Oostelijke Vale Spotvogel · 20-11-2019 · Eemshaven - Groningen · Lazar Brinkhuizen

Max Berlijn  ·  26 november 2019  13:27, gewijzigd 26 november 2019  13:41

Gaaf, zeker geen Tuinfluiter? (ik weet weinig/niets van geluiden...) maar het klinkt zo niet typisch (erg diep) voor OVS

Teus Luijendijk  ·  26 november 2019  23:45

Inderdaad: WTF? Wat een rare roep! Ik vind nergens iets terug dat hier voldoende op lijkt, maar dat hoeft natuurlijk nog niet te betekenen dat het geen Vale Spotvogel geweest kan zijn. Wat een geweldige ontdekking! (al betwijfel ik een beetje of je hem op grond van deze opname gaat 'binnenhalen')

Max Berlijn  ·  27 november 2019  08:13

Maar dat moet toch zo te checken zijn met de mensen van de Sound Approach??

Bert-Jan Luijendijk  ·  27 november 2019  09:05, gewijzigd 27 november 2019  09:07

Deze heeft er “op het oor” wat van weg. Roep heeft wat alarmerends in zich. 

Peter de Knijff  ·  27 november 2019  09:49

Als ik op mijn eigen ervaring met heel veel Oostelijke en een fors aantal Westelijke, op gehoor moet afgaan dan lijkt de roep van de Groningse vogel te laag en te traag voor een Oostelijke, maar wel veel meer lijkend op die van Westelijke. Wellicht dat een zorgvuldige sonogrammen studie hier meer concrete info kan geven?

Lazar Brinkhuizen  ·  27 november 2019  22:23

@ Max: Nee was zeker geen Tuinfluiter, die is uitgesloten met wat ik gezien heb. Heb de vogel een kwartier tot twintig minuten lang uitgebreid bekeken op enkele meters afstand. Wat ik gezien heb is 100% een Vale Spotvogel spec. Heb zelf wel wat ervaring met zowel Oostelijke als Westelijke in het buitenland, echter zijn dat altijd zomergevallen geweest. Ik ben dus zeker met wat ik gezien heb, alleen om welk taxon het gaat is mij nog de vraag. Hoop daarom via deze discussie meer duidelijkheid te krijgen over mijn opnames en/of het voldoende is om dit hard te maken. Heb de YouTube links neergezet puur om een beeld te schetsen van wat ik in veld gezien heb, dit losstaand van het geluid.

@ Bert-Jan: klopt, het is inderdaad alarmroep ben ik ook achtergekomen.

Na zelf enig onderzoek te hebben gedaan en met hulp van Jacob Bosma (waarvoor dank) tot de volgende theorie gekomen. De originele opname klinkt namelijk anders dan het in realiteit is. Dit komt door de slechte kwaliteit van de opname (met telefoon gemaakt). Op de Sonogram is namelijk lang niet aldoor een verticale streep te zien, maar ook vaak alleen donkere stukjes rond 2 en 3,5 kHz. Dit zijn de ´Tuuk´roepjes op de sonogram, zoals onder sec 59.10. Maar onder 58.70 sec wordt het meer een lange balk en klinkt het dus ook meer als ‘Tjek’. Aan het einde van mijn opname zijn dus een aantal goede ‘Tjek’ roepjes te horen. De ‘Tuuk’ roepjes lijken allemaal net iets hoger dan wat er vaak te vinden is op Xeno Canto. Het ‘kraakt’ ook iets minder, klinkt soms ver weg als Waterral of Meerkoet. Dit zou misschien kunnen komen doordat de opname niet zo goed is en dat vooral de ‘energie’ rond 2 en 3 kHz is opgenomen. Misschien kan Magnus of iemand van de Sound Approach meer zeggen over wat een slechte opname kan doen met dit soort roepjes?

Ter vergelijking hoor bijvoorbeeld deze opname van de alarmroep van Oostelijke Vale Spot uit het buitenland en vergelijk vanaf 7 seconden. Hier lijkt de toonhoogte ook wat meer een match te hebben in vergelijking met de originele opname van de Eemshaven vogel.


 


 


Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?