voor meer informatie over deze vogel, zie de facebookpagina van Van Lennep https://tinyurl.com/y45gtclq
Kleinst Waterhoen · 09-05-2019 · Parnassia, NP Zuid-Kennemerland, Bloemendaal, Noord-Holland · Arnoud B van den Berg
Arnoud B van den Berg · 10 mei 2019 16:32
Wim Wiegant · 11 mei 2019 01:33
Wat een interessant geluid …! Althans, als ze mij eerst in gevangenschap nemen, mishandelen, en daarna loslaten, zou ik niet zeker weten of ik wel het geluid zou maken wat ik normaal zou doen.
Ik weet niet hoeveel moeite de vangst heeft gekost, maar afgezien van dat het leuk was om 'm of 'r te vangen, mag het nut van de vangst mij nog duidelijk gemaakt worden.
Arnoud B van den Berg · 11 mei 2019 10:15, gewijzigd 10 juni 2019 20:30
@Wim: de vogel werd 'per ongeluk' gevangen, eigenlijk net zoals het Kleinst Waterhoen van de Timorstraat in Enschede op 23 april 1972. Zo'n ervaring levert wat nieuwe informatie en feitjes op; of die 'nut' hebben mag je zelf bepalen.
Zoals je hoort komt het geluid overeen met een aantal van de roepjes in het eerste boek van The Sound Approach (2006): opnamen van een oudervogel die op een avond in augustus 2005 in het riet van Polder Achteraf met vier kuikens liep. Die overeenkomst helpt want onze kennis over de betekenis van zachte contact-, agressie- en alarmroepjes staat ook bij deze soort nog in de kinderschoenen.
De vangst leert ons mogelijk ook iets over uiterlijke kenmerken. Want als DNA straks zekerheid geeft over het geslacht, dan weten we weer wat meer over uiterlijke verschillen tussen mannetje en vrouwtje (grijze keel, snavellengte, iriskleur misschien). PS: Het blijkt op basis van DNA-onderzoek inderdaad een mannetje.
De kans dat de ring ooit weer wordt gevonden is bij deze soort gering maar de vangst biedt wel fenologische informatie: Kleinst Waterhoen trekt begin mei door en kan dan zomaar onderin duindoornstruweel verstopt zitten....
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Forum spelregels
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
- een degelijke onderbouwing van de determinatie missen
- als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren door andere forumgebruikers
- off-topic zijn
- spam of reclame bevatten
- zij beschouwen als trolling
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.