DB Actueel Online
Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?
Rosse Waaierstaart bij Petten
26 september 2013 · 24606 × bekeken
Op 25 september ontdekte Henry van Lierop een vogel die foerageerde op slootvuil bij een manege in de Vereenigde Harger- en Pettemerpolder, achter de Hondsbossche Zeewering ten zuiden van Petten (NH). Hij twijfelde aan de determinatie en zette zijn waarneming op waarneming.nl. De foto's sloegen in als een bom; overduidelijk was hierop een Rosse Waaierstaart te zien, een nieuwe vogelsoort voor Nederland! De vogel werd tot vreugde van honderden vogelaars de volgende ochtend met het eerste licht teruggevonden (om 07:19 uur om precies te zijn) en liet zich de rest van de dag zo nu en dan prachtig bekijken. Rosse Waaierstaart is een Zuid-Europese soort die broedt rond de Middellandse Zee en overwintert in Afrika ten zuiden van de Sahara. De rossige bovendelen en weinige contrastverschil tussen rug en staart wijzen op de ondersoort galactotes uit Zuidwest-Europa en Noord-Afrika. De ondersoort syriacus, die voorkomt in onder meer Griekenland en Turkije, is meer grijsbruin op de bovendelen met een duidelijk contrast met de roodbruine staart.
Indien aanvaard dan betreft dit de 505e vogelsoort voor Nederland (of de 507e wanneer Stejnegers Roodborsttapuit en Glanstroepiaal worden meegeteld) (bron: www.dutchavifauna.nl). Dat de Rosse Waaierstaart een extreem zeldzame dwaalgast in Noordwest-Europa is blijkt wel uit het beperkte aantal waarnemingen. De meest recente is die van een vogel op het Duitse Waddeneiland Mellum, op 4 oktober 2011. Vanuit het Verenigd Koninkrijk zijn 8 gevallen bekend, waarvan de laatste dateert uit 1980! Opvallend genoeg komen zes van deze gevallen uit de maanden september-oktober. Meer informatie volgt binnenkort op deze pagina.
Rosse Waaierstaart Cercotrichas galactotes galactotes Rufous Bush Chat, Petten (NH), 26 september 2013 (Eric Menkveld)
webredactie dutchbirding.nl
Discussie
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.