DB Actueel Online
Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?
Witkruintapuit in Oegstgeest
6 oktober 2014 · 15846 × bekeken
Na een spannend weekend op Vlieland zitten we maandag weer vroeg op het werk en het gewone leven gaat verder. Totdat aan het eind van de middag een piepje komt met Witkruintapuit: Vanmorgen gefotografeerd langs Eli Heimanshof, Oegstgeest. Foto toont een parkeerplaats. GRAAG RESPECT VOOR DE BEWONERS!
Het komt van Nils, zal wel goed zitten, ofwel proberen gelijk weg te komen. Ik loop naar mijn collega met de mededeling dat ik direct weg moet, of hij kan afsluiten. Hij lacht en vraag 'Welke soort?'. Ik noem hem de soort, krijg nog wat grappen mee over een tapijt, maar die hoor ik al niet meer. Een whatsapp van Teus volgt, of hij mee kan rijden, dat is geen probleem, we rijden even om en pikken hem even later voor het huis op. Dan richting Oegstgeest. Teus is geboren en getogen in Leiden en weet de weg daar uit zijn hoofd, dat is gemakkelijk, we snellen de goede kant op, maar eerst moet de vogel nog worden teruggevonden. Vlak voordat we aankomen gebeurt dat gelukkig ook, ofwel de spanning stijgt. Omdat er 2 plekken via DBAlerts zijn binnengekomen toch nog even zoeken, maar niet lang daarna staan we op de goede plek. We stoppen bij de vogelaars, vragen of die in beeld is. Zojuist nog wel, wordt meegedeeld, zit hier nog ergens op het dak. We besluiten even uit te stappen en dan wordt de vogel iets verderop weer teruggevonden, we schuiven gelijk aan en kunnen de vogel mooi bekijken. De eerste stress is eraf, we parkeren de auto netjes en komen terug om de vogel beter te bekijken. Terwijl we dat doen en met een constante toestroom van vogelaars, wordt de vogel beter bekeken en komen de verhalen los: De vogel zou er al vanaf 23 september zitten, omwonende laten foto's zien. Is zijn ene teentje niet wat scheef? Kijk deze vluchtfoto eens, de vogel is wel erg gehavend ......
Witkruintapuit Oenanthe leucopyga White-crowned Wheatear, Oegstgeest, 6 oktober 2014 (Rene van Rossum)
Ofwel de discussie barst los of het nu wel of niet een escape is, ziet er toch wel verdacht uit.
Ondertussen komen steeds meer vogelaars binnen en staan ruim meer dan 100 man te kijken, daarnaast de buurtbewoners die de vogelaars vol verbazing staan te bekijken, filmen en fotograferen. Men komt vragen waarom het gaat en zien dan een klein vogeltje op het dak zitten. We leggen uit dat het de eerste voor Nederland is, waarschijnlijk uit Marokko komt, maar de overtuiging ebt toch wat weg.
We gaan naar huis en dan volgt er meer info over Witkruintapuiten (in de buurt) die te koop worden aangeboden en ontsnapte exemplaren uit Avifauna?
De vogel zal het misschien nog moeilijk kunnen krijgen?, laat de discussie maar volgen ......
De vogel is een extreem zeldzame dwaalgast in Europa met de volgende gevallen in Engeland (1: Jun 1982), Canarische Eilanden (1: Jan 2005), Kroatie (1: Aug 2001), Denmarken (1: Jun-Jul 2010), Frankrijk (1: Apr 1884), Duitsland (2: May 1986; Aug-Nov 2010), Italie (1: May 2010), Griekenland (1: Apr 1993), Malta (1: Apr 1872), Portugal (1: Mar 2001) en Spanje (1: May 1977 [2]).
Wietze Janse
Meer foto's van de toeschouwers op: https://picasaweb.google.com/102298377815309654073/141006
Witkruintapuit Oenanthe leucopyga White-crowned Wheatear, Oegstgeest, 6 oktober 2014 (Arnoud van den Berg)
Discussie
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.