Dunbekwulp · 17-12-1989 · Merja Zerga, Morocco · Leo JR Boon

Wim Wiegant  ·  20 november 2024  23:35, gewijzigd 21 november 2024  00:00

Wat een gave foto, of een - achteraf - indrukwekkende maar treurig makende zoals deze, wat je maar wilt...
Een andere kwestie is, of de foto's - als het de enige en de laatste van deze locatie waren - genoeg zouden zijn om als laatste  waarneming te tellen.  

Voor wie het artikel heeft gelezen waarnaar in eerdere recente reacties over de Dunbekwulp  door de krantenartikelen en door George Sangster wordt verwezen (dit artikel), er blijft een spannende vraag knagen. Als het 95% zeker dat de soort is uitgestorven, wat betekent dit dan? Dat het niet onwaarschijnlijk wordt geacht dat de soort in maximaal 5 van de 100 zoekacties, surveys of iets dergelijks tóch nog zou worden gevonden, óf dat in maximaal 5 van de 100 parallelle universums de soort nog in leven zou zijn?  Dat wordt niet helemaal duidelijk gemaakt, dacht ik. De bepaling van de waarde van 95% is ook bepaald niet hard, zal ik maar zeggen...

Hoe erg het ook is met de Dunbekwulp, het is me niet duidelijk wat dit soort abracadabra, met ongeveer 80 verwijzingen waarvan een flink aantal naar mijn smaak vooral rondzingt als een dolle, moet aantonen. Dat de Dunbekwulp naar alle waarschijnlijkheid uitgestorven kan worden geacht, dat leek al een heleboel mensen duidelijk. De schijnwetenschap die dat wil onderbouwen, daar raak ik niet van onder de indruk. 

Max Berlijn  ·  21 november 2024  05:30, gewijzigd 21 november 2024  05:50

Iets bewijzen dat het er niet meer is, is extreem moeilijk” zo leerde mij de huidige nummer 1 in de DB ranking ooit. Eén zin die ik met hem vaak heb herhaald de afgelopen dagen. Aannemelijk maken is minder moeilijk en dat is al heel lang het geval bij de Dunbekwulp die ik als late twintiger gelukkig heb mogen zien. Voor mij is de publicatie van het officieel uitsterven verklaren van een soort nieuw en de hype er omheen ook, maar het is nuttig in de huidige discussie betreffende het verdwijnen van biodiversiteit dus laat gaan, laat gaan ook al is er misschien wetenschappelijk wel wat op af te dingen?. Ik heb in de vogeljaren tussen deze Dunbekwulp en nu wel vaker een soort mogen zien die tientallen jaren kwijt was en er toch op eens weer is al geloof ik inderdaad dat dit bij deze wulp niet meer zal gebeuren 😞. Gave plaatjes Leo, wat ligt er nog meer in oude dia la’s van deze soort? Scan en deel het 🙏.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?