Handboek Europese Vogels

Rudolf van der Schaar  ·  29 juni 2022  19:06

Wel jammer dat bij meerdere  afbeeldingen de drukker iets te veel gebruik gemaakt heeft van de kleur blauw ! ( althans bij mijn exemplaar )

Zie bijvoorbeeld ondervleugel Boskoekoek bl.573 of juveniel Amerikaanse Zwarte Stern met een blauwe nek bl.549, de ondervleugel van een juv. Sakervalk is ook niet groen, bl.282.

Overigens geheel eens met de recensie


Koen Stork  ·  29 juni 2022  19:32

In aanvulling op Rudolf: bij mijn exemplaar heb ik op een aantal pagina's vlekken waarbij het lijkt alsof de inkt is weggekrast, als een soort kraslot. Bij nadere inspectie krijg ik echter de indruk dat er niks gekrast is maar dat het gewoon zo gedrukt is. Verder helemaal eens met de lovende recensie! Een nieuw standaardwerk waar ik nu al enorm veel plezier aan heb beleefd. Klein minpuntje vind ik het ontbreken van enkele extreme dwaalgasten die gelijkend zijn aan wel behandelde soorten, zoals Donsstormvogel. En een korte beschrijving van het geluid zou soms handig zijn, toch vaak van cruciaal belang bij determinatie. Maar goed, de focus van het boek ligt daar natuurlijk niet.

Bert de Bruin  ·  29 juni 2022  20:32, gewijzigd 29 juni 2022  20:32

Briljant werk. Het inspireert mij onder andere tot het bestuderen van de eksters en hun jongen in mijn tuin (voor een keer niet ironisch bedoeld). Deze boeken horen niet in de boekenkast, maar onder continu handbereik (althans voor mij...). Werkelijk heel goed gedaan door Nils van Duivendijk en zijn team.

Nu inderdaad nog een app!!

Edwin Russer  ·  30 juni 2022  07:53

Ik heb het eerste deel al bijna doorgelezen en wat een genot en vooral verbazingwekkend en leerzaam hoeveel details voor mij nog nieuw zijn. Zoals Vincent al terecht aanhaalde juich ik het gebruik van de streepjes en omlijningen ook toe en eigenlijk onbegrijpelijk dat na de Kist, jaren zeventig, dit nooit meer is gebruikt. Ik vind de korte en bondige teksten bij de soorten tevens zeer prettig om te lezen. Ik heb ook in mijn exemplaren, net zoals Koen, hier en daar een vlekje maar niet echt storend door een afbeelding of tekst. In een enkel geval een iets minder kwalitatieve foto maar overall met meer dan 5.500 foto’s hoor jij mij verder niet klagen😉en top. Ik vind dat Nils, Marc en Sam met dit boekwerk de standaard echt hebben verlegd en vogeldeterminatie naar een hoger niveau hebben getild. Ik kan mij dan ook niet voorstellen hoeveel tijd en energie in dit boek is gaan zitten. Kortom: een felicitatie waard! 

Jelle Scharringa  ·  30 juni 2022  14:18

Die strepen die naar kenmerken wijzen uit de "Kist" konden vroeger niet gebruikt geworden omdat er een soort van patent op zat met R.J. Peterson als "uitvinder"!

Wim Wiegant  ·  30 juni 2022  18:10, gewijzigd 30 juni 2022  21:20

Dat dacht ik ook, Jelle, en dat wilde ik ook opschrijven. Het wordt echter bij beschrijvingen van het Peterson Identification System (de streepjes dus) op Wikipedia expliciet ontkend, zag ik vanmiddag...! Er wordt wel aangegeven dat dat vaak werd gedacht...

Ik heb wel eens begrepen dat de auteurs het in The Macmillan Field Guide to Bird Identification, van Harris, Tucker en Vicicombe uit 1989 het niet aandurfden om streepjes te zetten. Dat is wel naar mijn weten de eerste gids waar gewoon tekst ín de plaatjes staat, net als in dit magistrale werk....

Peter Adriaens  ·  30 juni 2022  18:18, gewijzigd 30 juni 2022  19:45

Volledig eens met deze recensie.

Ik heb de boeken voorlopig nog maar diagonaal doorgenomen, maar ben onder de indruk van de kwaliteit van het fotomateriaal en ben zeer aangenaam verrast door de informatie in de bijschriften. Naast determinatiekenmerken staan er immers ook massa's handige tips voor leeftijdsbepaling in. Vooral bij de niet-zangvogels was dit nog een lacune; vind maar eens een vogelgids waarin de leeftijdskenmerken van reigers, aalscholvers, ooievaars e.d. goed worden uitgelegd. Of hoe je mannetje en vrouwtje kievit uit elkaar kan houden a.h.v. vleugelpatroon. Ik leer er in ieder geval van bij.

Bij de fotoverantwoording ging wel iets mis precies? Met "Darknesss" en "rck_953" als namen weet je nog niet meteen wie de foto gemaakt heeft. En wat te denken van "Maagan Michael" (5 foto's in het boek)? Dat is eerder een kibboets in Noord-Israël dan een fotograaf. Maar het gaat hier wellicht om rechtenvrije foto's en het is tijdrovend om iedere fotograaf op dergelijke fotowebsites te contacteren - als er al contactgegevens te vinden zijn én als ze al reageren op berichten.

Alleszins een heel interessant, nieuw determinatiehandboek, dat ook nog eens zeer aangenaam is om in te bladeren.

Peter de Rouw  ·  3 juli 2022  23:54

Mooi werk van Nils, Marc, Sam en team! Gefeliciteerd!

Ludo Van Dorst  ·  17 augustus 2022  16:37

Graspieper vind ik niet in de index blz 1045 van deel 2

Frank van Duivenvoorde  ·  2 september 2022  12:24

Eens met de recensie. Het taalgebruik vind ik lekker nuchter. Veren "bevinden" zich niet, maar "zitten" gewoon.

Overigens @Vincent. Ik gok dat de eerste woorden van Nils waren: "Mijn naam is toch echt Van Duivendijk."

Jan Visser  ·  23 december 2022  15:15

Wat een fijn boek!

Het enige wat ik mis is een Engelse inhoudsopgave! M.i. een gemiste kans! Bij elke soort ook de Engelse naam is namelijk reuze handig!

Edwin Russer  ·  24 december 2022  09:50

Leuke podcast met Nils. 

Marc Guyt  ·  27 februari 2023  09:10

Een podcast over de fotoselectie en het verzamelen/ verkrijgen van alle (ontbrekende) beelden is te vinden op de podcast serie van David Lindo, 'In Conservation With'.

Max Berlijn  ·  30 januari 2024  22:33

Er is nu al een vierde druk, mooi, maar er zijn wel wijzigingen en updates ten aanzien van vorige drukken. Ook mooi maar niet voor die die een oude druk hebben en niet weten wat gewijzigd is in zo’n korte tijd..

Nils van Duivendijk  ·  16 februari 2024  19:27, gewijzigd 16 februari 2024  19:30

Dit zijn de belangrijkste aanpassingen, toevoegingen en/of verbeteringen in de 4e druk. (Sorry, van de lay-out van dit stukje blijft bij kopiëren naar dit format niet veel over...)

Deel 1


• Bergeend                                foto vervangen door een meer typisch ex

• Kleine Topper                        extra hybride-type toegevoegd

• Stellers Eider                          3e kj in zit en vlucht toegevoegd

• Middelste Zaagbek                vermeend 2e kj is adult , nieuwe detailfoto toegevoegd

• Pijlstaart                                 vleugelpatroon van 1e winter en 1e winter toegevoegd

• Amerikaanse Blauwe Reiger     details verschillen in koppatroon met Blauwe Reiger toegevoegd

• Visarend                                2e  kj toegevoegd

• Bastaardarend                     fulvescens-type, (sub)adult in zit toegevoegd

• Kanoet                                  1e  winter vervangen door meer typisch ex

• Bonte Strandloper              arctica vervangen door een klassiek ex (exx. van Spitbergen behoren niet tot arctica)

• Zuidpooljager                       tekst en tabel over rui en leeftijd aangepast


 

Deel 2


• Alpenkraai                               juveniel toegevoegd

• Kleine Karekiet                       informatie taxonomie ‘Kleine Karekiet van het Iberisch Schiereiland’ aangepast

• Braamsluiper                          staart Humes Braamsluiper toegevoegd

• Spreeuw                                  staartpatronen 2e generatie en adult toegevoegd

• Aziatische Roodborsttappuit      staartpatroon hemprichi toegevoegd

• Mediterrane Vliegenvanger       nieuwe foto’s en nieuwe informatie toegevoegd

• Amerikaanse en Siberische Waterpieper nieuwe foto’s en nieuwe informatie toegevoegd

• Introductie barmsijzen      foto’s van onderstaarten van 3 exx. toegevoegd

• Zwartkop- en Bruinkopgors      informatie over 1e winters aangepast en uitgebreide nieuwe informatie toegevoegd; de vermeende 1e winter Zwartkopgors in eerdere drukken (pag. 1007) blijkt een Bruinkopgors (nu pag. 1009)

• Exoten                                 15 soorten toegevoegd


Peter de Knijff  ·  1 april 2024  19:42

C. a. arctica broedt weldegelijk op Spitsbergen Nils. Ik heb daar het fotografisch bewijs van. Wellicht dat aldaar ook nog een andere ondersoort aanwezig is. Er is vrijwel niemand die op Spitsbergen serieus en systematisch Bontjes vastlegd, de meeste plaatjesmakers gaan daar voor andere soorten naar toe.

Nils van Duivendijk  ·  2 april 2024  10:00


Interessant Peter!

Het ex. van Spitsbergen dat ik eerder gebruikte, blijkt i.i.g. geen typische, dus vandaar dat ik die vervangen heb. Killian (die met een steltloperproject voor The Sound Approach bezig is) wees me hierop. Of daar dus 2 taxa broeden is dan nog steeds onduidelijk, dus ik zou graag je foto’s eens willen zien (je hebt mijn e-mailadres wel denk ik).


Peter de Knijff  ·  2 april 2024  10:30

Komt in orde.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?