DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Langstaartklauwier bij Den Helder

4 november 2011  ·  28188 × bekeken

Ik (Johanna van Dillen-Staal) was op de ochtend van 31 oktober 2011 al vroeg aan het vogelen. Het was lekker vroeg licht en een mooie dag. Wat ik toen nog niet wist was dat het de meest heuglijke dag van mijn nog niet zo lange vogelkijkloopbaan zou worden.

Ik liep rond 9.00 uur over het grindpad langs de Oude Vuilnisbelt in de duinen halverwege Den Helder en Julianadorp toen ik bovenin een struik een verdachte vogel zag. Het leek wel een klauwier, maar wat voor een? Donker masker, warm bruine tint en grijze kop. Was het een grauwe? Hij vloog weg, maar even later kon ik de vogel toch weer terugvinden waarna de vogel weer uit het zicht verdween. Ik belde Mario Renden. Ik vertelde hem dat ik waarschijnlijk een klauwier had gezien. Hij was aan het werk en wilde wel vrij nemen, maar dat vond ik best eng aangezien ik nog niet 100% zeker was dat het een klauwier betrof. Ik had de vogel namelijk nog steeds niet heel goed gezien. Mario vertelde dat het aan de late kant was voor een Grauwe Klauwier, dus dat het ook best een zeldzamere soort kon zijn. Mario stelde voor ook andere vogelaars te bellen die al in de buurt waren.

De eerste vogelaar die ik kon bereiken was Henk Post. Ik vroeg hem of hij vogels aan het kijken was. Hij was juist van plan om dat te gaan doen en kon dus direct komen. Ik vertelde hem dat ik waarschijnlijk een klauwier zag. Henk was binnen een kwartier ter plaatse. Hij zag meteen dat het om een klauwier ging en ondertussen waren Roelf Hovinga en Tim Zutt van Landschap Noord-Holland ook gearriveerd. Ik hoorde hun zeggen dat het waarschijnlijk om een Turkestaanse of Daurische Klauwier ging, maar ze hadden de vogel nog niet zo lang gezien. Even later kwamen er nog meer mensen en hoorde ik onder andere Ruud Brouwer de naam Langstaartklauwier noemen. Dat zou wel heel erg zeldzaam zijn! Uiteindelijk brachten Ruud Brouwer en Marcel Haas na ruim 2 uur de vogel als zekere Langstaartklauwier op naam.

Ondertussen was het al half één. Ik had honger en dorst en ben dus weg gegaan. Even later belde Chris van der Vliet mij met de mededeling dat het zeker een Langstaartklauwier was! Die dag kwamen er minimaal 250 vogelaars die de vogel schitterend konden bekijken. Later hoorde ik dat de vogel s`middags een muis gevangen had en dat diverse vogelaars hadden gezien hoe de klauwier het muisje oppeuzelde.
De Oude Vuilnisbelt, een gebied dat toebehoort aan Landschap Noord-Holland is de laatste jaren al vaker een uitstekende locatie gebleken voor klauwieren met dit jaar al eerder een Roodkopklauwier en een Klapekster en vorig jaar een Daurische Klauwier en een Roodkopklauwier.
Wauw, wat was dit alles fantastisch!! Wat een geweldige dag om nooit meer te vergeten!

Johanna van Dillen-Staal

1
Een klein gedeelte van de vele vogelaars die op de melding afkwamen.

Op maandag 31 oktober 2011 omstreeks 11:00 uur werd ik gebeld door Roelf Hovinga dat er zich een Daurische of Turkestaanse Klauwier bevond op de oude vuilnisbelt in de duinen bij Den Helder. De vogel was hier ontdekt door Johanna van Dillen-Staal. Aangezien ik zeer geinteresseerd ben in klauwieren, ben ik gelijk gaan kijken. Aangekomen op de plek bleek dat er een zestal mensen aanwezig was, waaronder Ruud Brouwer. Geen van allen had een telescoop en aangezien ik er wel een mee had gebracht, werd mij verzocht de uiteindelijke determinatie rond te maken. De vogel was op dat moment (omstreeks 11:30 uur) even uit beeld, maar werd spoedig weer gezien.

De vogel was lastig te zien, maar een snelle blik door de telescoop leverde een spannend beeld op: een grijze kop, niet iets dat je associeert met een 'izabelklauwier'. De vogel verplaatste zich weer en opnieuw keek ik door de scoop. Hierbij viel ook een rossige schouder op. Ik dacht op dat moment: "het zou toch niet een Langstaartklauwier zijn?" Opnieuw verplaatste de vogel zich en liet zich even beter bekijken. De vogel had toch echt een grijze kop, een mooi donker masker, oranje schouders en hij leek een lange staart te hebben. Ik wenkte naar Ruud met de mededeling: "Ben ik nou gek of is dit gewoon een Long-tailed?" Ruud keek door de scoop, maar de vogel verdween snel weer. Af en toe was de vogel even zichtbaar, maar vaak tussen het riet of diep in een struik. De vogel verdween ergens achter een rietkraag en was uit beeld.

Na ongeveer 15 minuten besloten Ruud, ik en wat anderen om om te lopen en daar te zoeken. Een flinke tijd ging voorbij en de vogel was nog steeds niet teruggevonden. Ondertussen bekeken we de foto's die enkelen gemaakt hadden. Frans Bruinsma stond bij ons en toen we op zijn cameraschermpje keken, schrokken we: de vogel leek inderdaad wel heel erg op een Langstaartklauwier! Ruud zocht via zijn telefoon foto's op van oa de vogel van Denemarken in oktober 2007. Daar leek deze vogel sprekend op. Keer op keer keken we elkaar aan en zeiden we tegen elkaar dat het er gewoon een moest zijn, maar a) we hadden de vogel zelf maar een aantal keren zeer kort gezien en b) de vogel was inmiddels een uur weg! We besloten de vogel als vrij zeker door te piepen. Je kunt maar beter voorzichtig zijn... Ruud piepte en ik gaf daarna een aanvullende beschrijving. Henk Post had inmiddels foto's op waarneming.nl gezet (onder Daurische Klauwier, omdat Langstaartklauwier nog niet in de soortenlijst voorkwam).

Rond 12:30 uur zat de vogel opeens weer voor onze neus en liet zich een kwartier lang erg goed bekijken! Met een zonnetje was het niet moeilijk meer: we zaten inderdaad naar een Langstaartklauwier te kijken! Een nieuwe voor Nederland en de vierde voor Europa! Eerdere gevallen in Europa waren in Zweden (11 juni 1999, Stora Karlsö, Gotland), Schotland (27 oktober tot 4 november 2000, Howbeg and Howmore, South Uist, Outer Hebrides) en Denemarken (15-17 oktober 2007, Skallingen, Ribe). De vogel werd gedurende de dag door ongeveer 300 vogelaars bezocht en bleef tot 17:25 uur in beeld, toen hij in een grote Vlier verdween.

Marcel Haas


Langstaartklauwier Lanius schachLangstaartklauwier Lanius schach Long-tailed Shrike, Den Helder, 31 oktober 2011 (Cock Reijnders)

Discussie

Ed van Boheemen  ·  31 oktober 2011  23:49

Supertwitch!

Ies Goedbloed  ·  1 november 2011  12:12

Hulde aan Johanna dat ze de waarneming snel wereldkundig heeft gemaakt! Na dat Veldrietzanger en Dwerguil aan onze neuzen voorbij gingen is dit wel erg lekker! wat een droomstart van je vogelcarriere!

Dušan Brinkhuizen  ·  1 november 2011  12:26

Hijo de pajarito, wat een knaller, Johanna en twitched Nederland gefeliciteerd!

Wilma van Holten  ·  1 november 2011  16:31

Supermisser! Maar iedereen die hem wel heeft gezien gefeliciteerd!!!! Johanna haar vogelcarriere kan niet meer stuk.

Marc Guyt  ·  1 november 2011  17:07

Fantastische vondst. Op mijn werk praten ze er nog steeds over :-)

Laurens Steijn  ·  1 november 2011  19:37

Johanna, veel dank en van harte! Een prachtige vogel!

Ivo Meeuwissen  ·  2 november 2011  09:32

Johanna, je kunt wel meteen weer ophouden met vogelen! Dat ga je niet meer overtreffen. Wat een soort, het was de flinke rit uit Limburg meer dan waard. Bedankt voor deze prachtige ontdekking.

Marc Plomp  ·  2 november 2011  12:49

Bedankt voor de ontdekking, een filmpje van de soort staat op www.vogelinformatiecentrum.nl

Phil Koken  ·  3 november 2011  07:55

Bedankt Johanna, Ruud en Marcel voor de ontdekking en de definitieve determinatie. Het was even lichte stress om er met het o.v. te komen waarbij natuurlijk weer zo'n oude Amsterdamse metro voor oponthoud zorgde, maar de vogel ruim 5 kwartier fantastisch gezien. En Marc, schitterende film op je website, ik kijk nu al uit naar het jaaroverzicht !! Mooiste soort van het jaar wat mij betreft. Phil

Edwin Russer  ·  3 november 2011  08:41

Allereerst veel dank aan Johanna voor het ontdekken en voor Ruud en Marcel die het spel op de wagen hebben gezet. And the day after en dan nog urineren in een thermoskan:-)) http://www.zeelandnet.nl/weblog/data/vorser/

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?