Indische Kievit · 31-07-2024 · Oostkapelle, Zeeland · Tobi Koppejan

Martijn Verdoes  ·  31 juli 2024  18:10, gewijzigd 31 juli 2024  18:11

REISADVIES GEVRAAGD:

Helaas kon ik vandaag niet. Morgen zou ik een poging kunnen wagen wellicht. Maarrrr... Ik zag o.a. deze foto bij de waarneming van Rob Sponselee en nu vraag ik me af of het zin heeft om te gaan... Naast de symmetrische 'gaten' door rui zit er ook asymmetrische schade in de vleugel die ook zichtbaar is op bovenstaande foto... Zou zo'n geval normaal gezien de kop kosten, toch? 

Vincent van der Spek  ·  31 juli 2024  18:29, gewijzigd 31 juli 2024  21:02

Ik vind een beschadiging in de arm niet per se logisch voor een kooivogel, dat verwacht ik eerder op de handpentoppen en staart. Dus dat lijkt me niet problematisch. Maar hoewel symmetrisch, vind ik de combinatie actieve rui en een enorm eind uit het broedgebied verdwaald wél gek. Trek kost energie, rui kost energie. Dat doet een steltloper toch het liefst gescheiden. 

Wietze Janse  ·  31 juli 2024  18:36, gewijzigd 31 juli 2024  18:42

Ik zie actieve rui. Buitenste handpennen oud en gesleten, dan wat nieuwe binnenste handpennen in de groei en een set nieuwe armpennen (geen gaten of gebroken). Kievit heeft dat nu ook. Staartpennen gaaf. 

@Vincent, wie zegt dat de vogel afgelopen week hierheen is gekomen, misschien dezelfde vogel als de vorige of een andere die hier al een tijdje ongezien verblijft.

Edwin Schuller  ·  31 juli 2024  19:25

Typisch beschadigingen uit een kooi.

Maar ik zit dan ook in Zuid-Frankrijk voor de komende drie weken.

Martijn Verdoes  ·  31 juli 2024  19:28

@Wietse: heb je deze foto goed bekeken? Daar zie je toch duidelijk actieve rui EN een gebroken/beschadigde pen (p1?) aan de rechtervleugel... 

Wietze Janse  ·  31 juli 2024  19:38, gewijzigd 31 juli 2024  19:43

Zwaar gesleten, bekijk bijvoorbeeld de foto's van Marcel Klootwijk eens rustig.

Martijn Verdoes  ·  31 juli 2024  20:03, gewijzigd 31 juli 2024  20:04

Op de hele mooie foto's van Marcel is de betreffende beschadiging niet te beoordelen. 

Ik bespeur in de reacties (niet alleen bij dit geval) toch een heleboel gevoelens (best logisch hoor als je net terug bent gereden uit Zeeland). Maar we kunnen toch in ieder geval gewoon proberen om een geval zo objectief mogelijk te beoordelen? 🤔

In de rechter vleugel zit gewoon een beschadiging / zware sleet die er aan de linkerkant niet zit. Toch? En wat betekent dat voor zo'n geval. Dat was mijn vraag.

Boy Possen  ·  31 juli 2024  20:18, gewijzigd 31 juli 2024  20:25

Bijzonder dat wel of niet gaan zien van de vogel zo afhankelijk lijkt van het oordeel van een ander. Ik ben daar wel benieuwd naar. Voor een + of een 0 blijft die afhankelijkheid én onzekerheid altijd bestaan, lijkt mij. 

Wietze Janse  ·  31 juli 2024  20:24

@Martijn, het is natuurlijk een beetje flauw om wat ik zeg weg te zetten als gevoelens, dat kunnen we ook omdraaien. Laten we gewoon de foto's goed bekijken en ook wat anderen ervan vinden, daarop is er goed uit te komen.

Martijn Verdoes  ·  31 juli 2024  20:35, gewijzigd 31 juli 2024  20:35

@Boy: voor "het spelletje" (sorry Max 😜) zijn we nou eenmaal afhankelijk van het oordeel van anderen (CDNA). En het is best een eind rijden... Dus als de consensus is dat de beschadiging geen sta-in-de-weg zal zijn voor aanvaarding van dit geval dan overweeg ik om morgen te gaan. Had graag naast o.a. Wietse willen staan vandaag. 😅

@Wietse: het is niet mijn bedoeling om je aan te vallen ofzo. Excuses als dat zo overkomt. Ik sloeg aan (ook een gevoel) op "geen gaten". Kwestie van definitie denk ik. Het is een van de buitenste armpennen aan één vleugel die zwaar gerafeld is, maar lijkt niet gebroken. Wat voor invloed heeft dat op dit geval? Zo ook de timing van de rui. Een relevante vraag lijkt me. Jou verklaring dat het dier al een poosje in de buurt zit te ruien is plausibel. 👍

Vincent van der Spek  ·  31 juli 2024  21:12, gewijzigd 31 juli 2024  21:14

@Wietze: ik zeg niet dat het een escape is, maar ik vind dat je moet afgaan op wat je ziet en bedenken of dat te veel twijfel oproept, of niet. "Hij kan er al weken zitten" is een verklaring, maar wel eentje waar meer speculatie aan vast zit dan aan "een nieuw gevonden vogel die (mits wild) een heel eind heeft moeten vliegen, heeft handpenrui, wat energetisch gezien merkwaardig is qua timing". 

Dat staat geheel los van dat het mij zou verbazen wanneer een opvallende, makkelijk te determineren vogel, al weken in precies die veel bevogelde buurt zit (met niet de minste waarnemers), maar niet is opgemerkt (nergens). Of wil je beweren dat de Zeeuwen uit die hoek lui, kippig of beide zijn? 😎 

Maar wie weet duiken er straks opeens foto's op uit allerlei landen, of uit die regio. Dan heb je nieuwe feiten die je mee kunt wegen. Dat lijkt me leuk. 

Wietze Janse  ·  31 juli 2024  21:30

@ het blijft koffiedik kijken. Heb gister veel Kieviten van de N3MP, in dezelfde rui, richting Starrevaart zien vliegen, ofwel vliegen kunnen ze. Vogel kan zomaar een paar kilometer verderop hebben gezeten, nog genoeg plekjes waar de ijverige Zeeuwen niet kijken 🙂

Max Berlijn  ·  31 juli 2024  21:30, gewijzigd 31 juli 2024  21:44

Maar onze Grijskopkievit en Steppeplevier, beide van ver weg hadden toch ook actieve slagpenrui? Daarnaast was volgens mij een van de redenen van aanvaarding van de Texel vogel dat de soort zeer schaars was in gevangenschap in Europa. Een ongeringde en nagenoeg onbeschadigde vogel is daarmee een stuk geloofwaardiger. Hoe oud kunnen Kieviten eigenlijk worden (zelfde vogel?). De vogel was soms tijdenlang zeer moeilijk zichtbaar dus een langer onopgemerkt verblijf lijkt mij niet zo gek hoor.

Ed van Boheemen  ·  31 juli 2024  21:32

Als ik vijf jaar geleden (Texel) niet in het buitenland had gezeten was ik op zeker gegaan (en dat is niet pas achteraf bepaald). Ik zou zeggen: Gaan! Prachtig beest!

Vincent van der Spek  ·  31 juli 2024  22:07

Goed @Max, dat was ik helemaal vergeten van de Grijskopkievit (al staat van die vogel vast dat ie eerder door Europa zwierf). 

Marten Miske  ·  1 augustus 2024  00:14

@Martijn, je geeft aan dat je er "graag vandaag had gestaan met Wietze", wat staat je dan in de weg om morgen te gaan? Of zal ik je Wietze zijn nummer even appen zodat je hem kan vragen of hij morgen nog een keer komt kijken? 🥰

Martijn Verdoes  ·  1 augustus 2024  01:19, gewijzigd 1 augustus 2024  01:22

@Marten: ik had graag naast Wietse gestaan vandaag, omdat ik lol heb in "aanvallend twitchen". Als een beest dan later vol blijkt te hangen met ringen of faalt voor de broodtest dan sta je in ieder geval aan de goede kant van de discussie! 😜 Helaas kon dat vandaag niet... Als de kans groot zou zijn dat een geval het niet zal gaan halen, dan is het enthousiasme om de volgende dag alsnog te gaan uiteraard wat minder. Logisch toch? Vandaar dat ik het onderwerp aansneed. Ik hoop dat ie er morgen nog zit! 😬

En ik heb het nummer van Wietse hoor, maar toch bedankt. 👍


Max Berlijn  ·  1 augustus 2024  08:12, gewijzigd 1 augustus 2024  08:18

Trouwens ook de westelijke ondersoort aigneri/indicus (net als de Texel/Ameland vogel). Wel fijn want een oostelijke niet trekkende atronuchalis zou niet uit te leggen zijn. Dit schrijft HBW over wat bekend is over de trek van de westelijke ondersoort: “Resident, dispersive and in places migratory. In winter, generally moves down from high altitudes. Resident to dispersive in Middle East, in Iraq leaving dried-up places after breeding season. Breeding birds of S Turkmenistan migratory, probably wintering in S Afghanistan or Pakistan, or both, arriving back in Turkmenistan in second half of Apr. Those in other parts of Afghanistan, as well as N Pakistan and Kashmir are also migratory (4), while in Bhutan it has only been recorded between mid Feb and Aug (56), and the species is also considered to be a partial migrant in Arabia, but movements there are very poorly understood (7)”.

Ton Eggenhuizen  ·  1 augustus 2024  09:06

Die armpen is geen rui, maar ik denk ook geen gewone sleet. Dan zouden buurpennen van gelijke leeftijd dezelfde sleet hebben. Dat zou ook best voor beschadiging kunnen gelden. Het ziet er in mijn ogen meer uit als een groeistoornis. Iets wat bij wilde vogels ook gewoon voorkomt. Niet iedere vogel ziet eruit alsof Killian hem getekend heeft.  

Martijn Verdoes  ·  1 augustus 2024  09:06

@Wietse: jammer dat je er niet was vanochtend... 😅 Tot bij de volgende twitch! 👍

Wietze Janse  ·  1 augustus 2024  09:26

@Martijn, gefeliciteerd en hoe voeltie nou?😉

Max Berlijn  ·  1 augustus 2024  09:55

(In het begin) schokkerig filmpje van gisteren.

Ed van Boheemen  ·  2 augustus 2024  15:59

Behalve verenkleed/rui/sleet etc., kijken we toch ook naar ongeringdheid, amper gehouden, gedrag, habitat, plaats van waarneming, tijd? Er werd geopperd, "Misschien dezelfde als 2019?" Is dat te controleren (Fred, naakte delen)? Komt de Groene Bijeneter niet uit dezelfde omgeving btw? Zomaar wat dingen die mij te binnen schieten.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?