Gaaf, heel gaaf. Een stukje lastiger dan de Brazilian, maar ligt dat dan aan de lastigere bereikbaarheid van habitat langs de E-Andes? Want als ze roepen, hoor je ze van redelijk ver (maar roepen ze daar zoveel als het lijkt op deze foto)?
Andean Laniisoma · 15-08-2023 · Cordillera de Cutucú, Ecuador · Dušan Brinkhuizen
Lieven De Temmerman · 18 december 2023 08:56
Dušan Brinkhuizen · 20 december 2023 03:41
Deze is mythisch in vergelijking met Brazilian Laniisoma. In Colombia en Venezuela eigenlijk alleen maar bekend van een paar historische gevallen. In Ecuador was deze alleen korte tijd 'beschikbaar' in WildSumaco (Teus Luijendijk had het eerste geval daar) en het laatste zekere geval (Andrew Spencer) was minstens 10 jaar terug. Toen niet dagelijks te zien in WildSumaco hoor, zo'n vier waarnemingen per jaar voor een periode van zo'n vijf jaar, dus super zeldzaam. Henk Hendriks en Peter de Rouw hadden vermoedelijk eentje kort gehoord in Condor (met overtuigende opname) maar hoog in de subtropics (1900m). Heb daar nadien zelf ook specifiek gezocht maar altijd zonder resultaat. In Peru ook maar een paar gevallen, en dan voornamelijk van geïsoleerde ketens zoals Plataforma. Gevallen in N Bolivia ook op één hand te tellen. Mijn verdere zoektochten naar deze soort over de jaren heen waren vooral gefocust op oude foothill bergruggen in de Amazone zoals Cutucu, Condor en Napo Galeras, maar tevergeefs totdat het eindelijk (na 18 jaar!) totaal raak was tijdens een trip met m'n Hollandse broeders! Ik vermoed dat deze soort (net als Brazilian Laniisoma) naar het laagland trekt en alleen maar een paar maanden in de foothills verblijft, maar hier is geen zeker bewijs voor (enkele laagland gevallen; Pantiacolla, Jatun Sacha). Zowieso een extreme low density species en hoogstwaarschijnlijk seasonal met zeer korte zangactiviteit. Na onze vondst was de vogel 'massaal' getwitched maar ik begreep dat de laatste bezoeken naar de hotspot negatief waren. De roep is niet erg luid, zeer vergelijkbaar met Black-streaked Puffbird, de klassieke pitfall.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Forum spelregels
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
- een degelijke onderbouwing van de determinatie missen
- als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren door andere forumgebruikers
- off-topic zijn
- spam of reclame bevatten
- zij beschouwen als trolling
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.