Dutch Patchwork Challenge
Op 1 januari 2024 is de Dutch Patchwork Challenge (kortweg: DPWC) van start gegaan; een landelijke ‘competitie’ om het vogelen dicht bij huis te stimuleren en enthousiaste verhalen over ontdekkingen op je eigen ‘local patch’ met elkaar te delen. De DPWC daagt je uit om alles uit de kast te halen om op jouw local patch van maximaal 3 km2 ook in 2025 zoveel mogelijk vogelsoorten te zien en bijzondere ontdekkingen te doen.
Niet elk gebiedje heeft dezelfde potentie, maar ook het vinden van een lokaal goede soort, zoals een algemene zeevogel in het diepe binnenland, kan worden beloond met bonuspunten. Aan het eind van het jaar zijn wederom prijzen te winnen voor onder andere de beste ontdekking, de langste lijst, en het mooiste #patchgold.
Download dit bestand om het hele jaar je soorten en punten bij te houden.
Houd in dit gedeelde document je aantal soorten en score bij en deel je hoogtepunten en dien je aanvraag voor meer punten in bij CoA (Court of Appeal)
Via deze link kom je op de FAQ met het stappenplan en meer recente info en tips.
2025 |
Jaaroverzicht Dutch Patchwork Challenge 2024 2 februari 2025 |
Dutch Patchwork Challenge 2025 7 januari 2025 3 |
Blog November-December 2024 2 januari 2025 8 |
2024 |
Blog Oktober 2024 12 november 2024 1 |
Blog Augustus en September 2024 22 oktober 2024 2 |
Blog Juni/Juli 2024 31 augustus 2024 |
Blog Mei 2024 17 juni 2024 |
Blog April 2024 17 mei 2024 6 |
Blog Maart 2024 12 april 2024 3 |
Blog Maart 2024 8 maart 2024 |
Blog Februari 2024 13 februari 2024 7 |
FAQ Dutch Patchwork Challenge 9 januari 2024 14 |
2023 |
Dutch Patchwork Challenge 29 december 2023 42 |
Jaaroverzicht Dutch Patchwork Challenge 2024
2 februari 2025 · Vincent Stork, Vincent Hart, Hein Prinsen, Martijn Renders, Rob van Bemmelen, Maurice van Veen & Ben Gaxiola · 654 × bekeken
En wat hebben we met zijn allen beleefd in 2024?
In dit jaaroverzicht willen we graag beginnen met iedereen te bedanken voor alle manieren waarop jullie hebben bijgedragen aan DPWC2024. Allereerst alle deelnemers, iedereen die de moeite nam of een blog bij te houden of verhalen uit het veld aan te leveren en iedereen die in onze appgroep plaatjes en bijzondere waarnemingen van #patchgold deelde. Ook danken we Hisko de Vries en Waarneming.nl die zich hebben ingezet om de BioBlitz te hosten en ons te voorzien van alle ingevoerde waarnemingen. Verder uiteraard het bestuur van Dutch Birding voor hun enthousiasme en steun aan deze competitie en de webredactie, in het bijzonder de immer parate Toy Janssen!
We hebben heel wat rond geappt om uiteindelijk tot de volgende winnaars van de DPWC2024 te komen (in de wetenschap dat alle deelnemers natuurlijk winnaars zijn) en dit zijn ze:
- De meeste soorten en meeste ontdekpunten: Gerjon Gelling met 233 soorten en 506 ontdekpunten in het Westduinpark, Den Haag. Naast de welbekende pieper had hij onder meer ook nog een Siberische Boompieper, Dwerggors en Ortolaan (en nog veel meer…).
- De beste binnenlandpatcher: Niels Gilissen die in de Blauwe Kamer in Rhenen 174 soorten waarnam en 276 ontdekpunten bijeenharkte. Niet alleen een Zwartkoprietzanger(!), maar ook soorten als Roodpootvalk, Grote Karekiet en Morinelplevier doen menig patcher watertanden.
- Beste soort van het jaar: de Patchorapieper van Gerjon Gelling over de Vulkaan
- Leukste patchverhalen uit het veld: Ken Kraaijeveld met zijn meesterlijke verhaal Hectiek op de Kwade Hoek (terug te lezen in het DPWC blog van april 2024).
- Meeste waarnemingen op de patch: de meest volhardende invoerder was Maarten Platteeuw die op zijn patch Groet en Catrijp 25.916 waarnemingen invoerde, verdeeld over 134 soorten (en ook nog even 19.567 waarnemingen en 199 soorten op zijn andere patch Camperduin en de Putten). Tussen al het invoeren door, pikte hij ook soorten als Koningseider, Vale Pijlstormvogel en Zwarte Zeekoet mee!
- Aanmoedigingsprijzen: Johan Roeland met zijn prachtige jaar in Zalk en uiterwaarden bij Kampen waar hij 166 soorten en 263 punten scoorde. Hij liet de binnenlandpatchers zien dat Zwarte Ibis, Draaihals en Grote Pieper prima mogelijk zijn! Reinoud Vermoolen met zijn rol in de ontmaskering van de Izabeltapuit in de Wageningse Bovenpolder en het wegkapen van de Zwartkoprietzanger op de patch van Niels Gilissen. En tijdens de Dutch Birding Vogeldag besloten we na een gesprek met Peter de Knijff ook een DPWC T-shirt mee te geven voor de onvermoeibare Ezra Mandemaker, een zeer getalenteerde, jonge patcher. Naast zeevogels als Vale Pijl en Vaal Stormvogeltje, werden ook Bijeneter en Steppekiekendief binnengeharkt.
De winnaars per categorie zijn ook bekend gemaakt en hebben een prijs ontvangen tijdens de Dutch Birding Vogeldag op 25 januari jongstleden. De opname van ons ‘café’ zal spoedig met jullie worden gedeeld!
De beste ontdekkingen per maand
In deze rubriek gaven we elke blog een podium aan de patchers die landelijke knallers ontdekten op hun patch. Hun verhalen kunnen jullie tot in lengte van dagen teruglezen in het weblog. Samengevat hebben we de volgende hoogtepunten de revue zien passeren:
- Januari: de Amerikaanse Smient van Diederik Kok in Woerden
- Februari: de Vikingmeeuw van Johan van 't Bosch in Rotterdam
- Maart: de Koningseider van Hans Groot langs Castricum
- April: een trio van Ross’ Meeuw, Amerikaanse Smient en Reuzenstern op een bedje in de Kwade Hoek door Ken Kraaijeveld
- Mei: de Izabeltapuit die Reinoud Vermoolen ontmaskerde in de Wageningse Bovenpolder
- Juni/juli: de Dougalls Stern van Lenn van de Zande in Waterdunen bij Breskens
- Augustus/september: de Witkopeend van Buddy van Nieuwenhoven in het Eemmeer en zomerdijk noord
- Oktober: de Bruine Boszanger van Dick Groenendijk in IJmuiden
- November/december: de Patchorapieper van Gerjon Gelling over de Vulkaan in het Westduinpark te Den Haag
En nu doorpakken in 2025!
Bovenstaande doet iedereen natuurlijk watertanden en spoort jullie hopelijk aan om er zelf op uit te trekken en in de buurt van je woning de local patch grondig uit te kammen; wie weet welke pareltjes in de ruige hoekjes, op de watergangen of in het bos verstopt zitten!? Afgelopen maand zijn er alweer genoeg landelijke knallers ontdekt, maar ook het ‘klein bier’ op jouw patch kan heerlijk smaken. En voor de deelnemers die ook al in 2024 actief waren ligt er de uitdaging om het dit jaar nog beter te doen: meer soorten, meer goede zelf ontdekte soorten, nieuwe soorten, een nieuw maandrecord etc. Maak jezelf gek.
Op het moment van schrijven hebben we alweer 127 deelnemende patches voor de DPWC2025. We verwachten nog een flinke toename in de komende maanden na aandacht voor DPWC op de Dutch Birding Vogeldag en in het blad Roots en Vogelskijken Magazine. Het systeem van ontdekpunten is uitgebreid en iets meer toegesneden op binnenlandse patches. Kijk even in deze blogpost met FAQ hoe je mee kunt doen en ga lekker aan de slag! Wij kijken uit naar jullie ontdekkingen en mooie verhalen, veel plezier!
Let op, nog een huishoudelijke mededeling: in de scorelijst zijn Noordse Stern (was 2) en Reuzenstern (was 4) beide aangepast naar 3 punten. Heb je de lijst al gedownload, dan kun je dat handmatig aanpassen. Als je de lijst nog moet downloaden, dan staat het al goed.
Wie helpt mee met het maken van leuke verhalen voor onze blog?
We willen de frequentie van de blogposts iets terugschroeven, want ook wij zijn liever in het veld aan de slag dan achter onze laptop. Wel hebben gezien dat onder jullie deelnemers veel talent aanwezig is voor het schrijven van leuke stukken. Dat mogen ook zeker stukjes zijn over minder spectaculaire soorten of minder lange lijsten. Alle input is welkom en misschien wil je ons team wel blijvend versterken! Meld je dan aan via pwc@dutchbirding.nl.
Het goede nieuws is dat we voor het eerste blog van 2025 al drie verhalen binnen hebben. Maar meer is altijd mooi. Dus zie jij de komende maand leuke soorten op je patch of wil je een dag delen waarop alles meezat! Dit is je kans. Stuur het naar het hierboven mailadres en dan verwerken we het in de eerstvolgende blogpost waarin we de wintermaanden januari en februari de revue zullen laten passeren.
Als laatste het verzoek om meteen even al je soorten en punten van januari in het gedeelde scoreformulier te zetten. Dan hebben we van januari een mooi overzicht om alvast te downloaden.
Happy patching!
Vincent Stork, Vincent Hart, Hein Prinsen, Martijn Renders, Rob van Bemmelen, Maurice van Veen & Ben Gaxiola
Discussie
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.