Global Birding

Dutch Birders reizen meer dan ooit en geen plek op aarde is meer veilig voor ze, wat natuurlijk niet wil zeggen dat alle vogelsoorten zomaar even te doen zijn. De serie ´Global Birding´ gaat verder dan Nederland en de Western Palearctic. Voor deze serie worden al dan niet bloedstollende verhalen over ontmoetingen met fantastische soorten, tips over (nieuwe) global hot-spots of gewoon informatie en/of beeldmateriaal over interessante vogelsoorten buiten de WP gaarne ingewacht door de webredactie. Stuur je bijdrage op naar webredactie@dutchbirding.nl Vergeet in ieder geval niet in de bijdragen voor ´Global Birding´ bij elke soort de Latijnse naam te noemen!

Sri Lanka

20 januari 2010  ·  20631 × bekeken

In het voorjaar van 2009 besloot ik mee te gaan met een korte vogelreis van Inezia Tours naar Sri Lanka in juni/juli. Het belangrijkste doel van de reis was het zien van zoveel mogelijk vogelsoorten, met name de endemische. Door allerlei omstandigheden werd dit een reis in het wat minder gunstige zomerseizoen, maar dat zou voor de endemische soorten niet veel uitmaken (een reis in de periode oktober-eind april zou behalve minder regen ook nog een flink aantal extra soorten opgeleverd hebben in de vorm van wintergasten uit India en Centraal-Azië). Dat wordt dus een volgende keer, want Sri Lanka is een leuk land om te vogelen - ik ga er graag nog eens terug! Met een plaatselijke agent werd van tevoren een route vastgesteld om aan het gestelde doel in zo kort mogelijke tijd te kunnen voldoen. Dit leverde een route op die in het kort hierop neerkwam (dit is allemaal in het zuiden van het land): Colombo - Kithulgala - Sinharaja - Udawalawe - Tissamaharama - Nuwara Eliya - Kandy - Katunayake - Colombo.

Canopy giant
Canopy Giant van 45m. Hakgala Botanical Gardens, Sri Lanka, 3 juli 2009 (Inezia Tours)

22 juni 2009
Vlucht naar Colombo met overstap in Dubai. Bij de overstap hoef je je niet te vervelen want er is overal gratis internet.

23 juni 2009
Aankomst in de loop van de ochtend op de luchthaven van Colombo. Na kennismaken met gids en chauffeur, geld opnemen en water kopen naar de Sisira lodge gereden voor de eerste overnachting. Alhier de eerste plaatselijke soorten gezien, zoals Besra, Green-billed Coucal (een lastige skulker), Chestnut-backed Owlet, Sri Lanka Hanging-Parrot, Yellow-fronted Barbet, Sri Lanka Swallow (een heel donkere variatie van 'onze' Roodstuitzwaluw), Yellow-billed Babbler, Purple-rumped Sunbird, Legge's Flowerpecker en Sri Lanka Crested Drongo (een mogelijke split van Greater Racket-tailed Drongo). Ook een Rufous Woodpecker liet zich fraai bekijken (erg schaars op Sri Lanka, maar geen endeem).

Coucal & Thrush
Links: Spot-winged Thrush Zoothera spiloptera. Sisira Lodge, Sri Lanka, 24 juni 2009 (IneziaTours). Rechts: Green-billed Coucal Centropus chlororhynchos. Sisira Lodge, Sri Lanka, 23 juni 2009 (Inezia Tours)

24 juni 2009
In de ochtend vogelen rond de Sisira lodge, waarbij we o.a. Sri Lanka (Pompadour) Pigeon, Rufous Woodpecker, Orange-billed Babbler, Dark-fronted Babbler en Lesser Hill Myna zagen, alsmede stunning views van Spot-winged Thrush. Daarna doorreis naar Kithulgala forest, waar we in de avond op een nabijgelegen plek op zoek gingen naar Serendib Scops Owl, helaas zonder resultaat. Overnachting in Sinharaja. Spotlighting leverde daar o.a. een Grey Slender Loris op.

25 juni 2009
Vogelen in Sinharaja. Dit tropische regenwoud ligt tegen de hellingen van de ZW-bergketen van het eiland en vangt daarom veel moessonregen op. Dat hebben we geweten! Aan de andere kant viel het ook wel weer mee: het regende nooit lang en zeker niet de hele dag door. In het gunstiger seizoen (oktober-april) heb je er zelfs helemaal geen last van. Veel van de specialiteiten werden snel gevonden en hebben we goed kunnen zien, zoals Sri Lanka Junglefowl, Layard's Parakeet, Sri Lanka Frogmouth, Red-faced Malkoha (9 stuks in één boom!), Sri Lanka Grey Hornbill, Sri Lanka Scaly Thrush (een Goudlijster, maar dan anders), Brown-capped Babbler, Sri Lanka Scimitar-Babbler, Ashy-headed Laughingthrush, White-faced Starling, Sri Lanka Myna en Sri Lanka Blue Magpie.

Red-faced Malkoha
Red-faced Malkoha Phaenicophaeus pyrrhocephalus. Sinharaja Rain Forest, Sri Lanka, 25 juni 2009 (Inezia Tours)

26 juni 2009
Vogelen in Sinharaja. In de middag naar een andere nabijgelegen plek gereden voor een poging voor Serendib Scops Owl, wederom helaas zonder resultaat. Wel een prachtige Brown Fish Owl die gewoon op de grond bleef zitten toen we aan kwamen rijden en naast de vogel parkeerden.

27 juni 2009
's Morgens vogelen in Sinharaja; in de middag vertrokken naar Udawalawe, alwaar we een korte 'safari' maakten in het park. Dit ligt net als Yala NP wat verder naar het oosten dan Sinharaja, en profiteert daardoor van de 'schaduw' van de bergen zodat het er veel droger is. Olifanten, Alexandrine Parakeet, Blue-faced Malkoha, Yellow-crowned Pied Woodpecker, White-browed Bulbul, en een enorme wolk Tricoloured Munia's waren enkele hoogtepunten hier.

Blue-faced Malkoha
Blue-faced Malkoha Phaenicophaeus viridirostris. Yala NP, Sri Lanka, 27 juni 2009 (Inezia Tours)

28 juni 2009
Na een korte ochtend vogelen in Udawalawe vertrokken naar Yala NP, waar we een rondrit door het park maakten. Korte maar heftige waarneming van een Sloth Bear (Lippenbeer). Verder Spot-billed Pelicans, veel reigers, Lesser Adjutants en Painted Storks, Malabar Pied Hornbill, Indian Pygmy Woodpecker, Ashy-crowned Finch-Lark en Tawny-bellied Babblers, om een paar te noemen. Pythons zijn hier algemeen en het duurde dan ook niet lang of we zagen er eentje op de weg liggen. Ook Spotted Deer is een soort waar je hier bijna over struikelt, dus het is niet verwonderlijk dat in het park een gezonde populatie Luipaarden huist. Maar om die te zien te krijgen moesten we nog even geduld hebben.

Lesser Adjutant
Lesser-Adjutant Leptoptilos javanicus. Yala NP Sri Lanka, 28 juni 2009 (Inezia Tours)

29 juni 2009
In de ochtend vogelen in het steltloperparadijs Bundala. Midden in de zomer waren hier natuurlijk slechts weinig palearctische soorten aanwezig, maar toch scoorden we nog een handvol Mongoolse Plevieren, Breedbekstrandlopers, Kleine Strandlopers, alsmede Great Thick-knee. Vervolgens in de omgeving gezocht in een bosgebiedje naar Marshall's Iora, die echter niet gevonden werd. In de middag gevogeld bij één van de eeuwenoude stuwmeren ('tanks') hier in de buurt.

Steltjes en griel
Links: Steltjes. Bundala NP Sri Lanka, 29 juni 2009 (Inezia Tours). Rechts: Great Thickknee Esacus recurvirostris. Bundala NP Sri Lanka, 29 juni 2009 (Inezia Tours)

30 juni 2009
Vogelen in een kokosnootplantage leverde een spectaculaire waarneming op van een paartje White-naped Woodpeckers. In een nabijgelegen moeras zagen we Black Bittern en het afzoeken van een paar akkertjes in de omgeving resulteerde nu wel in Marshall's Iora's, die uitstekend konden worden bekeken. In de middag nog een rondje gereden door Yala NP, wat behalve erg nabije olifanten o.a. een luipaard opleverde die vlak langs de weg een beetje lag te dutten en twee Woolly-necked Storks. Net buiten het park in het donker behalve Indian en Jerdon's Nightjars, ook nog een heuse Jungle Cat in de schijnwerpers gekregen.

LuipaardLuipaard Panthera pardus. Yala NP Sri Lanka, 30 juni 2009 (Inezia Tours)

1 juli 2009
Vogelen langs de rivier nabij Yala NP. Daarna vertrokken richting Nuwara Eliya. Min of meer halverwege gestopt bij Ella Grand Motel voor een lunch. Diverse overvliegende roofvogels hier (Oriental Honey-Buzzards, Shikra's, Black Eagle, Rufous-bellied Eagle, Slechtvalk, en de alom vertegenwoordigde Crested Hawk-Eagles en Serpent-Eagles). In de middag gevogeld bij een bosgebiedje waar we de eerste Dull Blue Flycatchers konden bijschrijven, maar vergeefs zochten naar Streak-throated Woodpecker. Overnachting in Nuwara Eliya.

2 juli 2009
In de vroege ochtend vanuit Nuwara Eliya vertrokken naar het nabijgelegen Horton Plains, dat - in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden - een berggebied is waar een aantal van de Sri Lankese specialiteiten voorkomt. Lastig om deze te vinden als het (zoals ons overkwam) potdicht zit van de mist. Uiteindelijk kwam alles met Yellow- eared Bulbuls, Sri Lanka Bush-Warblers, Sri Lanka White-eyes en meer Dull Blue Flycatchers op zijn pootjes terecht en bleek de (van de kou bibberende) gids juist nog nooit eerder zulke goede waarnemingen van bijv. de Bush-Warbler te hebben gedaan. Na afdalen wat gezocht in de akkertjes op de hellingen op zoek naar (vooral) Black-throated Munia. In de schemering bij een beek nabij Nuwara Eliya gepost voor Sri Lanka Whistling-Thrush, maar deze alleen gehoord (net als overigens in de ochtend op Horton Plains).

Yellow-eared Bulbul
Yellow-eared Bulbul Pycnonotus penicillatus. Horton Plains NP, Sri Lanka, 2 juli 2009 (Inezia Tours)

3 juli 2009
Opnieuw gepost voor de Whistling-Thrush, en deze nu geweldig gezien! Hierna langs Gregory Lake gevogeld om betere views te krijgen van Black-throated Munia, wat inderdaad lukte. Vervolgens gevogeld in Hakgala Botanical Gardens, waar nu iedereen van Sri Lanka Wood Pigeon kon genieten (niet iedereen had de eerste gezien). Vertrek naar Kandy, waar we ook nog even de botanische tuin aandeden.

4 juli 2009
In een poging om toch nog een zichtwaarneming te krijgen van Sri Lanka Spurfowl een tweetal beboste plekken bezocht nabij Kandy (o.a. nabij Pendaryia University), maar beide zonder resultaat. Tijd voor afsluiten en het kopen van souvenirs voor de kinderen! In totaal hadden we 201 soorten, waarvan er 51 nieuw voor mij waren. Slechts twee van de endemische soorten gemist en een uitstekende vogelreis gehad!


Sinharaja Rainforest
Sinharaja Rainforest, Sri Lanka, 26 juni 2009 (Inezia Tours)

Voor een soortenlijs en lijst van endemen, klik hier. Voor meer info over de aanstaande groepsreis van Inezia Tours naar Sri Lanka, klik hier.

Teus Luijendijk

Discussie

Max Berlijn  ·  21 januari 2010  07:34

Mensen, Denk ook aan een aantal goede Holarctische soorten (mijn ding). Waarschijnlijk de enige plek waar je, in de winter, (veilig) Kashmir Flycatcher en Pied Thrush kan zien. Deze westelijke Himalya soorten zijn onbereikbaar vanwege politieke instabiliteit in het broedgebied. Ook Slaty Legged Crake is een redelijke nachtmerrie soort die hier iets makkelijker zou moeten zijn. Groet Max

Jelle Scharringa  ·  21 januari 2010  16:08

Max heeft gelijk, volgende keer in de winter gaan met langs dat vieze riool in Victoria Park in Nuwara Eliya Pied Thrushes, Indian Pitta's. Ook hier Syke's Warbler, Kashmir Flycatchers en overal op Sri Lanka Green Warblers en Large-billed Leaf Warblers. Ik blijf wel jaloers op de Luipaard, die wil er bij mij maar niet in....

Jelle Scharringa  ·  24 januari 2010  09:45

Overigens, hebben jullie wel veel gezien voor het mindere jaargetijde en met prachtige foto's.

Pieter van der Luit  ·  25 januari 2010  15:09

Een paar scherpe vogelaars, een goede gids en een beetje geluk doen wonderen...

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?