DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Dutch Birding-voorjaarsweekend op Texel

8 mei 2012  ·  21286 × bekeken

Op vrijdag 4 mei startte het eerste Dutch Birding-voorjaarsweekend op Texel. In de week ervoor (voorjaarsvakantie) waren al veel vogelaars op het eiland aanwezig, die hadden genoten van onder meer de al langer aanwezige Brilzee-eend en Zwarte Zeekoet. Op donderdagavond werd een Roodstuitzwaluw bij de Roggesloot bij De Cocksdorp ontdekt. De spannendste waarneming was wel die van een Kleine Kokmeeuw op de Razende Bol net ten zuiden van Texel, en later kortstondig in de Mokbaai. Zouden we deze vogel terug kunnen vinden?

Zelf vertrokken wij (de familie Janse & Caroline Walta) vrijdagochtend en besloten om via Den Oever te rijden, voor de gemelde Roodkopklauwier aldaar. We hadden geluk. De vogel was al anderhalf uur niet gezien, maar kwam nu tevoorschijn. Daarna de boot naar Texel gepakt. Wat gaan we doen? De Roodstuitzwaluw was vroeg in de ochtend teruggevonden en had zich fraai laten bekijken. In de middag werd de vogel wat actiever en werd hij onregelmatiger waargenomen. Wij besloten de bekende soorten eerst te doen. Vanaf de boot was het NIOZ-haventje snel bereikt, alwaar de Zwarte Zeekoet druk aan het fladderen was met ruiende vleugeltjes. In de Mokbaai de Brilzee-eend, in innige relatie met de Eiders. Het tweetal bleef het hele weekend medewerking verlenen aan de geïnteresseerde meute.

Roodstuitzwaluw
Roodstuitzwaluw Cecropis daurica Red-rumped Swallow, Zeeburg - Texel, 4 mei 2012 (Eric Menkveld)

Zwarte Zeekoet
Zwarte Zeekoet Cepphus grylle Black Guillemot, 't Horntje - Texel, 4 mei 2012 (Wietze Janse)

Helaas waren de gemelde Morinelplevieren net weg toen wij aankwamen; die moesten tot later wachten. Een wandeling in de tuintjes is nooit vervelend: fraaie Tapuiten, Roodborsttapuiten, Gekraagde Roodstaarten, Bonte Vliegenvanger en Paapjes zijn een kleine greep. In de ochtend was hier ook nog een zingend mannetje Ortolaan waargenomen!

Na het eten en vlak voor de avondlezing kregen we het bericht dat de Roodstuitzwaluw zich liet zien aan de zuidkant van de Roggesloot. Door een snelle actie met een geleende verreklijker van Rick Schonewille en Pierre van der Wielen als taxichauffeur wisten we deze mooie soort net voor het donker en de lezingen in te koppen.

Vincent Stork begon het avondprogramma met de waarnemingenblog, waarin alle leuke soorten langskwamen of alsnog werden ingebracht, zoals een vrouwtje Grauwe Kiekendief op de zuidpunt en de Grote en Kleine Burgemeester bij paal 12 (Jan Ayenslag). Hierna volgden twee lezingen van Laurens Steijn. De eerste lezing liet het gevarieerde landschap (van hoge, kale en koude bergtoppen tot warm oerwoud) van Peru zien, met de daar bijbehorende prachtige vogelsoorten. De tweede lezing ging over Madagascar, een land vol met endemen, en niet alleen op vogelgebied. De lemuren, kameleons, daggekko's en baobab-bomen waren weer van een heel andere allure en schoonheid.

Zaterdag 5 mei was de dag van de 'Big Day', georganiseerd door de Vogelwerkgroep Texel. Diverse teams vertrokken die dag om een zo groot mogelijke soortenlijst bij elkaar te sprokkelen. Officieel moesten de teams op de fiets vertrekken (drie teams deden dat uiteindelijk ook), maar buiten mededinging (en ter vergelijking) werden teams per auto ook 'oogluikend' toegelaten. Een korte impressie van onze inspanningen.

We begonnen de dag in de Tuintjes, en dat leverde leuke soorten op als Paapje en Gekraagde Roodstaart. De eerste Tapuiten lieten zich mooi bekijken. Er was deze dag goeie doortrek van deze soort. Op de Krim waren meerdere Zomertortels aan het zingen, en we zagen leuke groepen langstrekkende Kramsvogels en drie Kleine Barmsijzen. Toen een kort ontbijt en snel verder. De Roodstuitzwaluw werd weer twee keer gemeld, maar deze was vandaag steeds maar zeer kort ter plaatse; je moest geluk hebben. Na een korte check gingen wij weer verder en besloten eerst de Morinelplevieren te zoeken. Twee mooie exemplaren waren redelijk snel (terug)gevonden in de akkers.

Tapuit
Tapuit Oenanthe oenanthe Northern Wheatear, de Tuintjes, de Cocksdorp - Texel, 4 mei 2012 (Wietze Janse)

Harvey van Dieck was de eerste die een goeie nieuwe soort vond: een Poelruiter bij Dijksmanhuizen. Een uurtje later kreeg ik Pierre van der Wielen aan de telefoon die meldde dat hij in hetzelfde plasje een Kleine Geelpootruiter had! 'Toch niet de Poelruiter?', vroeg ik verbaasd. 'Nee, die loopt er naast', was het duidelijke antwoord. Snel deze vogel ook over het systeem gezet (Oei! Dat deed denk ik pijn bij iemand...). Onderweg naar Dijkmanshuizen scoorden we de ene na de andere dagsoort voor de Big Day, waaronder Witbuikrotgans (drie). Bij Dijksmanhuizen was het goed druk. Soms waren beide vogels prachtig in één kijkerbeeld te zien. We vonden zelf hier nog twee Temmincks Strandlopers, en een Bosruiter was ook leuk voor de lijst.

Kleine Geelpootruiter & Poelruiter
Kleine Geelpootruiter Tringa flavipes Lesser Yellowlegs & Poelruiter Tringa stagnatilis Marsh Sandpiper, Dijksmanshuizen - Texel, 5 mei 2012 (Wietze Janse)

Toeschouwers
Toeschouwers bij de Kleine Geelpootruiter

Ottersaat was leuk voor de sterns. Daarna besloten we richting paal 12 (Jan Ayenslag) te gaan. We dachten de Kleine Burgemeester snel gevonden te hebben, maar dit bleek een leucistische Zilvermeeuw. Het opspuiten van zand hier lokt veel meeuwen aan, waaronder deze dag ook de Grote Burgemeester, Pontische Meeuwen en Geelpootmeeuwen.

Grote Burgemeester
Grote Burgemeester Larus hyperboreus Glaucous Gull & leusistische Zilvermeeuw Larus argentatus Hering Gull (rechtsvoor), Jan Ayenslag - Texel, 5 mei 2012 (Wietze Janse)

Hierna besloten wij zuid af te zakken en te gaan wandelen bij de Horsmeertjes. Weer werd een aantal soorten aan de lijst toegevoegd, waaronder Kleine Karekiet, Blauwborst, Waterral en Roerdomp. De Brilzee-eend was zo vriendelijk om de Horsmeertjes op te vliegen. Dan ook nog maar even het NIOZ-haventje aandoen. Het duurde even voordat we daar aankwamen, omdat we in de duintjes boven de Mokbaai een prachtig vrouwtje Grauwe Kiekendief in beeld kregen. Daarna dus de Zwarte Zeekoet en twee late Paarse Strandlopers. Het werd tijd om terug te gaan, maar eerst nog even langs Utopia. Veel Dwergsterns hier, enkele Noordse sterns, drie Zwartkopmeeuwen en een Dwergmeeuw maakten dit een leuke afsluiting van de dag. Na nog enkele kleine tussenstops (onder andere voor een man Blauwe Kiekendief die een Graspieper sloeg) kwamen wij rond 7 uur aan voor het buffet in het Eierlandse Huis.

Brilzeeend
Brilzee-eend Melanitta perspicillata Surf Scoter, Mokbaai - Texel, 17 april 2012 (Maarten Hotting)

Het zaterdagavondavond programma was weer goed gevuld. Het begon gezellig met een gezamenlijk buffet van nasi, bami em saté. Dat gaat er bij de meesten altijd goed in na een dagje keihard vogelen. Vincent Stork kwam met de resultaten van de Big Day:
- Team 1 (Vincent Stork, Klaas de Jong en Cas Lankveld) hadden 138 vogelsoorten gezien
- Team 2 (Martin de Jong en Arien Slagt) kwamen op 122 soorten
- Team 3 (familie Binsbergen) kwam uit op 95 soorten.
Meerdere autoteams hadden meegedaan, waarbij ook scores van 120 soorten werden genoemd. Zo blijkt dat de fiets toch wel wat voordelen heeft boven de auto en duidelijk veel soorten oplevert. Andere leuke waarneming was een Zeearend die op de noordpunt werd opgepikt, noord in vloog en later weer richting het zuiden verdween. Een zeer zware soort voor Texel! Alle teams hadden wel wat soorten gemist. Bij elkaar waren er deze dag meer dan 150 soorten gezien! Niet gek voor zo'n kouwe dag.

Buffet
Het winnende team

Buffet
Leiding en deelnemers genieten en praten nog even na

Hierna ging het programma verder met twee lezingen van Peter Grobben. Voor de pauze kregen we prachtige beelden te zien van Spitsbergen, waaruit bleek dat je in de 'nacht' de mooiste foto's kon maken. Koningeider, Rosse Franjepoot en Ivoormeeuw kwamen langs, de ene foto nog fraaier dan de ander. Na de pauze konden we weer opwarmen met prachtige beelden uit het warme Gambia.

Zondag 5 mei stond in het teken van de vogelkijkdag, georganiseerd door het Vogelinformatiecentrum, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Op het voetbalveldje tegenover camping De Robbenjager was een kleine braderie/klein vogelfestival ingericht. Hier stond een leuke verscheidenheid aan stands. Je kon even buurten bij Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of de Texelse Vogelwerkgroep, of bij STORK (niet Vincent, maar de Stichting Ooievaar Research & Knowhow). Diverse optiekmerken lieten hun nieuwste producten zien, en uiteraard ontbraken de vogelreisorganisaties niet. In totaal waren er 27 standhouders. Voor velen een welkome afwisseling op het vogels kijken. Volgens informatie van het Vogelinformatiecentrum was er een goede aanloop van meer dan 2.000 bezoekers. Ieder uur vertrok er een excursie het duingebied in. Ook hiervan werd veel gebruikgemaakt. En zo werd het een gezellige en drukke dag op de noordpunt van Texel.

Festival
Vogelfestival

Vogelfestival
Overzicht van het festival

Maar er werd die dag natuurlijk ook nog druk gevogeld! Ten eerste op de het terrein van de Vogelkijkdag zelf. Achter de stands werd kortstondig een Baardgrasmus gezien. Deze verdween helaas te snel de camping op en kon daar niet meer worden teruggevonden. Een Grote Burgemeester vloog over, en een Beflijster verbleef de gehele dag op het paardeveldje achter de camping.
Ook de inmiddels bekende soorten als Zwarte Zeekoet, Brilzee-eend, Kleine Geelpootruiter en Poelruiter waren nog steeds aanwezig. De twee Morinelplevieren ook, en deze lieten zich fraai fotograferen. Fotografen moesten wel geduld hebben, omdat de vogels rustig een uurtje in een spoor gingen zitten, maar als ze weer enige activiteit begonnen te tonen leefden de fotografen ernstig mee.
Aan het eind van de dag werd er weer een Roodstuitzwaluw gevonden die zich 'werkelijk fenomenaal' liet bekijken bij de Muy. En even later op een van de akkers op de weg hierna toe nog eens acht Morinelplevieren.

Morinelplevier
Morinelplevier Charadrius morinellus Dotterel, Midden Eierland - Texel, 6 mei 2012 (Wietze Janse)

Zo sloten veel deelnemers het succesvolle weekend af, waarbij velen op de terugweg nog even het volkstuinencomplex in Den Helder aandeden om de Baardgrasmus bij te schrijven. Ook deze vogel liet zich met enig geduld regelmatig mooi bekijken. Een leuke afsluiter.

Het Vogelinformatiecentrum Texel had een 10x 42-verrekijker ter beschikking gesteld voor de zeldzaamste vogelsoort die dit weekend ontdekt zou worden. Deze prijs ging natuurlijk naar de ontdekker van de Kleine Geelpootruiter: Pierre van der Wielen.

Dank aan alle deelnemers, sprekers, Vogelinformatiecentrum Texel, De Verrekieker, Swarovski Optik, De Robbenjager (restaurant en camping), SBB Texel, Natuurmonumenten en het Eierlandse Huis. We zien jullie volgend jaar allemaal graag weer terug!

Meer foto's van het weekend zijn hier te bekijken.
Een sfeerimpressie van de Vogelkijkdag is hier te bekijken.

Wietze Janse

Discussie

Jan van der Laan  ·  10 mei 2012  12:16

Wat een dag. Ik heb uitgerekend dat als we een landelijke big day hadden gehouden en Texel in het programma hadden gestopt het nationale record met gemak gebroken zou zijn. Maar als, als als....

Harvey van Diek  ·  10 mei 2012  23:28

Bijna foutloos Wietze, al blijft het hardnekkig rondwaren: Harvey van Dieck met ceekaa, iiieeeek! Doe maar Harvey van Diek... En o ja, leuk verslag en volgend jaar proberen we het gewoon opnieuw.

Wietze Janse  ·  11 mei 2012  13:19

Heb ik net door dat het niet met een f is, krijg ik dit weer ....;-)

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?