2e kj man volgens Roy Slaterus, zie ook zijn artikel in DB nr 4, 2022
Alpenbeflijster · 25-03-2025 · Petten · Peter Jongejans
Peter Jongejans · 25 maart 2025 20:53
Ed van Boheemen · 25 maart 2025 21:28
Wellicht kan de discussie hieronder (her)geplaatst worden?
Jan van der Laan · 25 maart 2025 21:35
Ik vond op Ebird deze vogel van 8 april 2018. Let in ieder geval op de ondertaartdekveren. Is het dan variatie binnen torquatus of een alpestris (nieuw voor Zweden?)
Max Berlijn · 26 maart 2025 05:12, gewijzigd 26 maart 2025 05:36
We waren al aan het discussiëren onder een weggehaalde foto. Er was al uitgezocht dat de onderstaartdekveren tekening alleen niet alles zeggend was en er meer foto’s gevonden konden worden van vogels hier en in Zweden met soortgelijke tekening. Wat maakt deze vogel dan een zekere Alpestris? In tegenstelling tot het Berheide vrouwtje was ik “gewoon langs deze vogel gelopen”…zoals ook blijkbaar al meerdere dagen is gedaan. Het is nog best vroeg voor Beflijsters dus veel vogels zouden nog minder gesleten witte randjes hebben aan de vele lichaamsveren??
Arnoud B van den Berg · 26 maart 2025 09:34
Misschien dat je een beflijster in de vierde week van maart wat beter moet bekijken. De perioden van torquatus en alpestris (Zwitserland) verschillen waarbij alpestris (Zwitserland) twee weken eerder wegtrekken. Zou kunnen dat ze ook een paar weken eerder arriveren.
Max Berlijn · 26 maart 2025 11:34
Maar mijn vraag blijft waarom is dit er dan zeker een?
Roy Slaterus · 26 maart 2025 12:26, gewijzigd 26 maart 2025 12:27
Stap 1 bij de ID van Beflijsters is altijd leeftijdsbepaling. Op basis van het ruicontrast in de grote dekveren is duidelijk dat het hier gaat om een eerstejaars (2kj). Vervolgens kun je proberen om het geslacht te bepalen. Bij mannetjes in het voorjaar is de lichte bef doorgaans prominent en opvallender dan de lichte tekening op de keel. Bij vrouwtjes is dat vaak andersom. Ook is de hoeveelheid geel op de snavel vaak al groter bij mannetjes. De Petten-vogel zou ik om deze redenen een mannetje noemen.
Veruit het belangrijkste kenmerk van alpestris in deze leeftijdsgroep is de aanwezigheid van wit op de basis van de flank- en buikveren. Bij torquatus is de basis donker. Verder zijn de witte randen van diezelfde veren omvangrijker bij alpestris. Dit tezamen zorgt voor een bonter patroon op de onderdelen, met bijna geïsoleerd liggende donkere vlekken bij alpestris. Bij eerstejaars vrouwtjes (bijv. Wassenaar-vogel) is vaak meer wit zichtbaar dan bij mannetjes, en dat kleed is dan ook het eenvoudigst te determineren. Bij mannetjes is het wit op de basis vaak minder omvangrijk (grotendeels verborgen liggend onder de bovenliggende veren), maar in combinatie met de brede witte randen is het verschil met torquatus toch opvallend.
Vergeleken met een eerstejaars mannetje torquatus kunnen verder de volgende ondersteunende kenmerken worden genoemd: de relatief lichtbruine kleur van achterhoofd, mantel en schouder en de vrij opvallende lichte tekening op de keel (beide doen vrouwtjesachtig aan), evenals de relatief grote hoeveelheid wit op de onderstaartdekveren. Dit is waarom ik direct positief reageerde gisterenmiddag en hoe ik e.e.a. ook heb proberen uit te leggen in het genoemde artikel.
Max Berlijn · 26 maart 2025 17:57, gewijzigd 26 maart 2025 17:58
Dank Roy voor je uitgebreide uiteenzetting. Ik blijf het moeilijk vinden en deze vogel van gisteren (itt, Berkheide), was mij nooit opgevallen. 👍
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Forum spelregels
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
- een degelijke onderbouwing van de determinatie missen
- als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren door andere forumgebruikers
- off-topic zijn
- spam of reclame bevatten
- zij beschouwen als trolling
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.