Aziatische Roodborsttapuit · 25-10-2023 · Renvogelveld, Texel · Jeroen de Bruijn

George Sangster  ·  25 oktober 2023  12:11

Mooie foto!

Een flink deel van de gevallen van stejnegeri in West Europa is bevestigd met DNA identificatie, waardoor nu duidelijk begint te worden hoe een echte stejnegeri er in het najaar uit ziet. Maar daar zit een bepaalde bias in: alleen spannende vogels (met uiterlijke kenmerken van stejnegeri) worden gesampled. Voor betrouwbare veldherkenning zou het goed zijn als ook van gevallen van (ogenschijnlijke) maurus in West Europa DNA identificatie plaatsvindt. We weten namelijk nog niet zeker of vogels in West Europa met het uiterlijk van maurus ook altijd daadwerkelijk maurus zijn. De eerste stap is het verzamelen van veertjes of poepmonsters van ogenschijnlijke maurus.

Zulke samples kunnen, mits goed gedocumenteerd met foto's van de vogel, uiteindelijk van grote waarde zijn en leiden tot een leuke publicatie. Naturalis lijkt nu de beste plek om samples te archiveren.

Pergamijn zakjes kunnen bij postzegelwinkels worden gekocht, maar ook bij Enveloppenland.nl.

Jan Hein van Steenis  ·  25 oktober 2023  15:04

Op de foto's van Jeroen de Bruijn op waarneming.nl lijkt de stuit goed voor maurus, maar deze foto wierp bij mij ook de vraag op waar ik nou naar keek.

Maarten Wielstra  ·  25 oktober 2023  16:48

Ik schrok wel van deze foto door de donkere zijkeel. Misschien toch eens eentje met het badwater weggegooid...op andere foto's zie ik dit niet, zullen wel donkere veerbases zijn? 

Arend Wassink  ·  25 oktober 2023  18:21

Dag Maarten, dit 'kleed' is zeker niet ongewoon voor 1kj man m maurus. Bij de meeste 1kj mannen is 'het zwart' idd wat meer beperkt tot de oordekveren, bij andere wellicht afwezig...dus vrouw-types.

Arend Wassink  ·  25 oktober 2023  18:31

Als ik verder inga op de tekst van George ...brede(re) snavel basis en sterk oranje stuit/bovenstaartdekveren met op sommige veren van laatstgenoemde donkere schacht streepjes worden tot op heden gezien als kenmerken van stejegeri....en bij 'mijn' vogel afwezig...

Max Berlijn  ·  25 oktober 2023  21:53

Poepje verzamelen van deze vogel als ik George zo lees.

George Sangster  ·  26 oktober 2023  09:03

Mijn opmerking over de wenselijkheid van het verzamelen van DNA materiaal van maurus in West Europa was een algemene opmerking en ging niet over deze specifieke vogel. Het was niet mijn bedoeling om de determinatie van deze vogel in twijfel te trekken.

Gijsbert van der Bent  ·  26 oktober 2023  11:57

Maar met al mijn mooie maurussen op zak begin ik toch wel een beetje ongerust te worden George.....

Peter de Knijff  ·  26 oktober 2023  14:11

George heeft natuurlijk helemaal gelijk, en dit kan geen oud nieuws zijn want in de drie keer dat ik heb gesproken over het maurus/stejnegeri probleem vanuit het mtDNA perspectief is dit ook telkens aan bod gekomen.

Maar geen paniek, gewoon even geduld hebben en wachten op de resultaten van de lopende genoom studie hieraangaande.

Ondertussen kan een ambitieuze DB'er wellicht de balgen  die in twee Amerikaanse musea liggen, en waarvan de mtDNA resultaten bekend zijn, eens goed bestuderen en vastleggen. Dit kan al een forse stap in de goede richting zijn.

Maarten Wielstra  ·  26 oktober 2023  17:53

Bedankt voor de uitleg Arend. En gefeliciteerd met weer een goede vondst.

Justin Jansen  ·  26 oktober 2023  21:55

Welke musea zijn dat Peter? Binnenkort weer in ANSP en AMNH.

Peter de Knijff  ·  27 oktober 2023  08:33

Zal je mailen Justin, moet het opzoeken voor je.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?