Al Mughsayl
Arabische Aalscholver: 1 ex. bij Al Mughsayl, 4 ex. bij Khawr Rawri
Zwarte Arend: 2 ex. bij Al Mughsayl
Noddy: circa 15 ex. bij Al Mughsayl
Roodbuikzandhoen: 100-en op Sun Farms, enkele bij Muntasar
Koël: 1 ex. (adulte man) Qitbit
Witkeelijsvogel: 2 ex. bij Shinas
Oorgier: 5 ex., 2 in het noorden, 3 in het zuiden
Aziatische Wespendief: 1 bij de East Khawr van Salalah
Bastaardarend: 21 ex. in het noorden en zuiden; 1 'fulvescens' in Khawr Rawri
Steppearend: 20 ex. verdeeld over het hele land
Keizerarend: 1 ex. boven Wadi Darbat
Havikarend: 6 ex. in 3 paren, 2 ex. in het noorden, 4 ex. in het zuiden
Visarend: 25 ex. verdeeld over het hele land
Woestijnvalk: 4 ex. omgeving Ras An Sawadi, 1 juv. ex. Shannah
Barbarijse Valk: 1 ex. bezuiden Barr Al Hikman
Kleine Veldleeuwerik: 5 ex. op de Sun Farms, 1 ex. te Muntasar
Klein Waterhoen: 1 ex. nabij Khawr Rawri
Kaspische Plevier: 5 ex. op de Sun Farms
Rouwtapuit: 1 ex. bij Al Mughsayl (South-arabian Wheathear)
Ménétries' Grasmus: 1 ex. te Qitbit
Woestijngrasmus: 1 ex. nabij Ras An Sawadi, 1 ex. nabij Qitbit
Dwergtjiftjaf: 1 ex. Ras An Sawadi, 1 ex. elders in het noorden
Grauwe Franjepoot: circa 250 ex. op zee bij Mirbat
Zuidpooljager: 1 ex., Stercorarius maccormicki, lichte fase, op zee bij Shinas
Kleine Spotvogel: 2 ex., 1 ex. 'Sykes Spotvogel' bij Linas, 1 ex. nominaat in het zuiden
Grote Vale Spotvogel: 1 ex. in Khawr Taqah
Isabelklauwier: talrijk, zowel de Turkestaanse als de Daurische Klauwier
Roze Spreeuw: 20 ex. bij Khawr Taqah
Jemenitische Kanarie: 4 ex. in Ayn Razat
Gestreepte Gors: 2 ex. nabij Al Hamrat, ca. 40 ex. Wadi Mujadien
Dwerggors: 1 ex. te Muntasar
Hemprichs Meeuw Larus hemprichii Sooty Gull. Mirbat, Oman, 4 november 2008 (Gerard de Jong)
Discussie
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.