Wat een heerlijke vogel zeg! En de foto mag er ook zeker wezen. Was het lastig om de vogel te vangen? Mensen daar ter plekke aanwezig met vergunning?
Amur Stonechat · 09-10-2023 · Helgoland · Hans Overduin
Wouter van der Ham · 12 oktober 2023 16:07
René van Rossum · 12 oktober 2023 16:50
Wouter van der Ham · 12 oktober 2023 16:53
Maar op een vaste ringbaan bedoel je? Of hebben ze voor deze vogel aparte netjes opgezet? Daar was ik vooral benieuwd naar
René van Rossum · 12 oktober 2023 17:14
Ze hebben de beroemde Helgoland trap (vaste plek bovenop het eilandje) en ze vangen leuke soorten met losse vangmiddelen.
Hans Overduin · 12 oktober 2023 17:17
@Wouter: voor deze hebben ze een kleine valtrap met meelwormen gebruikt...
Peter de Knijff · 12 oktober 2023 19:59, gewijzigd 12 oktober 2023 20:01
@René, het is Jochen.
@Wouter, kijk maar eens hier.
Sinds 1841 permanente vogelstudie en de beroemde Helgolandval werd in 1910 geïntroduceerd.
Voor 1910 werden veel zeldzaamheden daar geschoten. Niet altijd raak, overigens. De eerste Smyrnagors voor NW-Europa werd gemist met als gevolg dat deze, ondanks de m.i. prima beschrijving, niet op de Duitse lijst staat.
Jan Hein van Steenis · 12 oktober 2023 20:29
Op de Duitse lijst staan (zonder foto of balg) Grote Kanoet, Roodkeelstrandloper, Kleine Grijze Snip, Geelkeelvireo en Brilparulazanger. Een opvallend lijstje!
René van Rossum · 13 oktober 2023 07:26
Als ik het goed heb heeft dit piep-eilandje, op circa 65 km uit de kust, van 1,7 km2 en het kleinere eilandje ernaast van 0,7 km2 zo’n 440 verschillende soorten ! Mede dankzij de Vuurtoren die als een magneet werkt …
Peter de Knijff · 23 november 2024 18:45
Bij iedere zeldzaamheid welke niet in de vangtuin aanwezig is wordt zorgvuldig overwogen om de vogel wel of niet te vangen. Zo kan het dus gebeuren dat zeldzaamheden als Westelijke vale spotvogel en Taiga vliegenvanger niet zijn gevangen, maar de Izabeltapuit van dit najaar (op dezelfde plek als de Taiga) wel. Vangen wordt gedaan door de ringers van de vaste Helgoland vangtuin (met meerdere vangpijpen). Deze hebben een ruime ringvergunning en mogen ook zgn. MOTUS zelders aanbrengen bij een groot aantal verschillende soorten.
Overigens laat mtDNA onderzoek (niet door mij) zien dat bovenstaande vogel inderdaad een Amur Stonechat is.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Forum spelregels
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
- een degelijke onderbouwing van de determinatie missen
- als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren door andere forumgebruikers
- off-topic zijn
- spam of reclame bevatten
- zij beschouwen als trolling
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.