Recensies

Een vogelaar met een camera

7 maart 2021  ·  Jan van der Laan  ·  8093 × bekeken

René van Rossum, 2021. Puffin dtp & fotografie. Harde kaft, 360 pagina’s.
Prijs: € 25,- (ophalen in Katwijk) of € 33,- (per post). Stuur een e-mail naar: rene.van.rossum@kpnmail.nl en je krijgt de betalingsmogelijkheid retour.

‘Een vogelaar met een camera’ heet het in eigen beheer uitgegeven boek van René van Rossum. De geboren en getogen Katwijker René behoeft eigenlijk geen introductie. Sinds 1970 vogelaar en sinds 1973 kwam daar een onafscheidelijke camera bij. Ik kwam hem voor het eerst tegen op de Knardijk in Flevoland, in vogelhut de Grauwe Gans, op 31 juli 1976: een druk pratende, goedlachse en boomlange Katwijker met een onmiskenbaar accent. Tijdens de vogelweken van DBA die van 1981 tot en met 1985 op Terschelling plaatsvonden, leerde ik hem beter kennen. Een enorme eetlust, vol anekdotes, altijd druk in de weer. Met Arend Wassink erbij hoefde je je geen zorgen te maken of je door de lokalen te grazen zou worden genomen in het uitgaansleven (lees: de Groene Weide). René vond tijdens de eerste editie in 1981 een groep van vijf Grote Piepers ergens bij Lies en meteen scheurde hij met zijn auto terug naar Oosterend om ons op te halen. Hij was alleen vergeten waar het precies was. Na diverse onverharde zijweggetjes te hebben geprobeerd, en toen het al bijna donker was, vonden we de plek mèt de Grote Piepers alsnog.

René was en is een van de drijvende krachten achter ons tijdschrift en menig foto - ik ben gestopt te tellen - stond en staat in bijna iedere aflevering van Dutch Birding. Ook een foto bij hem nabestellen in het analoge tijdperk was nooit een probleem en binnen enkele dagen lag deze in je brievenbus of later, in het digitale tijdperk, in je mailbox. Daarnaast zijn in het lokale vogeltijdschrift De Duinstag veel foto’s van René te vinden en tegenwoordig ook op Facebook, vooral in de trektijd, vallen eens te meer de prachtige vliegbeelden op. René is gezegend met drie telposten in zijn eigen dorp, en drie toplocaties om de hoek: de Coepelduynen, Berkheide en natuurlijk de Noordzee. Als een soort van 50-jarig jubileum heeft hij nu zijn hoogtepunten gebundeld in dit prachtige en lezenswaardige boek. Het moet een moeilijke klus geweest zijn, schrijft hij, om een selectie te maken, want er waren meer foto’s dan er redelijkerwijs in het boek konden. Het boek geeft niet alleen een mooie inkijk in René’s ontwikkeling, van een Prinz Galaxy 400 mm uit 1973 tot de super Canon 600 mm van nu en van werken voor een baas tot eigen baas zijn. Ook de ontwikkeling van analoog (diarolletjes!) naar digitaal wordt besproken.

Het boek is ingedeeld in de delen Nederland, met de vogelfoto’s in volgorde gezet van de ‘ANWB Vogelgids van Europa’, met daar doorheen geweven hoofdstukken als Telpost Berkheide, Plevieren, Telpost Savoy, Meeuwen en (uiteraard) telpost de Puinhoop; Vogels over de Grens (o.a. Azerbeidzjan, Georgië, China, tot Helgoland) en Vogelaars en vogelaars. Ik vond die indeling niet altijd logisch, maar al bladerend door het boek is dat nooit storend en de zeer goede index achterin met alle soorten maakt alles goed. De foto’s in deze hoofdstukken zijn zoveel mogelijk in taxonomische volgorde gerangschikt en vaak met extra aandacht voor de vele dwaalgasten die rond Katwijk - al dan niet door René zelf - zijn gevonden, maar ook van dwaalgasten in Nederland die René door het hele land bezocht heeft. Alle foto’s hebben ook nog natuurhistorische waarde: elke foto is voorzien van locatie en datum. Daar kan menig fotoagentschap nog wat van leren! Ook wordt vermeld of de foto een dia betrof. Dat is overigens moeilijk te zien voor een ongeoefend oog. Zo nu en dan wordt er bij een soort stilgestaan met een leuke anekdote of informatie over een soort, bijvoorbeeld hoe René bij de vogel terechtkwam, of over een gruwelijk detail als bij een Roerdomp zonder poten die René ooit zag (zie pagina 53). De foto’s van de telposten maakten op mij de meeste indruk, de eindeloze stroom van vogels die op goede trekdagen over voornoemde telposten heen komt zetten, zoals Zwarte Ooievaars, Kraanvogels, Purperreigers, roofvogels, maar vooral de vliegende zangvogels zijn ongekend én leerzaam. Zeevogels ontbreken uiteraard niet en Grauwe en Noordse Pijlstormvogel worden sfeervol weergegeven (zie pagina 123). Schitterende foto’s van de Vlissingse Ross’ Meeuw, dwaalgasten als Alpenheggenmus, Roodkeelnachtegaal, Bergheggenmus,  de ultieme Roze Spreeuwenfoto (pagina 229, de bovenste) plus de ultra-dwaalgasten Grote Kanoet, Daurische Kauw en Kroonboszanger en de uit Nederland verdwenen Kuifleeuwerik, te veel om op te noemen. Maar wel nog even het noemen waard: René ontdekte de eerste en enige Brilgrasmus voor Nederland op de punt van de Zuidpier te IJmuiden op 1 november 1984 (pagina 202).

Een vogelaar met een camera - voorbeeldpagina's roofvogels. 

Een vogelaar met een camera - voorbeeldpagina's Ross' Meeuw.

Een vogelaar met een camera - voorbeeldpagina's Bergheggenmus.

Een vogelaar met een camera - voorbeeldpagina's boszangers.

Vogelen in het buitenland komt ruim aan bod: onder andere China met soorten waar je elk najaar van droomt, Marokko met zes soorten tapuiten en zes soorten leeuweriken, IJsland met o.a. zomerkleed Kuifduiker en man Harlekijneend, Georgië met Grauwe Kiekendief in de sneeuw, schitterende Rotskruipers en een groep Witkruinroodstaarten. In Azerbeidzjan was het eten ‘niet te hachelen’ en kwam René bijna om van de honger. En uiteraard Helgoland, buiten Katwijk zijn favoriete vogelplek. Dit Duitse mini-eiland bezocht hij jaarlijks in de periode 2005 tot en met 2019 in oktober en waar vermoeide zangvogels voor je voeten lopen en dus goed te fotograferen zijn. Daar nog meer hoogtepunten als Woestijngrasmus en een Moltoni’s Baardgrasmus.

Een vogelaar met een camera - voorbeeldpagina's China.

Een vogelaar met een camera - voorbeeldpagina's Georgië.

Tot slot is er een klein hoofdstuk aan vogelaars gewijd, hoewel er al groepsfoto’s in de bovengenoemde hoofdstukken zijn opgenomen. Gijs van der Bent staat daar als een wethouder Hekking op bijna elke foto en Arnold Meijer zag er in 1986 net zo uit als nu. Zoek jezelf op de foto op pagina 213 bij de Kroonboszanger van 2007 of op pagina 357 bij de Bonte Tapuit van 1992.

Conclusie: een fantastisch boek, een must voor iedere vogelliefhebber, van twitchers, telposters, zeetrekkers tot liefhebbers van gewone vogels dan wel verhalen van vroeger. Maar ook voor alle typen vogelaars die ik ben vergeten.

Jan van der Laan

Discussie

Gijsbert van der Bent  ·  7 maart 2021  23:31

Dat noem ik nog eens een enthousiaste recensie mijnheer de burgemeester! Het boek heb ik uiteraard al, en wat ik opvallend vind is dat het elke keer dat ik het opensla weer leuker is geworden. 

Edwin Russer  ·  8 maart 2021  08:01

Ik kwam René voor het eerst tegen in de Flevopolder, zo vanaf begin jaren tachtig. De Knardijk was daarbij vooral de hotspot onder de fanatieke vogelaars en doken er regelmatig zeldzaamheden in die regio op. Hij maakte toentertijd al jaloersmakende foto’s en zoals Jan al beschreef, regelmatig een afdrukje opvragen of kopen op de DB dagen. Het was eind augustus 1984 op de Knardijk en ik stond er met een groepje vogelaars en René stond ca. 100 meter verderop met een aantal Katwijkers. Opeens een onvervalste oerkreet van René, zoals hij die echt alleen kan produceren, en vloog er een prachtige adulte Zwarte Ooievaar, mijn eerste, over ons heen.

Max Berlijn  ·  8 maart 2021  09:22

Buiging👏 en Hebbe..

Hans Gebuis  ·  8 maart 2021  10:02

Natuurlijk heb ik het al in huis. Geweldig boek.

Ik herken er zoveel van mezelf in. Maar dan in de overtreffende trap. Meer dan dat zelfs.

In vroeger dagen vaak samen op het plaats delict. "Never a dull moment".

Als je jezelf serieus neemt als vogelaar en/of fotograaf : meteen kopen.

Hulde René !!

Frank van Duivenvoorde  ·  8 maart 2021  10:20

Als vaste bezoeker van de Katwijkse observatieposten kende ik de teksten natuurlijk al wel 🤭. Maar met de schitterende foto's erbij worden het prachtige verhalen.

Prachtig René; mooi bij jezelf gebleven.

Peter de Knijff  ·  8 maart 2021  10:40

Tja Jan, "een enorme eetlust" is nog een understatement. Hij bivakkeerde meestal in hetzelfde appartement als Eus en ik, en ik trof herhaaldelijk een nagenoeg lege pan macaroni met gehakt en groente  aan welke ik had voorbereid voor ons zessen, maar ja, RvR had "trek" gekregen. Dan toch maar weer naar de overkant, daar kon je ook goed eten.

Leo JR Boon  ·  8 maart 2021  15:48

Mooie recensie Jan! Hopelijk ligt ie deze week bij mij op de mat! 

René van Rossum  ·  8 maart 2021  16:07

Net op de post gedaan Leo via DHL. Na het bericht van Jan ontploft m’n mailbox 🥴😁

Arnold Meijer  ·  8 maart 2021  18:46

@Jan Nou word ik toch nieuwsgierig

@Edwin Dat was ook mijn eerste Zwarte Ooievaar (was dan ook met René)

@René Heb je er nog?

Anekdotes genoeg uit de goede oude tijd :-)

René van Rossum  ·  8 maart 2021  19:35

Je moet wel opschieten Arnold :-)) Het gaat sneller dan ik gedacht had ...

Kom 'm maar halen ! De koffie staat klaar.

Leo JR Boon  ·  9 maart 2021  12:19

Kan je dit niet voor andere fotografen doen Rene? Gooi de prijs met een 10tje omhoog voor je kosten/uren. Zeker weten dat t verkoopt.

René van Rossum  ·  9 maart 2021  20:14

@Leo: Het maken wil ik best doen (het is mijn beroep tenslotte).
Maar met het 'DTP werk' en de 'drukkosten' met een extra 10,- erbij, red je het er lang niet mee ... Ik heb de kosten van het DTP werk van mijn boek niet gerekend en door wat sponsorgeld bij elkaar te sprokkelen is de prijs aardig gedrukt ! Maar als iemand een boek wil laten maken, graag natuurlijk !

David Uit de Weerd  ·  9 maart 2021  22:14, gewijzigd 9 maart 2021  22:21

Prachtig boek, René, dank!! Ik kende je eerder van verhalen dan persoonlijk (via Ab S.). Ik zag je voor het eerst in 1988 op mijn toenmalige local patch: de Toeristenweg bij de Korhoenders alwaar je je (volgens mij roodkleurige) auto in de berm parkeerde. Wat ik mij herinner mocht dat niet, maar gezien de verhalen over je hield ik toen wijselijk mijn mond. :-))

Wat ik o.a. zo mooi aan het boek vind is om te zien hoe leuk het is om rondom je eigen woonplaats te birden en je als vogelaar niet elke dag/weekend uren in de auto hoeft te zitten onderweg naar de nog betere gebieden. Het is ook een kick om in het binnenland bijvoorbeeld een lokale zeldzaamheid of schaarse gast te vinden en die te delen met je vogelende plaatsgenoten. 

Marten Miske  ·  10 maart 2021  16:19

Een heerlijke samenvatting van wat onze hobby/levensstijl (you name it) zo mooi en veelzijdig maakt. Fantastische platen van "gewone"(mag dat nog?) soorten, zeldzaamheden, vogeltrek, local patch en verder van huis. Dat DB een mooie vermelding krijgt maakt het natuurlijk helemaal af ;) Ik krijg spontaan weer zin om naar buiten te gaan. 

Daarnaast binnen een dag in de brievenbus, de gemiddelde webshop doet er langer over.

René van Rossum  ·  10 maart 2021  20:47

Dank aan allen voor de mooie woorden !

@ Hans: idd "Never a dull moment" (altijd gezellig ...)

@ David: ik zou nooit een rode auto kopen :-))

Max Berlijn  ·  11 maart 2021  09:06

René, boek binnen 👌 echt gaaf om te lezen en te verzinken in mooie herinneringen! Wat een platen.

Leo JR Boon  ·  11 maart 2021  14:03

DB wil vast wel sponsoren voor zo'n soort boek met NL dwaalgasten. Wat een collectie zou dat zijn!

Wim Wiegant  ·  11 maart 2021  16:00

René, 

Prachtig boek voor weinig
Van mij had er wel iets meer tekst bij gemogen, maar je bent toch al niet iemand van veel tekst...... 


Leo JR Boon  ·  12 maart 2021  22:30

Zie mijn vorige reactie... en dan met teksten van niemand minder dan Wim Wiegant!

René van Rossum  ·  13 maart 2021  15:42

@ Wim W: Ik blijf een beeldman met praatjes en helaas voor jou werken m'n vingers niet mee ... 🤓

@ Leo B: met tekst van Wim wordt het een HEEEEL dik boek 😁

Job van Ameron  ·  24 maart 2021  18:31

Boek is binnen en wat voor één. Heerlijk bladeren door t grote boek en herkenbare verhalen lezen.  Wat een prachtige platen René!

René van Rossum  ·  26 maart 2021  15:46

Dank weer voor de leuke en goede reacties !

Van de 500 boeken die ik heb laten drukken, zijn er inmiddels zo'n 400 verkocht !

Dat het zo snel zou gaan had ik niet verwacht ... en als je er nog een wilt hebben zou ik maar opschieten :-))

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?