Voorspelspel

Update Petsjorapieper

13 november 2012  ·  Steven Wytema en Michel Veldt  ·  18843 × bekeken

Nog even over die Petsjorapieper van Vlieland hé...

Natuurlijk kunnen wij als fervent aanjagers van nieuwe soorten voor Nederland deze mobiele vogel niet geruisloos aan ons (en jullie) voorbij laten gaan. Om niet alvast te veel op de zaak vooruit te lopen... Áls de Petsjora aanvaard wordt hebben we er 27 nieuwe mensen bij met punten op hun naam; klimt Robert van der Meer naar de tweede plek; en zijn er 3 mensen met 3 goed voorspelde soorten op hun naam (Rob Hoeben, Nick van der Ham en Jeroen van Vianen). Áls... jullie het niet erg vinden wachten we nog even met het aanpassen van de ranking.

We kunnen jullie alvast vertellen dat niemand Stejnegers (of Kaspische) Roodborsttapuit had voorspeld.

Michel en Steven

De mensen die Petsjorapieper hebben voorspeld zijn:
Robert van der Meer
Rob Hoeben
Nick van der Ham
Jeroen van Vianen
Mars Muusse
Wouter Thijs
Alwin van Lubeck
Albert de Jong
Mark de Vries
Arjan Boele
Frank Jongbloed
Marcel Klootwijk
Teus Luijendijk
Steve Geelhoed
Job de Boer
Wouter Halfwerk
Marc Guyt
Rob van Bemmelen
Jan-Kees Bossenbroek
Dusan Brinkhuizen
Simon Vyncke
Leo Heemskerk
Frank Meeuwissen
Corstiaan Beeke
Paul Knolle
Han Zevenhuizen
Marcel Haas
Dennis Meeuwissen
Vincent van der Spek
Gijs Baller
Erik Kleyheeg
Marijn Hoogteijling
Frank Coenjaerts
Rutger Wilschut
Hans van der Meulen
Davy de Groote
Rob Halff
Paul Gnodde
Rick Winters
Willem Wind
Lennaert Steen

Discussie

Wim Wiegant  ·  14 november 2012  15:14

Wie gaat er nou toch het artikeltje schrijven over de ontdekking van de Petsjora? De jongens die hem met het blote oog gezien hebben? Of de mensen die hem boven het bos rondjes hebben horen roepen? Wie het ook zijn, ik wens ze van harte succes! Voorlopig zullen de Petsjora-voorspellers nog even op iets anders moeten gokken, ben ik bang.

Jelle Scharringa  ·  14 november 2012  15:38

Massapsychose ten top! Doet denken aan de "Havikarend" van 1978 en de "Haakbek" van de Veluwe in de jaren 80, toen iedereen de DB week van Texel verliet, omdat iemand een week eerder een Haakbek had horen roepen boven het bos.

Steven Wytema  ·  14 november 2012  22:40

Ja alleen van die Havikarend en Haakbek waren geen geluidsopnames.

Nils van Duivendijk  ·  14 november 2012  23:13

Fijne reacties mannen! Jullie doen me in alle opzichten direct denken aan die twee ouwe zeikerds op het balkon bij de Muppet Show. Onze talentvolle, hardwerkende en (nog) ambitieuze jonge vogelaars worden fijntjes neergesabeld door de oude garde. Ze vinden iets heel raars, namelijk iets wat iig roept als een Petsjorapieper! Spannend zat en ze brengen het alleen met de feiten. Dat er vervolgens een tsunami aan vogelaars van de wal zich op het geval stort doet er natuurlijk geen goed aan, maar dat kunnen jullie hen niet kwalijk nemen. Ik weet wel een manier om in het vervolg massapsychose te voorkomen…

Wim Wiegant  ·  15 november 2012  00:34, gewijzigd 15 november 2012  00:39

Ik kan me niet herinneren dat ik iets heb gezegd of geschreven over de kwaliteiten van onze talentvolle, hardwerkende en ambitieuze jonge vogelaars. Iedereen, ook zij, en ook Nils van Duivendijk, en ook ik, en ook Jelle Scharringa, kan iets meemaken "waar je verder niet zoveel mee kunt". Iets waarvan je weet dat het gek is, maar waarvan je, zoals ik poogde aan te geven, nog niet makkelijk een goed verhaal kunt bakken. Nadat ik de beide jonge ambiteuze heren met ongeveer dezelfde woorden had "neergesabeld" heb ik nog wel gezellig met ze mee gezocht in het bos hoor! Zo zijn de ouwe zeikerds dus niet op het balkon, maar gewoon in het veld te vinden. Om een lang verhaal kort te maken, ik denk eerlijk gezegd niet dat een dergelijk geval aanvaard wordt...

Jelle Scharringa  ·  15 november 2012  08:50

Ik heb er ook wel een paar uur in gestoken, meezoeken in het veld, maar ik dacht eerder aan een Amerikaanse zanger.

Steven Wytema  ·  15 november 2012  08:56

Ik denk dat Nils voornamelijk inhaakt op/ getriggerd wordt door de tekst van Jelle; Onze tekst suggereert ook dat hij niet 1,2,3 aanvaard wordt maar - de geluidsopnames laten niet veel ruimte voor discussie (en als er geen ruimte voor discussie is weten we waartoe de CDNA in staat is) - los van of ie aanvaard wordt, lijkt mij de kans groot dat het er eentje was! Mega spannend toch! Zijn wij nou zo goed dat we die ene Petsjora vinden in t bos of zitten die beesten echt alleen maar op kale rotsen?

Jan van der Laan  ·  15 november 2012  09:08

@Nils, Steven Ik geloof dat Jelle de enige vogelaar op het eiland was die zelf echt ervaring heeft met de soort, en - voor het geval jullie dat nog niet wisten, Jelle heeft ook ervaring met geluiden in het algemeen. Google maar eens op zijn naam, voordat je hem vergelijkt met een cartoonfiguur.

Nils van Duivendijk  ·  15 november 2012  09:44

Oh jee, wat heb ik nu weer gedaan... Ik heb de expertise van Wim en Jelle geen moment in twijfel willen trekken (doe ik ook niet dacht ik), want die ken ik zeker en heb ik diep respect voor. Het ging mij enkel om de toonzetting en de wat scheve vergelijking van Jelle (geheel los van of dit aanvaardbaar is of niet). De vergelijking met die Muppets is natuurlijk met een knipoog; mijn favoriete figuren overigens, waarschijnlijk mede omdat ik mezelf erin herken. Overigens waren er minimaal 2 personen die naast Jelle ervaring hebben met deze roep van Petsjora (zei de gek).

Jan van der Laan  ·  15 november 2012  10:19, gewijzigd 15 november 2012  10:27

Nils, ik snap ook wel dat jij het schertsend bedoel, dus sorry als ik iets te bot uit de hoek kom. Het ging mij er eigenlijk meer om dat heel veel van de huidige vogelaars de vorige generatie al aan het afschrijven is, terwijl die jaren 80 generatie nog steeds actief is en afgezien van wat fysieke ongemakken nog steeds weet wat er speelt!

Jelle Scharringa  ·  15 november 2012  10:58

@mannen! Ik ben niet boos, maar het stoorde mij alleen maar dat de Petsjora pieper al op diverse lijstjes verschijnt, zelfs de DB ranking.

Nils van Duivendijk  ·  15 november 2012  11:22, gewijzigd 16 november 2012  11:20

Jan en Jelle: dan zijn we het (toch) blijkbaar weer helemaal eens met elkaar. Lastige manier van communiceren zo (iig voor mij). Voortaan maar weer ouwehoeren in het veld of tante P en de generatiekloof dicht houden.

David Uit de Weerd  ·  16 november 2012  08:55

Is er dan een generatiekloof? :) Als ik in het veld (te weinig) of op ons geliefde Vlieland loop dan merk ik daar gelukkig weinig van!

Jelle Scharringa  ·  16 november 2012  09:02

Wij oudjes drinken iets minder bier en gaan iets eerder slapen..

Arnoud B van den Berg  ·  16 november 2012  11:11

Geweldig dat Lars en Merijn het geluid hebben opgenomen en bovendien zo snel aan de meest waarschijnlijke soort dachten: dat is nu al een felicitatie waard. Het enige waar we op hoeven te wachten is een opname van een Petsjorapieper die precies past op wat het sonagram van de opnamen van 20/10 laat zien. Daarna kan in ieder geval iedereen die de vogel hoorde op het moment waarop de opname is gemaakt een 'soortje bijschrijven'. Voor alle andere waarnemers komt dan de inmiddels bekende 'melkpakafweging': of je zonder geluidsopname al dan niet gelukkig bent met een auditieve waarneming.

Nils van Duivendijk  ·  16 november 2012  11:20, gewijzigd 16 november 2012  11:56

@David; nee die is er volgens mij ook niet, daarom zei ik ook dicht houden (ipv dicht maken). Maar ik word hier wel vaker verkeerd begrepen ;-))

Robert Keizer  ·  16 november 2012  11:26

@Arnoud liever een auditieve waarneming in het veld die je zelf herkend, dan achteraf een tick op basis van een vangst en DNA in het buitenland....Als je nou eens wat harder doorgefietst had dan had je de vogel ook gehoord en op kunnen nemen, maar ja die generatiekloof is er blijkbaar wel in conditie...

Jelle Scharringa  ·  16 november 2012  11:44

De meesten (behalve Nils) fiets ik er nog gewoon uit...

Leo Heemskerk  ·  16 november 2012  14:30, gewijzigd 16 november 2012  15:06

@Arnoud Wat bedoel je met precies past op wat het sonagram van de opnamen van 20/10. Opname bestaat uit verschillende roepjes. Wat klopt er nu niet. Graag zou ik de meningen van andere horen wat zij denken wat het geluid is? Het geluid klopt volgens mij prima voor Petsjorapieper.

Arnoud B van den Berg  ·  17 november 2012  16:06, gewijzigd 17 november 2012  19:07

@Leo: Lars stuurde me gisteren de opname zodat ik die opnieuw kon beluisteren. Het enige referentiemateriaal dat ik heb zijn de zes TSA-opnamen van Magnus/mij van in oktober langstrekkende Petsjora's in Korea (zie ook 'Out of the blue') waarop is te horen dat de roepjes elkaar aanzienlijk minder snel opvolgen dan op Lars' opname. Overigens is het de vraag of de Vlielandse vogel de eerste Petsjora voor Nederland zou zijn. In de TSA-collectie bevindt zich namelijk in het mapje 'undetermined' een opname uit IJmuiden van 24 september 2007 door Magnus: het zijn roepjes van een dichtbij langstrekkende pieper in een groep Graspiepers die identiek lijken aan die van Petsjora. Magnus schreef in de dataform 'in het begin dacht ik aan een Graszanger maar ik zag alleen piepers...de roepjes klinken precies goed voor Petsjora...maar er is meer referentiemateriaal nodig voordat dit kan worden bevestigd.'

Robert Keizer  ·  19 november 2012  11:27

@Arnoud in hoeverre komen sonogrammen van Magnus Ijmuiden 2007 en de Vlieland vogel overeen? Kun je daar wat over zeggen?

Arnoud B van den Berg  ·  19 november 2012  13:56

@Rob: Er is verschil. Heb Magnus om zijn mening gevraagd en hij zegt dat hij de Vlieland-vogel 'persoonlijk een sterkere kandidaat' vindt. De IJmuidense pieper klinkt hoger en meer als een Grote Gele Kwik-variant (maar is dat niet); het kan daarom misschien ook nog een atypische rubescens-pieper zijn geweest. Hij heeft hem nooit ingediend vanwege de onzekerheid en vooral het gebrek aan vergelijkingsmateriaal. Het pluspunt was natuurlijk de zekerheid dat het een pieper betrof zodat het aantal soorten waaruit je moet kiezen beperkt blijft.

Richard Reijnders  ·  20 november 2012  01:33

Trekroep van Petsjora lijkt nog het meeste op roepend mannetje Porseleinhoen: fwiet, fwiet, fwiet. Alleen dan niet zo snel achter elkaar en kleiner en minder hard. Ik heb het zelf gehoord. Hoe zich dat vertaalt in een sonogram dat weet ik niet.

Leo Heemskerk  ·  20 november 2012  23:06, gewijzigd 20 november 2012  23:10

@Richard Het sonogram en het geluid van de Vlieland vogel. Hier een download naar het geluid als afspelen niet werkt op de DB site: geluid

Richard Reijnders  ·  21 november 2012  09:06, gewijzigd 21 november 2012  15:16

Dank je, Leo. Dit is toch anders trouwens. Roepjes scherper en veel sneller achter elkaar om maar wat te noemen. Maar goed dit was ook geen Petsjora op trek natuurlijk (als het er überhaupt eentje was).

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?