Nieuws

Haakbek gevangen of gekweekt?

16 april 2009  ·  27927 × bekeken

Al enige jaren gaat het gerucht dat de Haakbekken van november 2004 van Beijum, Groningen, gevangen zouden zijn en dat het mannetje als opgezette vogel bij een vogelaar op de schoorsteen zou staan. Enkele maanden geleden is dit gerucht weer actueel geworden en verschenen op diverse fora heftige discussies. Zelfs de pers heeft dit toen opgepakt. Naar aanleiding van deze discussies is mij gevraagd of ik als opsporingsambtenaar (Flora en Faunawet) met enige expertise ter zake de controle van beschermde inheemse vogelsoorten deze opgezette vogel eens zou kunnen controleren.

Omdat mogelijk enige duidelijkheid kon verschaffen in deze zaak heb ik contact opgenomen met de eigenaar van de opgezette Haakbek, die alle medewerking verleende aan de controle. Ook hij wilde graag duidelijkheid over de herkomst van de vogel, daarbij een proces-verbaal riskerend als de vogel illegaal zou zijn. Het is in Nederland verboden beschermde vogels of delen daarvan in je bezit te hebben, tenzij de houder kan aantonen dat de vogels gefokt zijn en deze vogels zijn voorzien van een juiste pootring. Deze pootringen kunnen zijn: een open pootring, ook wel breekring genoemd, met de juiste code of ringmaat (mits deze vogel van voor 1 november 1994 is) en een gesloten pootring, die men niet kan niet kan verwijderen wanneer de poot van de vogel zijn definitieve omvang heeft bereikt. De pootring moet een maximale binnendiameter hebben per soort zoals gesteld in bijlage 1 van de Regeling afgifte en kenmerken pootringen en andere merktekens. Bovendien mag er op geen enkele wijze met deze ringen geknoeid zijn en moeten deze ringen een aanduiding hebben van de binnendiameter van de ring in de vorm van een code of ringmaat.

Op maandag 30 maart 2009 heb ik in de woning van de houder de betreffende Haakbek onderzocht. Het bleek te gaan om een mannetje Haakbek, waarbij door de wijze van opzetten niet direct te zien was dat de vogel was voorzien van een preparateurs-merkteken dan wel een gesloten pootring. Onderzoek met behulp van een loep en digitale schuifmaat wees uit dat de vogel geringd was met een Belgische ring. Op deze ring was de juiste code aanwezig. Ook de binnendiameter van de ring voldeed aan de wettelijke voorschriften. Bij onderzoek aan de ring vond ik geen aanwijzingen dat er met de ring geknoeid was. Het betreft hier dus een gekweekte kooivogel.

Tijdens de door mij veelvuldig uitgevoerde controles ter opsporing van beschermde inheemse vogels kom ik overigens wel vaker op de juiste wijze geringde Haakbekken tegen, waarbij het dus kennelijk gaat om gekweekte vogels.

Ed Opperman

2

Haakbek Pinicola enucleator, Beijum, Groningen, november 2004 (Marc Plomp)

Discussie

Max Berlijn  ·  17 april 2009  13:33

Beste Allemaal, Zoals ik al aangaf op waarneming.nl, ik hoopte ongelijk te hebben en dat blijkt nu. Ik denk overigens dat de eigenaar hem ook heeft "geknepen" en toch een tijd heeft gedacht de bewuste Groningen vogel in zijn bezit te hebben gehad, (zie zijn mail waarvan de tekst geplaatst is) en waarschijnlijk was dit ook de reden dat hij geen digi's heeft geplaatst. Vreemd blijft dat de preperateur in eerste instantie het verhaal van de houder bevestigde (zie nogmaals de tekst van de desbetreffende mail). Maar goed geen lijk geen bewijs. Ik ga naar Spanje...of mag het ook Tibet zijn (12-06). Gr Max Trouwens van de aangifte nooit iets gemerkt?

Max Berlijn  ·  18 april 2009  12:30

Nog wat discussie en commentaar hierover is te vinden op: http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=69710.new#new Groet Max

Guus van Duin  ·  1 juni 2009  00:20

ik begrijp echt helemaal niets van al deze mededelingen. wat is nou de conclusie ..? groet, G.

Johan Kuiper  ·  6 juli 2009  12:19

Als een vogel geprepareerd wordt is het heel eenvoudig om een ring om de poot te schuiven. Even pootje afknippen, ring erom en de poot er weer aanzetten. groet, Johan kuiper

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?