Most Wanted

De Most Wanted is een wedstrijd waarbij de vogelaars van Nederland op zoek gaan naar soorten die in de top-25 meest gewilde soorten van Dutch Birders staan. Stem op jouw favoriete soort via het speciale stemformulier. Vind jij tijdens de competitie de hoogst geplaatste soort op de lijst die uit de stemmen volgt, dan win jij een verrekijker en eeuwige roem!

Spelregels   Top 25 lijst  

DB Most Wanted

Groene Bijeneter in de AWD - ontdekkingsverhaal & Most Wanted Update

24 juli 2024  ·  Rutger Rotscheid & Bestuur  ·  2541 × bekeken

The Most Wanted by Dutch Birders

Sponsored by Swarovski Optik en het Vogelinformatiecentrum Texel.

Sinds de lancering van de Most Wanted competitie hebben we toch al een aantal soorten gezien die hoog op de lijst stonden en dus potentieel in de prijzen vielen. Zo won Mariet Verbeek in het eerste jaar de prijs met haar vondst van een Goudlijster. Echter, de soorten die daarna gevonden werden, vielen niet in de prijzen, omdat de vinders geen begunstigers waren van Dutch Birding. Daardoor deden ze dus niet mee voor de grote prijs: een NL Pure 10x42. Zo bleef de competitie twee jaar lang onbeslist, ondanks dat we getrakteerd werden op een Renvogel die hoog op vele lijstjes stond!

Opvallend genoeg was een van de twee 'niet-winnende' soorten Groene Bijeneter. De vogel was zo kort twitchbaar dat velen nógmaals een herkansing wilden voor deze prachtige, spraakmakende soort en dat bleek ook uit de stemming voor de Most Wanted van dit seizoen. Niemand had echter verwacht, behalve de echte wijsgeren, dat het zo kort zou duren voordat een nieuwe GroeBij zich zou aanbieden!

Met de vondst van de nummer 12 op de lijst, gooit Rutger dan ook alvast hoge ogen voor de winst van de hoofdprijs. De strijd is echter nog niet gestreden! Er is nog een half jaar te gaan en het najaar moet nog beginnen; de wedstrijd ligt nog volledig open! Wie maakt ons allen blij met een soort die nog hoger op de lijst staat dan de Groene Bijeneter?! Met hoger-geplaatste-soorten uit alle windstreken en deze boost voor het moraal zou nu toch iedereen gemotiveerd moeten zijn om een dikke rammer te vinden!

Mocht dat nog niet het geval zijn, lees dan hieronder het ontdekkingsverhaal van Rutger Rotscheid. Daaruit blijkt dat het zomaar kan gebeuren. Het enige wat je moet doen is naar buiten, je ogen open houden, snel wereldkundig maken en misschien een heel klein beetje geluk…. Wie weet staan we straks naar 'jouw' Wilgengors te kijken! Succes!

Groene Bijeneter Merops persicus, Amsterdamse Waterleidingduinen, 16 juli 2024 (Rutger Rotscheid)

Groene Bijeneter Merops persicus, Amsterdamse Waterleidingduinen, 16 juli 2024 (Rutger Rotscheid)

De ontdekking

Op dinsdagochtend 16 juli had ik afgesproken met Joyce Philippart, een beginnende vogelaar, om een keer samen een ochtendje vogels te kijken. Omdat het een rustige tijd is voor vogels, koos ik voor de AWD als bestemming. Niet te ver weg, en zeker bij de plas-dras van het Haasveld is van alles te zien. Nadat ik haar diverse soorten steltjes kon laten zien, besloten we een stukje verder te lopen richting het infiltratiegebied. Tijdens het wandelen checkte ik natuurlijk voortdurend de omgeving. Opeens zag ik rond 10:40 op een kale struik langs het pad (Achterhaasveld) een slanke langgerekte vogel die ik al snel herkende als ‘bijeneter’. Ik ging meteen foto’s maken en keek vervolgens door de scoop. Ik dacht aan Groene Bijeneter, maar mijn hersenen konden dat niet echt bevatten. Ik heb de scope aan Joyce overgelaten en haar gevraagd de vogel in de gaten te houden, terwijl ik hem meldde in de appgroep van Zuid-Kennemerland. Omdat ik het zelf nog altijd niet helemaal geloofde, wilde ik per se een foto meesturen met mijn melding; iets wat ik gelukkig, ondanks de stress, toch snel geregeld had. Joyce hield me ondertussen op de hoogte van het gedrag van de vogel, welke inmiddels naar de grond gedoken was. De vogel was veel aan het roepen. Na korte tijd vloog de vogel op geringe hoogte, al roepend, weg richting west en verdween achter de naaldbomen, uit zicht. Ik heb nog even gezocht vanaf een hoog duin en gepost op de vindplek. Ondertussen kwamen de eerste appjes en telefoontjes binnen en ook de eerste zoekers kwamen het gebied in. Door tijdsdruk en een stevige regenbui besloten Joyce en ik om terug te gaan naar de parkeerplaats en te vertrekken. Gelukkig werd de vogel al relatief snel teruggevonden door Maarten Langbroek, nabij Noordwijkerhout. De hele middag ging de vogel mobiel door het gebied en was soms niet makkelijk, zo begreep ik uit de appjes en meldingen. In de avond leek de vogel meer aan één plek gebonden, om rond 20.20 hoog richting west te vertrekken.

Groene Bijeneter Merops persicus, Amsterdamse Waterleidingduinen, 16 juli 2024 (Garry Bakker)

De eerste twitchers arriveren bij de Groene Bijeneter

Het was een bijzondere ervaring om zo’n soort te vinden. Leuk dat veel mensen van deze vogel konden genieten. Hij was in tegenstelling tot de andere gevallen van deze soort tot in de avond twitchbaar; de blije appjes stroomden dan ook binnen. Iedereen bedankt daarvoor! Nu op naar de Bonte Zanger. Recent heb ik weer eens ervaren dat het in oostelijk Canada een algemene soort is, dus die vinden zal natuurlijk geen enkel probleem zijn!

Blije koppies na het zien van Groene Bijeneter, met onder andere voorzitter Marten Miske, eindredacteur Arnoud B! van den Berg en bestuursmedewerkers Rob Halff en Peter Links

Groene Bijeneter Merops persicus, Amsterdamse Waterleidingduinen, 16 juli 2024 (Garry Bakker)

Discussie

Ed van Boheemen  ·  25 juli 2024  00:00

NOGMAALS heel erg bedankt Rutger (en Joyce)!

Wat een heerlijke soort en wat een beauty!! Ik heb er zo van GENOTEN!! Zo lang op gewacht en nu EINDELIJK kunnen zien (en horen). Mijn jaar kan niet meer stuk (en de taart op mijn werk werd gewaardeerd!-)

Ronald Nuiver  ·  25 juli 2024  20:11

Hoe zit het dan met de Aasgier(en) van dit jaar? 

Tobi Koppejan  ·  25 juli 2024  22:55

De meeste groene bijeneters in Nederland blijven niet lang. Tegen beter weten in de volgende ochtend zowat alle boompjes van de AW-duinen afgezocht te hebben was ik blij verrast (understatement!) dat ie opeens boven ons hoofd vloog en daarna uit het zicht verdween in westelijke richting. Rutger bedankt !

Vincent Hart  ·  30 juli 2024  12:59

Nou ben niet meer zo fanatiek als vroegah, maar deze - na 40 minuten te laat vanuit een Limburgs vakantiehuisje in 2010, op enkele tientallen km's afstand vast op een boot vorig jaar, en bij deze vogel een pittige griep, laatste dag voor de kampeervakantie werk afmaken en 's avonds spullen inpakken - deed toch wel weer pijn... Rutger uiteraard gefeliciteerd met deze droomvondst, loon naar werken voor iemand die zoveel in het veld is!

Joep Heldoorn  ·  13 augustus 2024  23:00

Rutger, helemaal geweldig. En ik had niet verwacht ooit ervan te balen op Texel te zitten.....zucht.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?