Dutch Patchwork Challenge

Op 1 januari 2024 is de Dutch Patchwork Challenge (kortweg: DPWC) van start gegaan; een landelijke ‘competitie’ om het vogelen dicht bij huis te stimuleren en enthousiaste verhalen over ontdekkingen op je eigen ‘local patch’ met elkaar te delen. De DPWC daagt je uit om alles uit de kast te halen om op jouw local patch van maximaal 3 km2 ook in 2025 zoveel mogelijk vogelsoorten te zien en bijzondere ontdekkingen te doen.

Niet elk gebiedje heeft dezelfde potentie, maar ook het vinden van een lokaal goede soort, zoals een algemene zeevogel in het diepe binnenland, kan worden beloond met bonuspunten. Aan het eind van het jaar zijn wederom prijzen te winnen voor onder andere de beste ontdekking, de langste lijst, en het mooiste #patchgold.

Download dit bestand om het hele jaar je soorten en punten bij te houden.

Houd in dit gedeelde document je aantal soorten en score bij en deel je hoogtepunten en dien je aanvraag voor meer punten in bij CoA (Court of Appeal)

Via deze link kom je op de FAQ met het stappenplan en meer recente info en tips.

Dutch Patchwork Challenge 2025

7 januari 2025  ·  Ben Gaxiola, Vincent Hart, Hein Prinsen, Martijn Renders, Vincent Stork, Rob van Bemmelen & Maurice van Veen  ·  803 × bekeken

Dutch Patchwork Challenge 2025

Allereerst van harte welkom (terug?) bij de FAQ van de Dutch Patchwork Challenge. Hieronder vinden jullie antwoorden op een aantal logische vragen en hyperlinks naar de documenten die jullie nodig hebben.

Voor 2025 is er op waarneming.nl weer een BioBlitz “Patchwork challenge 2025" aangemaakt. Alle deelnemers aan de editie van 2024 dienen hun patch hier weer aan te koppelen. Nieuwe deelnemers kunnen met behulp van het stappenplan in deze FAQ een gebied aanmaken en deze koppelen aan de Bioblitz. Veel dank aan waarneming.nl voor het bieden van een podium aan deze challenge. We verzoeken jullie als dank een kleine donatie te doen!

Tenslotte willen we nog vermelden dat we met ons Dutch Patchwork Challenge café op 25 januari de Dutch Birding Vogeldag in De Reehorst in Ede zullen opluisteren. We hopen velen van jullie daar te mogen ontmoeten, hoewel het natuurlijk een drama is om je local patch een hele dag onbespied te laten.

Tot zover en nu vooral massaal het veld in. Happy patchbirding!

FAQ

Ik doe mee! Hoe geef ik me op?

Vul in het gedeelde scoreformulier beveiligd 2025 de kolommen B, C, D, E en eventueel H in. Vriendelijk en klemmend verzoek om niet in elkaars gegevens te gaan prutsen. We zetten deze kolommen 1 februari op slot! Wil je nog deelnemen na die datum, stuur ons even een mail met (herkenbare) naam van je patch, provincie, doelaantal en je volledige naam.

Hoe maak ik een gebied aan op Waarneming.nl en koppel ik hem aan de Patchwork Challenge 2025?

Gebruik dit stappenplan. Als je vragen hebt stuur dan een mail naar pwc@dutchbirding.nl.

Hoe maak ik een gebied aan met cirkel van straal 10 km rond mijn huis?

Gebruik bijvoorbeeld de volgende tool om je cirkel te trekken. Dit gebied is niet aan te maken in waarneming.nl, maar je kan de scores gewoon invullen in het tabblad ‘invulblad 10km’ van de Excelsheet die je hebt gedownload.

Whatsappgroep

We willen jullie als enthousiaste deelnemers snel en makkelijk van informatie voorzien of om updates vragen. Via deze link kunnen jullie je aanmelden voor de appgroep Dutch PWC 2025.

Waar vind ik de scorelijst en hoe vul ik die in?

Je kan hier je persoonlijke scorelijst downloaden. Vul hier niks in, maar download hem naar je eigen computer, sla hem op en ga er dan pas mee aan de slag! Zet in het eerste tabblad, genaamd ‘invulblad 3 km2’, een F (van Find) achter de soorten die je zelf gevonden hebt en een x achter de soorten die je gezien hebt, maar door anderen zijn ontdekt. Je kan met terugwerkende kracht ook 2023 en 2024 toevoegen. Het aantal punten dat deze soort waard is staat achter de soortnaam. Voeg eventueel zelf de datum toe in kolom G. Als je een soort zelf hebt gevonden en dit met een F aan hebt gegeven dan krijg je voor een zeldzame soort (4 punten en hoger) dubbele punten en wordt dat zichtbaar in tabblad ‘scoreblad’. Heb je zelf een CDNA-beoordeelsoort (6 en 7 punten) gevonden dan levert dat een verdriedubbeling op. Vind je een nieuwe soort voor Nederland in je patch, gefeliciteerd! Dit heugelijke feit wordt beloond met 10 punten en dan nog eens verdriedubbeld, dus dan hengel je in één keer 30 punten binnen.

Deze puntenlijst staat nu voor 2025 vast, wij gaan dus geen oeverloze discussies hierover aan. Zie hieronder wat je kunt doen als een minder zeldzame soort op jouw patch misschien toch meer punten verdient.

Wat is zelf ontdekken?

Wij denken dat iedereen wel aanvoelt wanneer een zelf ontdekte vogel dat ook daadwerkelijk is. Daarover zijn echter veel regels te maken, maar wij vragen jullie daarin zelf kritisch te zijn! Wij zien de DPWC als een uitdaging aan jezelf om op je patch het maximale resultaat te behalen, maar sommigen zal vooral het competitie-element met andere vogelaars aanspreken. Dit roept vast discussie op over de interpretatie van een zelfontdekking. Een individu van een soort op jouw patch die al dagenlang op waarneming.nl wordt gemeld kan niet als eigen ontdekking meer tellen. Hoe je omgaat met een gezamenlijke ontdekking van een overvliegende vogel met meerdere waarnemers op een telpost laten we ook over aan jullie eigen integriteit (had je de vogel zelf ontdekt als die andere waarnemer je niet net voor was geweest? Heb je bijgedragen aan de determinatie? etc). In voorkomende gevallen kan je het CoA (zie volgende punt) om advies vragen.

Wat doe ik als een soort te weinig punten heeft?

Jullie kunnen verzoeken bij het Court of Appeal (CoA) aanleveren via pwc@dutchbirding.nl met een gedegen toelichting waarom je vindt dat een bepaalde soort op jouw patch meer punten verdient en geef het ook aan in gedeelde scoreformulier 2025. Denk hierbij aan de hoeveelheid waarnemingen van de betreffende soort op jouw patch en in de ruimere omgeving (bijvoorbeeld werkgebied vogelwerkgroep of provincie). Een Rotgans in het binnenland kan dus mogelijk worden opgewaardeerd van 2 naar 3 punten, afhankelijk van de zeldzaamheid op jouw patch of in jouw regio. Hanteer deze mogelijkheid met enige terughoudendheid. Vooral als je patch nog maar weinig waarnemingen heeft op waarneming.nl betekent het niet dat elke nieuwe patchsoort (bijvoorbeeld een Bonte Vliegenvanger) per se meer punten waard is. Daarvoor kun je dus naar de status in de regio kijken. Een Rotgans is bijvoorbeeld in de binnenlandse provincies wel een (donker)rode soort op waarneming.nl en verdient daar eerder een opwaardering dan voornoemde Bonte Vliegenvanger.

Mijn aantal soorten in de scorelijst komt niet overeen met het aantal op Waarneming.nl

Let op dat soorten die je buiten je patch waarneemt terwijl jij je op je patch bevindt ook meetellen! Als je deze waarnemingen echter invoert op de locatie buiten de grenzen van je patch worden ze niet meegeteld in de Bioblitz, dus je zult deze waarnemingen ergens binnen je patch moeten plaatsen (of ze in ieder geval noteert in je invulformulier). Het is ook mogelijk dat je in je scorelijst een soort vergeten bent aan te vinken of dat je in het veld vergeten bent een algemene soort in te voeren op waarneming.nl. Check beide lijsten goed voordat je de scores invult. Verder is het zo dat op waarneming.nl embargosoorten als Buidelmees niet in het totaal worden meegenomen. Deze vul je echter gewoon in op je scorelijst zodat je totaal klopt. Tenslotte hanteren wij (vooralsnog) de taxonomie volgens het CSNA en tellen, anders dan op waarneming.nl, de verschillende kwikstaarten (o.a. Engelse-, Noordse- en Rouwkwikstaart) en rotganzen (Zwarte- en Witbuikrotgans) als soort. Ook dit levert een verschil op tussen je lijst op de Bioblitz en het invulformulier.

Scores invullen

Eens per maand vragen we jullie om je aantal soorten, aantal punten, hoogtepunten en Court of Appeal kwesties met ons te delen. Dat doe je via dit gedeelde scoreformulier. Ga hier alsjeblieft voorzichtig mee om en verander alleen je eigen scores! Het is voor ons ondoenlijk om van alle deelnemers de scores bij te houden.

Kan ik bijdragen aan de blog?

Ja, graag! Deelnemers kunnen verhalen uit het veld aanleveren en foto’s via pwc@dutchbirding.nl. Foto’s graag in het volgende format: landscape op 16:9 met een breedte van 1200 pixels. Periodiek maken we een blog met verschillende verhalen, scores, etc.

Hoe neem ik contact op met Team DPWC?

Jullie kunnen ons het beste mailen op pwc@dutchbirding.nl. Wij proberen mailtjes zo snel mogelijk te beantwoorden. Direct Messages en appjes aan individuele leden van de organisatie mogen, maar zijn lastiger eenduidig mee te nemen als het gaat om bijvoorbeeld CoA-verzoeken. En wij gaan natuurlijk zelf ook liever het veld in dan heel druk te zijn met organisatorische zaken. Vergeet niet om je posts op Twitter en Facebook te voorzien van #dpwc2025. Verder hebben we op BlueSky een heuse #DutchPatchworkChallenge feed, dus iedereen die uitwijkt naar dat platform kan daar mooi alle foto's, filmpjes, verhalen, lijstjes enz. delen.

Ben Gaxiola, Vincent Hart, Hein Prinsen, Martijn Renders, Vincent Stork, Rob van Bemmelen & Maurice van Veen

Discussie

Wim Wiegant  ·  7 januari 2025  17:50, gewijzigd 7 januari 2025  17:52

Hier zijn de brandende vragen:

  • is er nu een limiet aan de omtrek van de local patch...?
  • ik zag op video's van de Dutch Birder dat hij was opgehouden met zijn local patch, omdat hij het boring begon te vinden. Voor hoeveel mensen geldt dat...? Is daar iets over te zeggen?
  • wat is de meest over-rated soort...?
    Ik vind tegenwoordig bijna Bladkoning in mijn onderbroek...
  • wat is de meest under-rated soort...? 
    De laatste vraag lijkt raar, maar zoals we allen weten, gaat het de laatste paar jaar - meer of minder - ineens heel slecht met soorten als Matkop en Ringmus. Kan de Challenge daar enig licht op werpen...? 

Vincent Stork  ·  7 januari 2025  19:02

Hoi Wim, deze en vele andere vragen gaan de revue passeren tijdens ons Dutch Patchwork Challenge Café in de Reehorst op 25 januari. Een blog met alle winnaars (nee, verliezers zijn er niet), statistieken, worstelingen en euforische momenten zal rond die tijd verschijnen zodat je alles rustig kan nalezen. Als je tenminste tijd hebt, want je doet dit jaar nu toch echt mee hè!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?