Gaaf, hopelijk gaat die nog eens ergens zitten...door Hans en Jaap en niet in de laatste plaats die mooie zwitserse mevrouw ben ik zo om/bijgepraat dat ik dan in de auto ga stappen...
Lammergier
Max Berlijn · 13 maart 2017 12:02, gewijzigd 13 maart 2017 12:06
Jaap Denee · 13 maart 2017 13:19
Hij vliegt zo dadelijk je geliefde provincie binnen, Max. Had je niet al in de auto moeten zitten?
Max Berlijn · 13 maart 2017 22:20, gewijzigd 13 maart 2017 23:09
Was in Eindhoven vanmiddag voor een examen, dacht even een dubbelslag te slaan maar helaas loste die op na 13.40, of eerder....
Maarten Wielstra · 14 maart 2017 00:09
Voor zover mij bekend slechts de 2e 'veilig' uitziende Lammer voor Nederland! De meeste lof naar ontdekker Rein Genuit! Welverdiend!
Bas van der Burg · 14 maart 2017 08:16, gewijzigd 14 maart 2017 08:37
Het verhaal van de ontdekkers Rein Genuit en Peter Spierenburg is te vinden op
Jaap Denee · 14 maart 2017 09:16
Het is al de vijfde 'veilig' uitziende Lammergier (zoals jij dat noemt), Maarten. In 2002 hadden we de vogel van Texel, in 2006 een eenmanswaarneming bij Appelscha, in 2011 een bij Den Helder, in 2015 de vogel van de Sallandse Heuvelrug en nu deze. Alle vijf wilde (in het wild geboren) vogels.
Maarten Wielstra · 14 maart 2017 16:32
Cdna koos tot nu voor omgekeerde bewijslast betreft geringdheid, of begrijp ik dat verkeerd?
Jaap Denee · 14 maart 2017 16:59
Dat klopt, Maarten. Daar kozen ze voor, maar dat lijkt me achterhaald.
Er zijn drie categorieën 2e en 3e kj Lammergieren in Europa: 1. vogels in dierentuinen die allemaal onderdeel zijn van het kweekprogramma van de VCF en strikt worden gemonitord, 2. geringde, geherintroduceerde projectvogels met gebleekte markeringen in de arm- en/of handpennen en 3. wilde vogels zonder gebleekte markeringen. Een 2e of een 3e kj vogel zonder gebleekte markeringen in de pennen zou ontsnapt kunnen zijn, maar door de nauwe banden van de VCF met alle kweekcentra is dit makkelijk uit te sluiten. Tot nu toe is geen vogel ontsnapt. De ongebleekte 2e en 3e kj vogels die in NL opdoken zijn dus per definitie in het wild geboren vogels. Tenzij je de VCF niet vertrouwd is een ring willen uitsluiten (de zgn. vereiste omgekeerde bewijslast) daarmee overbodig.
De enige vogel waarbij de afwezigheid van ringen onomstotelijk is gedocumenteerd, is de vogel van de Sallandse Heuvelrug. Bij de vogel van Texel zou je kunnen beargumenteren dat de gebruikte melkbussen zichtbaar zouden moeten zijn op de foto's, maar ik heb ook beeldvullende foto's gemaakt van herintroductiebeesten (met ook gebleekte pennen dus) waarop de ringen toch zeer slecht te zien zijn.
Jaap Denee · 14 maart 2017 17:01
NB En nu bij de vogel van gisteren en eergisteren natuurlijk vanwege de foto's die in DLD zijn gemaakt!
Maarten Wielstra · 14 maart 2017 23:21
Thanks voor de info Jaap.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Forum spelregels
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
- een degelijke onderbouwing van de determinatie missen
- als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren door andere forumgebruikers
- off-topic zijn
- spam of reclame bevatten
- zij beschouwen als trolling
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.