DB Actueel Online
Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?
Amerikaanse Torenvalk langs Texel
19 mei 2014 · 20223 × bekeken
In de ochtend van maandag 19 mei 2014 vloog een Amerikaanse Torenvalk Falco sparverius langs de noordpunt van Texel. Zo'n twaalf vogelaars stonden op dat moment op de hier op een duintop gesitueerde trektelpost en zagen de vogel passeren. Aanvankelijk werd hij voor een Smelleken F columbarius aangezien, maar algauw bleek hij een voor die soort wel erg roodbruine rug en uitgesproken koptekening te hebben. De vogel vloog hard door naar het noordoosten en verdween definitief uit beeld. Ondertussen was Willem Hartholt snel genoeg geweest om enkele bruikbare foto's te maken. Aan de hand hiervan konden de vermoedens worden bevestigd dat het inderdaad een Amerikaanse Torenvalk betrof.
Amerikaanse Torenvalk Falco sparverius American Kestrel, Texel, 19 mei 2014 (Willem Hartholt)
Amerikaanse Torenvalk Falco sparverius American Kestrel, Texel, 19 mei 2014 (Willem Hartholt)
Zeker driemaal eerder werd deze soort in Nederland gezien, in alle gevallen ging het echter om uit gevangenschap ontsnapte exemplaren:
- Strijen (ZH): 19 september 2009 (vrouw, geringd)
- Berkel & Rodenrijs (ZH): 8 april 2010 (vrouw, geringd)
- Rilland (ZL): 27 augustus 2013 (vrouw, geringd)
Daarnaast werd een vogel in Duitsland (Simmersbach, Hessen) in 2003 door veel vogelaars bezocht, ook door Nederlandse. Totdat er twee bleken te zitten, op 3 augustus 2003. Een mannetje in de Trimley Marshes, Suffolk, Engeland, op 30 september 2004, werd niet aanvaard.
Er zijn zeven aanvaarde gevallen van Amerikaanse Torenvalk in andere Europese landen:
- Denemarken: eind 1901 (1)
- Malta: oktober 1967 (onvolwassen vrouwtje)
- Azoren: februari 1968 (mannetje)
- Azoren: 1970 (1)
- Brittannië: Fair Isle, Shetland, 25-27 mei 1976 (mannetje)
- Brittannië: Cornwall, 13-28 juni 1976 (vrouwtje)
- Azoren: maart 1980 (vrouwtje)
Uiteindelijk zal de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna een oordeel moeten vellen over de determinatie op ondersoortniveau. Amerikaanse Torenvalk komt voor in vrijwel geheel Noord- en Zuid-Amerika en er zijn zeker 17 ondersoorten beschreven. Alleen de populaties van noordelijk Noord-Amerika, behorend tot de nominaat F s sparverius, zijn trekvogel en daarmee mogelijk dwaalgast. De zuidelijker in Amerika voorkomende populaties zijn overwegend standvogel en daarmee niet te beschouwen als potentiële dwaalgast in Nederland. Het onderscheid tussen de ondersoorten zit hem onder meer in de hoeveelheid bandering op de mantel, het patroon op de schouderpartij, de kleur en hoeveelheid vlektekening op de onderdelen en de kleur van de kruin.
Ten slotte moet de CDNA beoordelen of het ontbreken van informatie over eventuele ringen aan de poten aanvaarding als wilde vogel in de weg staat, indien het om de noordelijke ondersoort sparverius blijkt te gaan.
Garry Bakker / webredactie dutchbirding.nl
Discussie
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.