Azuurmees bij trektelpost Brobbelbies Zuid, Uden

Ben Wielstra  ·  22 april 2014  17:37

Fantastisch beest! Heel gaaf!

David Uit de Weerd  ·  22 april 2014  21:42

Gave waarneming! Niet flauw, maar objectief bedoeld: Zie de foto van Rene uit Mongolië: http://www.dutchbirding.n... De Azuurmees van de Brobbelbies lijkt een (veel) donkerder onderstaart te hebben dan op de foto van Rene Pop. Ik lees in de oude Van Duivendijk: 'Hybride Azuurmees x Pimpelmees ('Pleskes Mees') lijkt soms veel op Azuurmees maar heeft weinig wit in staart, meestal gele zweem op deel van od en geen zuivere witte kruin'. Die (onder)staart van de Brobbelbies-mees lijkt mij dan niet positief.

Richard Reijnders  ·  23 april 2014  20:49

Azuurmees heeft blauwe staart met brede witte buitenvlaggen die breder worden naar de top. Zie ook o.a. vluchtplaatje in de ANWB-gids. Staart op foto 1 en 2 van Gerard lijkt mij ook dan ook echt helemaal perfect voor Azuurmees. Dat staart op foto van René van onder (bijna) helemaal wit lijkt kan ik wel verklaren. Algemene regel bij het sluiten van vogelstaarten is dat aan de bovenkant de binnenste staartpennen over de buitenste komen te liggen, en aan de onderkant precies andersom. Om die reden ook is bij een vogel met gesloten staart de staart in de breedte gezien een beetje bol van boven en hol van onder (als iemand mij nog kan volgen). En bovenstaart toont dan vooral de binnenste pennen en onderstaart de buitenste. In hoeverre dit fenomeen zich openbaart is afhankelijk van in hoeverre de staart door de vogel samengeknepen wordt. Zo kan het gebeuren dat de staart van bijvoorbeeld een kwikstaart in de hand aan de onderkant helemaal wit toont en boven helemaal donker. Op de foto van René is goed te zien dat de vogel in kwestie zijn uiterste best lijkt te doen om zijn staart zo ver mogelijk dicht te knijpen als maar kan. Dat verklaart dat ie vrijwel helemaal wit lijkt (zelfs aan de basis (!)). Bij vogel van Gerard is dat veel minder het geval (hoewel slecht te zien omdat we die meer van de zijkant zien). Foto 3 lijkt mij niet representatief. Maar goed, om kort te gaan: staart van vogel van Gerard is dus helemaal perfect voor Azuurmees (staart van die van René lijkt dat dus eigenlijk juist minder, maar hopelijk hierboven afdoende verklaard)..

David Uit de Weerd  ·  29 april 2014  13:13, gewijzigd 29 april 2014  13:41

Dank Richard, helder. Voor aanvaarding zal de Udense Mees het nu erg lastig krijgen zonder goede foto's van de poten, getuige de kwekersring bij de vogel van Noordoost Groningen...

Arnoud B van den Berg  ·  29 april 2014  14:30

Formeel geldt voor Azuurmees niet 'de regel van de omgekeerde bewijslast' maar misschien dat de CDNA iets dergelijks toch gaat toepassen wanneer het, zoals hier, waarnemingen betreft die zich binnen een paar weken na elkaar voltrekken.

David Uit de Weerd  ·  29 april 2014  15:14

Dat was ook mijn gedachte, Arnoud.

Justin Jansen  ·  14 juni 2014  22:40

In "Onze Vogels" het maandblad van de Nederlandse bond van vogelliefhebbers van juni 2014 bevat op pagina 10 en 11 een stuk over het broeden met Azuurmezen. Hier staat weergegeven dat de pop van het broedgeval is ontsnapt. De auteur is P. Kokshoorn.

Edwin Schuller  ·  17 juni 2014  14:41

Staat er ook bij waar en wanneer? Anders voegt deze info niet erg veel toe lijkt mij... ?

Edwin Schuller  ·  18 september 2014  16:34

Voor zover nog niet bekend (ik had 't nog niet gezien): Azuurmees is afgewezen. Reden: "Determinatie correct, maar niet aanvaard vanwege mogelijk niet wilde herkomst (cf geringde vogel een aantal dagen later)".

Ben Wielstra  ·  18 september 2014  21:27

Als het een Azuureend was had het geen probleem geweest!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?