Voorjaar 2011 in Eilat

Van 16 februari tot 23 april 2011 lopen Bram Ubels en Teun van Kessel stage bij het International birding and research centre Eilat. Op deze weblog houden ze vogelend Nederland op de hoogte van hun vangsten en waarnemingen.

Monsterdag @ Nizzana

25 februari 2011  ·  8683 × bekeken

25-02-2011
Afgelopen nacht ging de wekker op een ongewoon tijdstip. Bram, Teun, Fabian & Tammo stonden om twee uur op voor een monstertrip naar oa Nizzana met als voornaamste doelsoort Oostelijke kraagtrap. De ringplaats hebben we vandaag links laten liggen. De heenreis kreeg alleen Tammo mee, de rest vervolgde hun slaap in de auto.
In de ochtendschemer rond kwart over zes kwamen we aan bij Nizzana.
De eerste soort van de dag was een roepende Haan, vlak voor aankomst. De tweede soort was direct al een lifer voor Teun en Bram; Aziatische steenpatrijs. Later bleek deze hier stinkend algemeen te zijn en er zouden nog vele lifers volgen... In het steppe-woestijn gebied was het even zoeken naar geschikt biotoop voor Oostelijke kraagtrap. Snel vonden we een goed stuk en scande dit af. Al vrij snel vonden we een baltstend mannetje op grote afstand. Helaas bleek dit achteraf de enige waarneming van deze soort, maar...hij was binnen! Hier ook zeven Renvogels, een zestal jagende Steppekiekendieven, wat Izabeltapuiten, Zuidelijke klapekster, een zingend mannetje Maquiszanger en vier Israeli Gazelles.

Gazelle
Israeli Gazelle in ochtendschemer (Teun van Kessel)

We vervolgden onze weg naar de sewage ponds om drinkende zandhoenders te zien. De weg bleek echter onbegaanbaar voor onze huur Fiat. Een korte break hier leverde wel een aantal leuke soorten op. Hier zagen we Woestijnleeuwerik, Rosse woestijnleeuwerik, adult man Steppekiek, Woestijnsteenuil en als hoogtepunt een rustig wandelende Wolf op niet al te grote afstand. Helaas op dit moment geen camera's bij ons....

woestijnleeuwerik
Woestijnleeuwerik (Teun van Kessel)

Back to the sewage ponds via een andere route hadden we hier de eerste wilde eenden voor ons in Israel, wat sporenkieviten, Izabeltapuit, overal Kuifleeuweriken, En uiteindelijk een groep van dertig drinkende zwartbuikzandhoenders. Wel miste we hier Sahelzandhoen, Kroonzandhoen en Witbuikzandhoen.

We chekte een andere geschikte plek voor Oostelijke kraagtrap, zonder resultaat. Wel hier een groepje Temminck's strandleeuwerik, een paartje Kleine Groene Bijeneter en een zanglijster.

kleine groene bijeneter
Kleine Groene Bijeneter (Bram Ubels)

Door naar Ben Gurion memorial place, bij En Avdat Waar we Alpengierzwaluw, Zwartstaart, Hop en Palestijnse honingzuiger hadden.

Palestina snubird
Palestijnse honingzuiger, zingend mannetje. (Teun van Kessel)

Onderweg zagen we enkele Rouwtapuiten.


In Mizpe Ramon deden we een voedbalveld aan voor Syrische kanarie. Direct hoorden we enkele mannetjes zingen in een groepje naaldbomen bij de parkeerplaats. Het bleek een groep te zijn van meer dan twintig vogels. Ook hier een Hop, Oosterse zwarte roodstaart en een groep Spaanse mussen.

Syrische kanarie
Syrische kanarie man (Teun van Kessel)


Als laatste plek gingen we naar Meishar plains, halverwege de terugweg. Hier zaten al een tijd meer dan 200 Diksnavelleeuweriken. Dit jaar is een erg goed jaar voor deze soort in Israel.
Na een kleine zoektocht vonden we een klein groepje. Later bleken er meer te zitten. In totaal zagen we zo'n dertig vogels die zich met enig geduld goed lieten zien! De foto's liegen er niet om!
Hier ook een man Oostelijke blonde tapuit, twee Woestijnvinken, Woestijnleeuwerik en twee Maquiszangers op een halve meter!

kijken
VLNR: Fabian & Tammo Meijer en Teun van Kessel bij Diksnavelleeuweriken (Foto: Bram Ubels)

Bram
Bram Ubels kijkt naar Kleine groene Bijeneter (Teun van Kessel)

diksnavelleeuw
Diksnavelleeuwerik (Teun van Kessel)

diksnavel
Diksnavelleeuwerik (Teun van Kessel)

Onderweg zagen we twee mannen Witkruintapuit en tijdens een korte stop vonden we stekels van een Stekelvarken.


Voor aankomst in Eilat maakten we bij Grofit een noodstop voor een belletje arenden. Het bleken zes Steppearenden en een Bastaardarend te zijn. Tot ons grote genoegen vloog hier ook een Barbarijse valk over.

Kapot kwamen we aan in Eilat, Wat een mooie dag met weer schitterende landschappen!

Groet vanuit Eilat! Morgen doen we de ringplek weer aan.

Discussie

Gert Ottens  ·  26 februari 2011  10:39, gewijzigd 26 februari 2011  11:21

Leuk dagje inderdaad! Hebben jullie toevallig foto's van 'klapeksters' bij Nizzana? Het grensgebied met Egypte daar schijnt zich namelijk op de 'overgang' van Woestijnklapekster (L. e. elegans) en Levantklapekster (L. lahtora aucheri) te bevinden. Goede foto's (van zoveel mogelijk individuen) zouden waarschijnlijk al wat uitsluitsel kunnen bieden. Trouwens, die gazelle is een Dorcas Gazelle (Gazella dorcas). Over gazelles gesproken, probeer ook de dieren in het speciale reservaat ten zuiden van Yotvata eens te zien. De taxonomische positie van deze gazelles (ook wel 'Acacia Gazelle' genoemd) is volgens mij nog niet helemaal duidelijk: of een endemische ondersoort van Mountain Gazelle (G. gazella 'acaciae') of Arabian Mountain Gazelle (G. [g.] cora). Recent genetisch onderzoek geeft echter aan dat in Israel drie soorten gazelles voorkomen: G. gazella, G. dorcas en de ' Yotvata'-populatie zou behoren tot G. arabica (vroeger G. g. cora), afhankelijk van welk soortenconcept men uitgaat. Hoe dan ook, de dieren bij Yotvata zijn met ca. 20 dieren (uit m'n hoofd) erg zeldzaam!

Teun van Kessel  ·  26 februari 2011  20:16

Hi Gert, De vogels die we hebben gezien bij Nizzana waren elegans achtige beesten. We hebben helaas geen foto's gemaakt van de Klapeksters!

Jan Bisschop  ·  26 februari 2011  22:25

Op de 24e Feb. waren de Kroonzandhoenders mooi te fotograferen bij Niizzana: http://www.chclub300.ch/gallery/Suchen/index.php?show_img=10810¤t_page=1 blijft een van mijn most-wanted wp-lifers...

Jan Bisschop  ·  26 februari 2011  22:30

nogmaals de link proberen, anders kijk in gallery onder wp: http://www.chclub300.ch/gallery/WP/wpselten/index.php

Gert Ottens  ·  28 februari 2011  12:08

@ Jan: Dat zijn inderdaad prachtige foto's! Zelf heb ik deze vogels verschillende keren zien drinken bij Ein Dohan (2 km. ten zuiden van Ein Shahak), ten westen van wegnr. 90 en ten zuidwesten van Hazeva. Dat is overigens ook een redelijk betrouwbare plek om Arabische Oryxen te zien.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?