Voorspelspel

Update juni 2020

25 juni 2020  ·  Folkert Jan Hoogstra  ·  3262 × bekeken

Nieuwe deelnemers 

Bij de start van het voorspelspel is aangegeven dat rekening zou worden gehouden met nieuwe vogelaars die ook graag zouden willen meedoen aan het spel. Ook zijn er altijd mensen die vergeten iets in te sturen of dit deel van de website hebben gemist. Op 12 februari 2020 is op de site een bericht geplaatst om jullie hieraan te herinneren en om jullie tevens de kans te geven eventueel een wijziging in de lijst in te dienen. Hierop hebben nog eens 11 mensen zich aangemeld en heeft nog een enkeling een wijziging in zijn lijst doorgevoerd. In deze lijsten zaten ook een aantal soorten die nog niet eerder voorspeld waren zoals: 

Amerikaans Purperhoen Porphyrio martinicus 
Davids Struikzanger Locustella davidi 
Madeirastormvogeltje Oceanodroma castro
Afrikaans Waterhoen Paragallinula angulata
Zijdestaart Hypocolius ampelinus
Taigagaai Perisoreus infaustus 
Kastanjezanger Setophaga castanea 
Rosse Woestijnleeuwerik Ammomanes cinctura 
Japanse Meeuw Larus crassirostris 

Door de nieuwe deelnemers is het aantal punten dat nodig is voor de winst gewijzigd van 896 naar 956. Het aantal punten voor een goed voorspelde soort is natuurlijk ook gestegen. Zo krijg je nu voor een soort die maar één keer is voorspeld 955 punten waar dat er eerst 895 waren, et cetera. 

Split Pacifische Grote Zee-eend 
Naast de mogelijkheid om alsnog een lijst in te sturen, dan wel deze te wijzigen, moest ook de split van Pacifische Grote Zee-eend in Amerikaanse Grote Zee-eend en Aziatische Grote Zee-eend worden doorgevoerd in de lijsten. Iedereen die Pacifische Grote Zee-eend op zijn lijst had staan heeft dan ook een berichtje gekregen. Dit heeft er toe geleid dat Amerikaanse Grote Zee-eend nu eenmaal voorspeld is en Aziatische Grote Zee-eend maar liefst 11 keer. Daarmee is Amerikaanse Grote Zee-eend in één klap wellicht de meest reële soort die maar één keer is voorspeld.  

Witkruingors 17 mei 2020 
Dan naar de “nieuwe” soorten voor Nederland. We beginnen deze update met een soort die nog maar 2,5 jaar geleden van de lijst is verwijderd, omdat het geval van Spaardam in de winter van 1981/1982 toch opvallende beschadigingen en vervormingen aan de poten bleek te hebben.  Ook het huidige geval deed het nodige stof opwaaien. Weliswaar was er twee dagen eerder ook al een Witkruingors gevonden op Fetlar (Shetland), maar de locatie waar deze vogel werd gevonden was er niet direct één waar je een yank zou verwachten. Daarnaast leek de vogel wel van heel dichtbij te zijn gefotografeerd en ingevoerd door een onbekende waarnemer. Zou het een hoax zijn? Iets later kwam er meer info naar buiten en klonk het verhaal toch iets beter. De vogel zat versuft in de tuin (wellicht een raam geraakt?) en is toen naar een aangrenzend weiland gevlogen. Vervolgens gingen er toch een aantal (drie!) mensen zoeken, maar kon de vogel niet meer gevonden worden. Ook kon de plek waar de vogel gefotografeerd leek te zijn niet gevonden worden. Door een kennis van de waarnemer is enkele malen gereageerd op het forum, maar op het laatste bericht van Max Berlijn op 1 juni is helaas nog niet gereageerd. Het is nu maar de vraag wat de CDNA met deze waarneming gaat doen, nu niet onomstotelijk vaststaat dat de plek waar de foto is gemaakt ook daadwerkelijk in die tuin ligt. Voor de volgende voorspellers zou het in ieder geval wat mooie punten opleveren: 

Saul Dewulf
Frank van der Meer
Pierre van der Wielen 

Balkanvliegenvanger 21 mei 2020 
De volgende potentiële nieuwe voor Nederland was wederom niet weggelegd voor twitchend Nederland. Op 21 mei wordt bij Beek-Ubbergen een vliegenvanger uit het “bonte vliegenvanger” complex gevangen met kenmerken van Balkanvliegenvanger. Nadat het nieuws is verspreid wordt er door enkelen nog gezocht, maar er wordt niets meer gevonden. De grote vraag is of het zonder geluid en DNA wel lukt om definitief een naam op dit beestje te plakken. Een gemiste kans, want een vangst is wel bij uitstek een manier om deze soort op naam te brengen. Helaas wellicht voor de volgende voorspellers: 

Vincent Douwes
Albert Molenaar
Michel Vonk 

Amoerkwikstaart 27 mei 2020 
Nadat een groot deel van twitchend Nederland op 22 mei nog bij een Steppearend was geweest en enkele aanvallende vogelaars van de nieuwe generatie er nog een Dwergarend aan vast hadden geplakt, konden we nog geen week later alweer de auto in, omdat Pim Wolf Bij de Strypsche Wetering een kwikstaart vond met kenmerken van Amoerkwikstaart. Ook van deze vogel is het verre van zeker of deze de Nederlandse lijst gaat halen. Eerst zijn er zorgen over de toch wel erg grijze flanken. Later blijken er toch wel relatief makkelijk foto’s te vinden van andere Amoerkwikken met eveneens grijze flanken. Dan wordt opgemerkt dat de bovenste tertial geheel wit is, waardoor weer gedacht wordt aan een partieel leucistische Rouwkwikstaart, maar later lijkt dat ook wel weer mee te vallen. Al met al blijkt het toch nog wel wat lastige materie met die kwikstaarten. Ook blijkt op 18 maart op dezelfde plek al een “Rouwkwikstaart” met witte keel te zijn gefotografeerd. Zou dit om dezelfde vogel gaan? Op het moment van schrijven heeft de vermeende Amoerkwik zijn plek nog echter niet verlaten. Kans om aan de goede kant van de discussie te gaan staan is er dus nog steeds! Voor het spel maakt het allemaal niet uit, want de soort is niet voorspeld.  

Bergkalanderleeuwerik 17 juni 2020
Eigenlijk de enige absolute onberispte megaknaller uit deze post is de Bergkalanderleeuwerik die Christian Brinkman en Bram Ubels 17 juni vonden op Rottumerplaat, terwijl ze daar de scholeksternesten aan het controleren waren. Dat noemen ze nog eens loon naar werken! Nadat de waarneming op last van Staatsbosbeheer twee dagen onder de pet werd gehouden, mochten ze dan eindelijk op vrijdag 19 juni de waarneming bekend maken. En dan blijkt dat de vogel ook nog eens prima gedocumenteerd is. Een beetje jammer is alleen dat net deze onberispte soort onbereikbaar is voor ons twitchers. Het is inmiddels de zoveelste knaller die op Rottumerplaat werd gevonden. Als we echter de statistieken erbij pakken biedt het hoop. Zo zijn Witkeelgors en Bruinkeelortolaan inmiddels twitchbaar geweest en waren we ook dichtbij een herkansing voor Grijze Gors. De Bergkalanderleeuwerik werd maar liefst 13 keer voorspeld. De gelukkige voorspellers zijn: 

Frank Aarts
Jaap van den Andel
Gijsbert van der Bent
Jos van den Berg
Daan Drukker
Victor Eggenhuizen
Rens Keijsers
Ronald de Lange
Bart-Jan Prak
Chris Quispel
Eduard Sangster
Daniel Schepers
Gerard Steinhaus 

CDNA updates 
Sinds de laatste update zijn de volgende soorten officieel aanvaard als nieuwe voor Nederland: 

Grijskopkievit Vanellus cinereus
Grote Vale Spotvogel Hippolais languida
Kleine Regenwulp Numenius minutus

De Grijskoppurperkoet, Indische Kievit en Groene Fitis (Vlaardingen) zitten op dit moment in ronde 2. 
De Schildraaf zit in ronde 1, de Witkruingors zit in de verzamelronde en de overige soorten zijn nog niet ingediend. 
Overigens rouleert ook het geval van Lammergier van 11 tot en met 13 juni, maar gezien het huidige standpunt van de CDNA ga ik hier verder niet op in met betrekking tot dit spel.  

Huidige stand 

Op dit moment zijn er drie mensen die twee inmiddels door de CDNA aanvaarde soorten goed hebben voorspeld. Alle drie hebben ze zowel Kleine Regenwulp als Alaskastrandloper voorspeld. Deze voorspellers zijn: 

Ben Gaxiola 
Hans van der Meulen
Roland van der Vliet 

Op basis van het aantal punten is de huidige stand:

Progressieve stand 
In de progressieve stand hebben we al één waarnemer met drie goed voorspelde soorten. Dit is Dave van der Spoel met als goed voorspelde soorten: Groene Fitis, Alaskastrandloper en Oostelijke Vale Spotvogel. Daarnaast heeft Dave nog Zwartkopzanger en Kelpmeeuw op zijn voorspellijst staan. 
Mocht de schierzwaluw daadwerkelijk gedetermineerd kunnen worden als Horusgierzwaluw is het spel overigens in één klap over met de winst voor Robert Keizer, die als enige deze soort voorspelde en daarnaast ook Sakervalk goed heeft voorspeld.  

Tot slot
We zijn dit jaar gewoon weer verder gegaan waar 2019 is geëindigd. De potentiële nieuwe soorten voor Nederland blijven maar binnen stromen en als we zien wat er in de landen om ons heen alweer aan potentiële nieuwe zijn gezien zoals bijvoorbeeld: Steppeplevier, Mongoolse Plevier, Moltoni’s Baardgrasmus of wat te denken van een idiote klapper als Witkinstormvogel zit er nog genoeg in het vat. Dus lekker naar buiten, maak je onsterfelijk en dan schrijf ik wel weer een nieuwe update!   

Folkert Jan Hoogstra

Discussie

Justin Jansen  ·  25 juni 2020  20:48

Vanwege Corona (en beschikbaarheid van museumcollecties), zal het determinatiestuk van Horusgierzwaluw er niet eerder liggen dan begin volgend jaar of zelfs nog iets later. 

Arnoud B van den Berg  ·  26 juni 2020  10:23

Leuke samenvatting van alle gekkigheid die er over Amoerkwikstaart is verteld. Mis ik Sporenkievit in dit overzicht?

Folkert Jan Hoogstra  ·  26 juni 2020  13:42

Het voorspelspel loopt pas sinds 1 januari 2019 en aangezien de Sporenkievit er in 2018 zat doet deze niet mee.

Arnoud B van den Berg  ·  26 juni 2020  14:20

Oh ja, natuurlijk.

Steven Wytema  ·  20 augustus 2020  12:38

Goede voorspellende gave trouwens mbt die Steppeplevier ;)

Wanneer komt de update?

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?