Je zal maar een Lepelbekstrandloper vinden en dan deze wedstrijd verliezen van iemand die een lousy Kleinste Strandloper of Vale Spotvogel vindt, omdat iedereen op veilig speelt.
Most Wanted Kick-off
George Sangster · 1 februari 2021 00:40, gewijzigd 1 februari 2021 00:41
Lennart Verheuvel · 1 februari 2021 06:58, gewijzigd 1 februari 2021 07:08
Dus als ik het goed begrijp, mag een most wanted ook een soort zijn die al eerder in Nederland is waargenomen? @George die kans lijkt me best wel groot met een top-25. Als je ziet dat we in de afgelopen jaren zelfs soorten hebben gehad die helemaal niet in het voorspelspel voorkwamen dan zal nu al wel duidelijk zijn dat we nog steeds verrast kunnen worden door de echte mega's. Op zich niet erg wat mij betreft, het gaat tenslotte om het vinden van een droomsoort. Van mij mag een Indische kievit het ook gerust afleggen tegen een bonte zanger. Een kuifpapduiker daarentegen zou natuurlijk wel moeten winnen, maar helemaal perfect krijg je het nooit. Ik zal die er iig bij mij er op zetten :).
Jan van der Laan · 2 februari 2021 13:09
De moeder aller dwaalgasten, de Grote Snor - Locustella fasciolata, staat niet in de lijst!
Jeroen van Vianen · 2 februari 2021 14:48
Grote Snor heet tegenwoordig Grote Krekelzanger.
Marten Miske · 2 februari 2021 15:19
@George – Het “op veilig spelen” snap ik niet helemaal. Maar inderdaad: als kleinste strandloper vaker wordt ingevuld dan lepelbekstrandloper, dan is die dus meer begeerd en wint daarmee de prijs. Dat is de kern van deze competitie 😉 Als er 100 mensen het liefst nog een keer een Kleine Regenwulp willen zien en daarmee op de eerste plek komt te staan, dan ben je dus een enorme held als je er eentje voor ze vindt en win je de prijs.
@Lennart – Zeker Lennart. Sterker nog, ik kan me heel goed voorstellen dat rammers uit de oudheid nog wel eens hoog zouden kunnen eindigen op de Most Wanted lijst.
Gijsbert van der Bent · 2 februari 2021 16:55
Leuk! Naar aanleiding van punt 5 van onderen: tellen vondsten en ringvangsten ook mee als ontdekkingen?
George Sangster · 2 februari 2021 17:00
Ik maakte een klein, serieus grapje. Een consequentie van de spelregels kan zijn dat als veel mensen laag ('veilig') inzetten de ontdekker van echte buitencategorie-soort (Lepelbek, Dunbekwulp, Kuifpapegaaiduiker) naast de prijs kan grijpen. C'est la vie.
Lieven De Temmerman · 3 februari 2021 07:05
Die Lepelbek kan je dan prima verborgen houden. Niemand wil die immers. :-)
Jan Verboom · 4 februari 2021 20:57
Niet dat ik de illusie heb dat mij een verrekijker, laat staan eeuwige roem, ten deel zal vallen, toch voor de zekerheid een vraagje in de veronderstelling dat de winnende vogel zeldzaam is. Moet de CDNA hem/haar hebben geaccepteerd? Want dan kan het wellicht een tijdje duren voordat de kijker en de roem uit de kast komen (hoewel de presentatie van de CDNA op maandag goed aangaf hoeveel werk ze hebben en dus alle begrip voor een lange tijdsduur).
Teus Luijendijk · 4 februari 2021 21:10
Nog even iets verduidelijken graag. Wie telt als 'vinder' van de winnende soort? Ik doel met die vraag op het hypothetische geval van een Amoervalk die door Pietje als Roodpoot is gemeld maar die een dag later door Jantje wordt ontmaskerd als Amoer. Beide hebben meegedaan aan DB most wanted en Amoervalk is de hoogst scorende soort. Wint Pietje of wint Jantje?
Diedert Koppenol · 5 februari 2021 17:42
Hoi Teus. In dit geval gaat de prijs naar Pietje. Jantje gaat slechts op de melding van de Roodpootvalk van Pietje af, dus als Pietje niets gemeld had, dan was Jantje daar nooit geweest. Ook al heeft Pietje de determinatie niet juist, de vogel in kwestie is ontdekt door Pietje en niet door Jantje. Met als enige voorwaarde dat Pietje begunstiger is van DB.
Wietze Janse · 6 februari 2021 15:36, gewijzigd 6 februari 2021 15:37
Diedert, 'vroeger' was dat toch echt anders, degene die hem herkende kreeg de kijker, want als die hem niet herkent had, had Pietje niks.
Bovenstaande toevoeging alleen maar om even aan te geven dat dit m.i. wel duidelijk in de regels moet komen om misverstanden te voorkomen.
Marten Miske · 6 februari 2021 20:40
Vroeger was alles beter. En je moet de spelregels beter lezen Wietze ;)
Lonnie Bregman · 6 februari 2021 21:40
Wietze, ik zou gewoon claimen dat de Roodpootvalk weg is en dat je een nieuwe Amoervalk hebt ontdekt ;)
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Forum spelregels
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
- een degelijke onderbouwing van de determinatie missen
- als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren door andere forumgebruikers
- off-topic zijn
- spam of reclame bevatten
- zij beschouwen als trolling
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.