Super! Het baltsen is ook al een hele toffe ervaring, maar zo'n waarneming maakt het wel af!
Imperial Snipe · 25-10-2023 · Yanacocha - Ecuador · Henk Hendriks
Lennart Verheuvel · 24 november 2023 13:48
Max Berlijn · 24 november 2023 19:13, gewijzigd 24 november 2023 19:14
Geen verstand van want buiten mijn regio maar dit moet toch wel een hele gave soort zijn. Lijkt me een uitdaging voor iemand die alle steltlopers van de wereld wil zien (is dat niet ooit gehaald door ene Rosair)?
George Sangster · 26 november 2023 13:55
Zeer indrukwekkend! Waren er al foto's beschikbaar van deze soort in zit?
Aanrader: spannend en goed leesbaar artikel van Terborgh en Weske over de herontdekking van deze soort in Peru, nadat ie zo'n 100 jaar lang alleen bekend was van twee balgen uit 'Bogota'.
Terborgh, J & Weske, JS 1972. Rediscovery of the Imperial Snipe in Peru. Auk 89: 497-505.
Henk Hendriks · 26 november 2023 22:46
Dusan Brinkhuizen heeft deze snip in 2016 in hetzelfde gebied fraai in zit, op de grond waargenomen en vastgelegd. Foto op deze site.
Dusan woont in Ecuador en heeft in alle uithoeken van het land gevogeld en het heeft hem, naar eigen zeggen, 10 jaar gekost voordat dat hem gelukt is.
Daarom erg blij met deze waarneming.
Vincent van der Spek · 27 november 2023 07:14, gewijzigd 27 november 2023 07:14
Dan ben ik benieuwd waar die "Rosair" de Jerdon's Courser heeft gezien, Max B-)
Maar wat een vette plaat, Henk!
Max Berlijn · 27 november 2023 08:24, gewijzigd 27 november 2023 08:48
Ik vond dit nog. Inderdaad Rosair, die ook een fotoboek heeft geschreven over steltlopers. De Jerdon’s Courser is een tijdje te doen geweest (al weer lang geleden), in de nacht in het gebied waar die voorkwam en je moest koeien in de nacht zoeken dmv af te gaan op het geluid van hun koeienbel. Hoe succesvol dat was weet ik niet meer.
Lennart Verheuvel · 27 november 2023 09:37
Leuk artikel Max! Wel een doenbaar doel zo te zien dus, met kennelijk slechts één misser volgens hemzelf. Lijkt me vooral een logistieke uitdaging die wel aan te gaan is als je een heel mensenleven aan vrijwel niets anders wijdt. Alleen voor sommige soorten een 'race against extinction', maar hij is vroeg genoeg begonnen zo te zien. Alle katten van de wereld zien is pas écht uitdagend :).
Recent had iemand die ik ken overigens ook succes met het intapen van Imperial Snipe en had daardoor een goede waarneming in zit bij Yanacocha. Op Ebird staat ook een handjevol goede foto's van meer recente datum. Zelf moest ik het doen met het 'dawn display', maar dat is op zich ook al een ervaring die de moeite waard is. Ik miste de soort ooit omdat ik achteraan in het rijtje een berg afdaalde en daardoor ongeveer als enige de geflushte Imperial Snipe niet kon zien weg vliegen. Daar had ik nog wel een appeltje mee te schillen dus. Hele stoere snip!
Gaaf trouwens dat het Dario bij Zuro Loma gelukt is om die Puffleg er naar toe te trekken. Die heeft van dat stukje land echt een mooi project gemaakt met een aantal mooie publiekstrekkers. Er bleek een stuk meer te zitten dan ik op het eerste gezicht verwachtte.
Vincent van der Spek · 27 november 2023 12:34
Jeetje Max, ik beschouwde dat altijd als een mythische soort (en dat is het - helaas - inmiddels ook weer).
Lieven De Temmerman · 27 november 2023 15:58, gewijzigd 27 november 2023 15:59
Chris Venetz heeft absoluut de beste foto's van dit beestje. Jerdon's... Die was inderdaad even te doen (ik ken toevallig iemand die hem ook gezien heeft), maar ik vrees dat het nu echt gedaan is daarmee. Hij heeft trouwens een zeer aantrekkelijke alternatieve Nederlandse naam (voor 1 keer niet saai): Dubbelbefrenvogel.
Jan Hein van Steenis · 27 november 2023 16:01
Ik ken ook iemand die Jerdon's Courser heeft gezien. Dat moet begin jaren '90 zijn geweest.
Dušan Brinkhuizen · 18 december 2023 00:47
Gaaf hoor!
In de juiste tijd (Oct-Apr) goed te doen. Met een beetje geluk en tactiek ook in zit.
Niels Krabbe ontdekte de soort op deze plek in de jaren 90.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Forum spelregels
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
- een degelijke onderbouwing van de determinatie missen
- als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren door andere forumgebruikers
- off-topic zijn
- spam of reclame bevatten
- zij beschouwen als trolling
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.