Global Birding

Dutch Birders reizen meer dan ooit en geen plek op aarde is meer veilig voor ze, wat natuurlijk niet wil zeggen dat alle vogelsoorten zomaar even te doen zijn. De serie ´Global Birding´ gaat verder dan Nederland en de Western Palearctic. Voor deze serie worden al dan niet bloedstollende verhalen over ontmoetingen met fantastische soorten, tips over (nieuwe) global hot-spots of gewoon informatie en/of beeldmateriaal over interessante vogelsoorten buiten de WP gaarne ingewacht door de webredactie. Stuur je bijdrage op naar webredactie@dutchbirding.nl Vergeet in ieder geval niet in de bijdragen voor ´Global Birding´ bij elke soort de Latijnse naam te noemen!

Een leuke ontdekking in Argentinië

17 februari 2015  ·  8419 × bekeken

In Noord-Argentinië zijn nog goede stukken Yungas-bos over. Yungas is de naam voor de subtropische bosgordel langs de oostflank van de Andes in Peru, Bolivia en Noord-Argentinië. John van der Woude en ik bezochten de Yungas begin december tijdens een rondrit met huurauto door het noordwesten van Argentinië.

In deze bossen komen enkele soorten brush finch Atlapetes voor, elk met een klein verspreidingsgebied. Ten zuiden van het bekende Tafí del Valle (Tucuman province) zagen we vrij gemakkelijk Yellow-striped Brush Finch A. citrinellus, een Argentijns endeem. Een paar dagen later kozen we per ongeluk een omslachtige route verder naar het noorden en kwamen zodoende door een ander stuk Yungas, waar we Fulvous-headed Brush Finch A. fulviceps zagen. Ik zag er eerst één toen ik voor een kleine sanitaire stop de bosjes in moest. Tegen de tijd dat ik John gehaald had, was 't beestje natuurlijk gevlogen. Gelukkig (voor John) zagen we een half uur later een groep van wel vijf exemplaren door de struiken scharrelen.

Op het noordelijkste deel van onze trip zijn we twee dagen in het Calilegua Nationaal Park geweest. Een mooi stuk Yungas-bos dat intact is gebleven doordat een enorme suikerrietonderneming ervan afhankelijk is voor de watertoevoer. We vonden goed onderdak (Posada del Sol) in het stadje Libertador General San Martin aan de voet van het park. Het NP is van beneden tot boven ontsloten door een goed berijdbare onverharde weg, met slechts wat verkeer naar de Andesdorpjes boven het park. Er zijn ook enkele trails die het bos in gaan, maar daar hebben we niet veel gebruik van gemaakt, ze zijn deels heel steil. De lage delen van het bos zijn droog, daar zagen we o.a. Cream-backed Woodpecker Campephilus leucopogon. Hogerop wordt het bos dichter en groener. Daar waren ook weer Fulvous-headed Brush Finches. De soort is binnen zijn kleine verspreidingsgebied niet zeldzaam en ook niet erg schuw, vandaar dat het me gelukt is een paar foto's te maken. Ze zaten in kleine groepjes laag in de bomen en struiken en aten daar vruchtjes.

Fulvous-headed Brush Finch
Fulvous-headed Brush Finch Atlapetes fulviceps, Calilegua NP, Argentinië, 8 december 2014 (Nollie Marissen)

De bovenste regionen van het park bestaan uit echt nevelwoud. Het is fantastisch om te zien hoe vol de bomen zitten met mossen, varens, orchideeën en bromelia's.

Cloud forest
Nevelwoud in Calilegua NP, Argentinië, 8 december 2014 (Nollie Marissen)

Ook daar moest ik voor een sanitaire stop even van de weg af de bosjes in. In het struikgewas waar ik beschutting had gevonden ontdekte ik, op ongeveer anderhalve meter van mij af, een vogel die stil met zijn rug naar me toe zat. Gelukkig had ik mijn camera bij me en kon ik, heel langzaam bewegend, schuin voor hem komen om een paar foto's te maken. Ik had al wel door dat het een jonge vogel was, en toen John en ik op de camera terugkeken was wel duidelijk dat het een jonge Fulvous-headed Brush Finch moest zijn. Leuk, dachten we toen.

Rufous-headed Bursh Finch juvenile (Nollie Marissen)
Fulvous-headed Brush Finch Atlapetes fulviceps, Calilegua NP, Argentinië, 8 december 2014 (Nollie Marissen)

Thuisgekomen in Nederland keek John in HBW Alive (de up-to-date webversie van het Handbook of the Birds of the World) wat er bekend is over de juvenielen van deze soort. Toen pas bleek hoe bijzonder de waarneming was: `Juvenile undescribed'! Ook over het voedsel van deze soort was niet veel bekend: `seeds' werd genoemd, maar geen vruchten. Over de timing van broeden was ook weinig bekend: `eggs in January', dat was alles.

We hebben een paar foto's van het jong en de foto van de vruchtenetende adulte vogel op de Internet Bird Collection van HBW gezet en Johns contact daar heeft ervoor gezorgd dat er in HBW Alive snel een link is gemaakt naar deze foto's. De oorspronkelijke tekst `Juvenile undescribed' is nu vervangen door `Juvenile not formally described', met een hyperlink op `Juvenile' die verwijst naar mijn foto. Ook is in HBW Alive nu `fruits' toegevoegd als voedsel, met een hyperlink naar de foto van de vruchtenetende adult hierboven.
Ik ga nog in een kort artikel op HBW Alive (een zogenaamde wiki contribution) de details beschrijven van deze waarnemingen, zodat daarnaar formeler verwezen kan worden. Maar in het algemeen kun je wel stellen dat ook gewone vogelaars zoals ik in Zuid-Amerika nog ornithologische ontdekkingen kunnen doen.
Hoe dan ook, het was een erg leuke ervaring op een heel mooie reis.

Nollie Marissen

Discussie

Peter Lindenburg  ·  18 februari 2015  08:49

wat een mooi verhaal zeg!

Jan Hein van Steenis  ·  18 februari 2015  21:22

Die laatste zin geldt natuurlijk niet alleen voor Zuid-Amerika! Er is nog verrassend veel onbekend, maar je moet dat maar net vastleggen (en als je niet weet dat iets onbekend is, is de kans daarop nog kleiner). Gefeliciteerd dus!

Gijsbert van der Bent  ·  19 februari 2015  00:18

Leuk! Waartoe een zwakke blaas en gebrek aan sanitaire voorzieningen tp wel niet kunnen leiden.

Teus Luijendijk  ·  19 februari 2015  06:36

Voorbeeldje "when you least expect it". Goed gedaan, zeg! Gefeliciteerd.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?