Deze foto geplaatst in de determinatie-map vanwege de zeldzaamheid in dit kleed en omdat de gehele bovenzijde zichtbaar is door deze vluchthouding.
Noordse Stern · 02-07-2024 · Camperduin · Fred Visscher
Fred Visscher · 3 juli 2024 14:43
Wietze Janse · 3 juli 2024 15:52
Hoi Fred, kan je nog wat additionele informatie geven over het hoe te herkennen en waarop te letten. We leren graag 👍🏻
Peter de Knijff · 3 juli 2024 16:56
Vroeger zou dit een “portlandica” worden genoemd. Naar later bleek zijn dit 2kj/ 1ste zomer Visdieven en Noordse sterns die normaal gesproken veel zuidelijker verblijven en pas hier als 3 kj voor het eerste verschijnen. Over de herkenning is in ieder sternen boek genoeg te vinden. Noordse sterns in dit kleed zijn hier erg schaars, Visdieven tref je vaker aan. Broer Arie en ik hadden lang geleden op 1 dag in het IJmuidense sluizencomplex half juli naast elkaar een Noordse stern en een Visdief in dit kleed. Mijn enige Noordse “portlandica” in Nederland in 60 jaar vogels kijken.
Wietze Janse · 3 juli 2024 18:37
@Peter, dat er in boeken genoeg te vinden is, is mij bekend. Maar het gaat mij om deze vogel en een leuke leerzame discussie. Ofwel jouw kennis wordt hier natuurlijk ook gewaardeerd 👍🏻
Fred Visscher · 3 juli 2024 18:40
Peter, het was good old Robert Ridgway die dacht een nieuw soortje in the pocket te hebben. Maar of het destijds ook om 2kj Visdieven ging weet ik niet, er staat mij iets bij dat de Engelsen met de term Portlandica aan de haal zijn gegaan... En zeldzaam zijn ze! Dit was ook nog maar mijn tweede en ik kijk ook al een tijdje sterns. Mijn vrouw had jaren terug een 3 kj type en die zie je ook nooit.
Wietze, ik heb het niet graag over jizz/houding/vorm (name it..), maar bij deze soort verrassend goed bruikbaar omdat ze geen nek bezitten. Als je de vogel hierboven naast deze eerste zomer Visdief legt die in principe best vergelijkbaar is, dan wordt het ernstig duidelijk dat Visdief wel iets van een nek heeft en Noordse niet. Goed te gebruiken dus als jonge Visdieven hier verschijnen met lange staart en als de overall ook licht lijkt zonder ruigrenzen vanwege invloed van zonlicht in combinatie met de houding..
Peter de Knijff · 3 juli 2024 18:59
Dit is ook wel leuk in deze context. Er is ook een BB artikel uit 1971 en minimaal nog eentje daarvoor, maar dat wordt zoeken.
Fred Visscher · 3 juli 2024 19:20
Overigens is het nooit uitgezocht (ze worden niet geringd), maar als deze jongens nou eens het omgekeerde doen in hun 2e kj (vliegen kunnen ze...), dan lopen we al een tijdje een soortje mis... Kijk ik naar mijn eerste 2kj dan is de jizz flink anders met z'n korte staartje... Kortom, er moeten daar ook maar eens ringen om.. :-)
Wietze Janse · 3 juli 2024 20:54
Bedankt heren, kijk zo komt er alweer een hoop leuke informatie naar boven 👍🏻
George Sangster · 3 juli 2024 23:00, gewijzigd 3 juli 2024 23:17
Het boek Frontiers of Bird Identification (Sharrock 1980) bevat een herdruk van het hierboven door Peter genoemde artikel van Peter J. Grant, R.E. Scott en D.I.M. Wallace in British Birds uit 1971, mede gebaseerd op veldwerk van Ian Wallace in Nigeria.
Grant, PJ, Scott, RE & Wallace, DIM 1971. Further notes on the 'portlandica' plumage phase of terns. Br Birds 64: 19-22.
Al eerder verscheen:
Scott, RE & Grant, PJ 1969. Uncompleted moult in Sterna terns and the problem of identification. Br Birds 62: 93-97.
Ook dit klassieke artikel is opgenomen in Frontiers of Bird Identification.
Peter de Knijff · 4 juli 2024 09:38, gewijzigd 4 juli 2024 11:29
Inderdaad Fred, herkenning van Antarctische stern is wel een dingetje, maar deze poging is zeer de moeite waard.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Forum spelregels
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
- een degelijke onderbouwing van de determinatie missen
- als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren door andere forumgebruikers
- off-topic zijn
- spam of reclame bevatten
- zij beschouwen als trolling
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.