DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Herfstkamp Schiermonnikoog - JNM

1 november 2013  ·  14040 × bekeken

Ook dit jaar organiseerde de JNM (Jeugdbond voor Natuur- en Milieustudie) weer een vogelkamp in de herfst op Schiermonnikoog: een jarenlange traditie en altijd het vogelhoogtepunt van het jaar binnen de jeugdbond! Fanatieke vogelaars van de JNM zorgen zeker dat ze hier bij zijn, dus er worden meestal wel leuke soorten gevonden en het is altijd erg gezellig. Na de Oosterse Tortel van de week ervoor waren de verwachtingen natuurlijk hooggespannen! De tortel was helaas al een paar dagen niet meer gezien (waar het kamp geen verandering in kon brengen), maar wat zou er nog meer zitten?

Wouter van der Ham, Thijs Fijen, Jorrit Vlot en ik gingen gelijk door vanaf DT3 (Vlieland). Na een moeizame reis van maar liefst 8 uur, vanwege een slechte verbinding tussen beide boten, kwamen we aan op Schier. Maandag was het niet heel spannend vogelen; een Bladkoning en late Gele Kwikstaart in het dorp uitgezonderd. Een andere groep (waaronder Jorrit en Thijs) hadden een kruisbek spec, die later op de opname een Grote kruisbek bleek te zijn. Verder was het vrij rustig op het eiland.
Dinsdag ging ik met een groepje eerst Klein Zwitserland checken, maar daar zat helaas niet zoveel - alleen wat Barmsijzen (Grote en Kleine). Toen besloten we door te gaan naar het Westerstrand. Eerst zijn we wat gaan eten op een duintje, daar vlogen de Strandleeuweriken je zowat om je oren. Daarna hadden we bedacht dat we naar het westen de zeggevegetatie gingen uitkammen.

Al snel stootte ik een Phylloscopus op. Ik zag een dikke lange wenkbrauwstreep en verder leek de vogel egaal, dus ik dacht gelijk aan Raddes boszanger. Meteen riep ik de anderen erbij en daarna hebben we de vogel nog een paar keer opgestoten, maar alleen vliegend gezien. We hadden versterking nodig, want het was een groot en onoverzichtelijk gebied. Wouter Monster stuurde in de WhatsApp-groep een berichtje met de tekst "hoogstwaarschijnlijk Raddes boszanger meest westelijke strandopgang westerstrand". Al snel waren Peter Links, Reinier de Vries, Thijs Fijen en Enno Ebels ter plaatse. Echter, omdat de vogel weer alleen vliegend werd gezien, dacht iedereen ook aan Raddes en er werd een DB-Alert verstuurd. Iedereen was in een goede stemming, totdat de vogel een keer zittend werd gezien: we kwamen tot de conclusie dat het geen Raddes was, maar wat dan wel? De eerste goede foto's werden door Jorrit gemaakt en een paar WhatsAppjes werden verstuurd. Vrijwel iedereen opperde Bruine Boszanger, maar deze soort schreven we in het veld eigenlijk gelijk af. Na enige tijd en vele WhatsAppjes later kwamen we tot de conclusie dat het een Fitis moest zijn vanwege de lange handpenprojectie en drie handpenversmallingen, maar dan wel een van een heel leuke ondersoort!

Nils (van Duivendijk, red.) werd geraadpleegd en die meende op basis van de eerste foto's dat het mogelijk een yakutensis Fitis betreft, de ondersoort die vanaf de Jenisej-rivier oostwaarts in Siberië broedt! De algehele kleur en het koppatroon leken hier in eerste instantie op te wijzen. De overlap met noordelijke acredula is waarschijnlijk volledig dus het laatste woord over de uiteindelijke ondersoortbepaling is dus nog niet gezegd. In de avond werden er mailtjes verstuurd en foto's op www.dutchbirding.nl gezet. Al met al een leuk en interessant beest!

Fitis Phylloscopus trochilus, vermoedelijk ssp. yakutensis, Schiermonnikoog, 22 oktober 2013 (Jorrit Vlot)
Fitis Phylloscopus trochilus Willow Warbler, vermoedelijk ssp. acredula of yakutensis, Westerstrand, Schiermonnikoog, 22 oktober 2013 (Jorrit Vlot)

Fitis Phylloscopus trochilus, vermoedelijk spp. yakutensis, Schiermonnikoog, 22 oktober 2013 (Jorrit Vlot)
Fitis Phylloscopus trochilus Willow Warbler, vermoedelijk ssp. acredula of yakutensis, Westerstrand, Schiermonnikoog, 22 oktober 2013 (Jorrit Vlot)

Fitis Phylloscopus trochilus Willow Warbler, vermoedelijk ssp. yakutensis, Westerstrand, Schiermonnikoog, 22 oktober 2013 (Jorrit Vlot)
Fitis Phylloscopus trochilus Willow Warbler, vermoedelijk ssp. acredula of yakutensis, Westerstrand, Schiermonnikoog, 22 oktober 2013 (Jorrit Vlot)

De volgende dag werd alleen de Zwarte Ibis gezien die op de Westerplas ging slapen; leuk! Donderdag was de laatste vogeldag, dus deden we zoals altijd een Big Day. De jonge hondjes tegen de oude honden. Wouter, Peter en ik hoorden natuurlijk bij de jonge hondjes. We gingen het opnemen tegen Flor Rhebergen, Reinier en Rick Middelbos en tegen Niels Bot, Jorrit en Thijs! De dag begon goed: we hadden voor 11:00 uur al 75 soorten inclusief Grutto en Geelgors! Snel door naar de al eerder gevonden Blako in het dorp. , Eén roepje, maar dat was genoeg. We besloten naar 'Het Rif' te gaan, omdat we daar nog een aantal soorten moesten. Bokje, Baardman, Smelleken en Slechtvalk waren al snel binnen. Bij de jachthaven werden al snel Strandleeuweriken binnengetikt. Daarna de ganzen gedaan: Witbuikrotgans, Kolgans, Roodhalsgans en Dwerggans. We zaten inmiddels al tegen de 90 aan! Snel wat eten en door naar de 'Kobbeduinen',waar we Paapje en Blauwe kiek troffen. Peter en ik scoorden nog een Grote pieper, maar helaas niet telbaar (de helft + 1). Toen konden we twee dingen doen: of lang in het bos zoeken naar Vuurgoudhaan of aan zee gaan zitten. We bedachten dat het handig was om naar zee te gaan, waar binnen een half uur veel soorten konden worden afgevinkt. inclusief Noordse Stormvogel en Kleine Jager. Hierna snel naar de 'Berkenplas', aangezien we nog wat bossoorten moesten. Weinig bosvogels, maar wel Waterhoen bijgeschreven!. Daar het ontbreken van enkele bosvogels maar een beetje kansloos tot het bijna donker door Klein Zwitserland gefietst, maar ze hadden geen zin om mee te werken. 's avonds ging iedereen ging de Zwarte Ibis proberen want die kwam de vorige dag rond zes uur aanvliegen, maar tot het donker van de zwibis geen spoor te bekennen.

Een klein groepje helden was in de middag al terug naar de kampeerboerderij gegaan om pannenkoeken te maken! Na een heerlijke maaltijd kwamen de uitslagen: Flor, Reinier en Rick hadden weinig over zee gekeken en hadden 99, wij hadden 102, maar de oude honden hadden 105 ... Leukste soort was een langsvliegende Zwarte Zeekoet. Na het feliciteren maar snel de Toxbar in gekropen. Met deze voor Schier hoge Big Day-scores was het kamp alweer ten einde!
Het was een zeer geslaagd kamp met leuke soorten en veel gezelligheid!

Jillis Roos

Discussie

Sander Bot  ·  3 november 2013  11:52

Leuk stukje Jillis!

Marc van der Aa  ·  5 november 2013  13:41

HeKa's Schier. Daar heb ik goede herinneringen aan. Leuk te lezen dat het nog steeds zo leeft!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?