DB Actueel Online
Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?
Dutch Birding Vogelweekend Texel 2011
7 oktober 2011 · 16804 × bekeken
Op vrijdag 30 september was het weer zover: het Dutch Birding Vogelweekend 2011. Voorafgaand werd door velen gekeken naar de weersverwachtingen, en op een aantal fora werd er stevig over gefilosofeerd. Het weer was in de aanloop al mooi; het beloofde in het weekend nog mooier te worden! Misschien te mooi? Vol spanning togen de eerste deelnemers op vrijdag naar het eiland, gevolgd door veel vogelaars op de zaterdag en de zondag.
Vrijdag begon rustig, maar leverde voor de aanwezigen toch gelijk al een aantal leuke soorten op. In de Kreeftenpolder werd een Grote Pieper gemeld en even later een Dwerggors, die door enkelen kon worden teruggevonden. Van de noordpunt kwamen de eerste meldingen van Bladkoningen. Deze soort bleek tijdens het weekend redelijk algemeen: tot ruim 15 exemplaren op het eiland op één dag. De meesten Texelgangers konden deze soort dus wel op hun lijst bijschrijven. Een Ortolaan ter plaatse op de noordpunt (de Tuintjes) was een hoogtepunt voor de vogelaars ter plaatse. Hier werden ook enkele Grote Piepers en een Roodkeelpieper overtrekkend gemeld. In de middag werd een Gestreepte Strandloper gevonden bij Waal en Burg.
Allemaal leuk en aardig, maar de geruchten dat Daniel Paalvast in de ochtend een 'spotvogel' had gefotografeerd die wel eens een Orpheusspotvogel zou kunnen zijn zetten iedereen echt op scherp. Rond een uur of een werd het gerucht door een Dutch Bird Alert van Tjeerd Burger bewaarheid en werd een kleine zoekactie op Camping De Robbenjager gestart. De vogel werd snel teruggevonden en bevestigd, en 20 minuten later kwam het tweede Dutch Bird Alert, met het bericht dat vanaf kwart voor twee excursies georganiseerd zouden worden.
Het liep storm. In kleine groepjes onder begeleiding kon de camping bezocht worden. Gelukkig werkte de Orpheusspotvogel erg mee. Er hoefde nooit lang gezocht te worden, waardoor de groepen snel konden afwisselen, de vogel kwam mooi in beeld en ook de fotografen kwamen aan hun trekken. Een mooie vondst en een goed begin van het weekend!
Het betreft het derde (najaars)geval voor Texel. De vogelaars verspreidden zich weer over het eiland om verder te zoeken naar een nog betere soort, maar voor de prijs voor de beste soort van het weekend (een Swarovski-verrekijker) was de lat al hoog gelegd!
Orpheusspotvogel Hippolais polyglotta Meloudious Warbler, de Robbenjager - Texel, 30 september 2011 (Wietze Janse)
Maar het weekend was nog maar nauwelijks begonnen. Door Dirk Vogt werd een mogelijke Steppekiekendief gemeld aan de noordkant van de Slufter. Foto's werden bekeken, de determinatie bevestigd en even later was iedereen aan het zoeken. De vogel werd teruggevonden en kon tot het donker bewonderd worden. Dat gaf hoop voor de mensen die zaterdag pas zouden arriveren.
Na etenstijd begaf men zich naar het Eierlandse Huis voor het avondprogramma. Na een inleidend praatje van voorzitter Arjan van Egmond nam Texelaar Vincent Stork het woord om de waarnemingen van die dag door te nemen. Aan de hand van drie foto's van de Orpheusspotvogel (gemaakt door Jos van den Berg) legde Nils van Duijvendijk uit op grond van welke kenmerken we deze vogel konden herkennen. Nils ging gelijk door met zijn weerpraatje en voorspellingen, met als belangrijkste conclusie: doe je best, er is veel mogelijk. Daarna volgde de hoofdlezing door Laurens Steijn, onder de titel 'West-Afrika Pelagic', met mooie beelden van kleine eilandjes voor de kust van West-Afrika en zeevogels en zeedieren op deze pelagic trip. Veel dus om nog even gezellig over na te praten, en onder het genot van een Texels Skuumkoppe werd het later dan gepland.
Deelnemers verzamelen zich voor de het avondprogramma in het Eierlandse Huis.
Zaterdag 1 oktober begon een grote groep vogelaars aan de Krimweg, in de hoop op de Steppekiekendief. Veel mensen van het vasteland hadden de eerste boot genomen om ook tijdig bij het gehoopte spektakel te kunnen zijn. Dikke mist gooide echter roet in het eten, en toen deze na anderhalf uur was opgetrokken bleek de vogel te zijn vertrokken. Als troostprijs kreeg men nog wel een Grote Pieper te zien, die ook nog even kortstondig aan de grond verbleef. Van diverse plekken sijpelden de eerste waarnemingen binnen: meerdere Bladkoningen, Grote Piepers, een Roodkeelpieper en een Sperwergrasmus die zich in de ochtend kortstondig liet zien achter de camping Sluftervallei.
De Orpheusspotvogel was 's ochtends vroeg ook al teruggevonden, en de mededeling dat er vanaf 10:30 weer excursies georganiseerd werden deed veel vogelaars die kant uitgaan. Het stond weer bomvol. Na wat organisatie kon men in groepen van 10-15 man de camping op, en ook nu werkte de vogel goed mee.
Nadat de excursies afgelopen waren werd een volgende leuke soort gemeld: Roze Spreeuw, op de kerktoren van De Cocksdorp. Dat was dichtbij voor de vele excursiegangers! Het was dus al snel druk in het dorp. Maar de vogel was gevlogen. Een piep van Vincent Hart en Rob Half gaf aan dat zij de vogel teruggevonden hadden bij het Reddingsboothuisje. Bij aankomst bleek de vogel opnieuw gevlogen. Gelukkig werd de vogel net ten westen van Camping De Robbenjager weer teruggevonden en kregen de meesten de vogel toch te zien. Een verrassend grote opkomst voor deze vogel, getuige de foto's hieronder!
Toeschouwers bij de Roze Spreeuw
Van alle kanten werd de vogel bekeken
Swarovki had deze zaterdag een mooie stand en uitstalling van hun assortiment in de winkel 'De Verrekieker' van het Vogelinformatiecentrum Texel in De Cocksdorp en veel mensen kwamen langs. Niet alleen om te kijken naar wat Swarovski nu weer nieuw in de aanbieding had, maar ook om gebruik te maken van de goede service en om kleine mankementjes aan kijkers te laten verhelpen.
Ondertussen bleven meldingen binnen stromen: meer Bladkoningen, een Grote Aalscholver, een Morinelplevier bij Utopia, een Gestreepte Strandloper op een ondergelopen drassig weiland aan de oostkant van het eiland, twee Grauwe Klauwieren (één bij De Nederlanden en één bij Ecomare), overtrekkende Europese Kanaries, Zwartkopmeeuw, nog een Ortolaan, Velduilen op meerdere plekken en een Kleinste Jager langstrekkend bij de noordpunt. De eerder gemelde Sperwergrasmus werd aan het eind van de middag teruggevonden en liet zich toen beter bekijken.
Rond zes uur verzamelde een grote groep vogelaars zich weer bij het Eierlandse Huis. Hier werd een heerlijk buffet van verschillende stamppotten verzorgd. De deelnemers genoten, een een Texels Skuumpkoppe smaakte uitstekend na zo'n warme dag.
Om half negen begon het avondprogramma, en dat trok meer dan 150 man en vrouw naar de zaal! Vincent Stork verzorgde opnieuw de waarneminglog, Nils ging weer in op de weersomstandigheden en Diederik Kok leerde ons, met een mooie serie foto's, hoe we de volgende dag een Kleine Kokmeeuw eruit moesten halen. Daarna de hoofdlezing door Ronald Messemaker over de vogels van Marokko. Een geanimeerd verhaal ondersteund met veel mooie foto's en een mooie afsluiting van de dag.
Deelnemers van het avondbuffet voor een moeilijke keuze: 3 stamppotten
Ronald Messemaker begint zijn avondlezing
Zondag 2 oktober begon tamelijk rustig: Bladkoningen weer in overvloed, Grote Piepers regelmatig overtrekkend, een Roodkeelpieper ertussen en, helaas kortstondig, een Dwerggors aanwezig op het voetbalveldje bij de Robbenjager en voor slechts een enkeling weggelegd, Velduilen, Blauwe Kiekendief, IJsgors. Ook de Orpheusspotvogel was nog aanwezig. Hoewel er eerst was afgesproken dat er zondag geen excursies gegeven zouden worden, was de animo nog zo groot dat er besloten werd om half elf toch nog een excursie te organiseren. Bij de ingang van de camping had de leiding voor de deelnemers echter een slecht en een goed bericht. Het goede bericht was dat er een Daurische Klauwier gevonden was bij De Nederlanden (voor nog veel mensen een nieuwe soort). Het slechte nieuws dat daardoor de excursie geen doorgang kon vinden. De meesten hoorden het laatste bericht al niet meer en waren al onderweg naar het zuiden.
Waar een klein uurtje later meer dan 200 vogelaars op een duintop de zeereep stonden af te turen. De prachtige vogel kwam goed in beeld en liet zich de gehele dag bewonderen. Wel verplaatste de vogel zich soms, zoals bij klauwieren gewoon, over grote afstanden (na het weekend zelfs naar een paar kilometer noordelijker). Maar uiteraard heb je voor zo'n mooie soort wel een wandelingetje over. Het werd druk bij de strandtent van paal 21. Na de gezellige nazit moest er weer verder gezocht worden, terwijl de lat nu wel heel hoog was gelegd.
Resultaat: een Klapekster in het zuiden en een Sperwergrasmus langs het fietspad (tussen Sluftervallei en de Robbenjager). De laatste wilde wel meewerken, reden dat toch nog velen de twee kilometer hebben gelopen om de plek te bereiken.
Een duintopje vol met toeschouwers bij de Daurische Klauwier
Daurische Klauwier Lanius isabellinus Daurian Shrike, De Koog - Texel, 2 oktober 2011 (Wietze Janse)
In restaurant De Robbenjager, een veel gebruikt rustpunt voor de vogelaar, met lekkere koffie, appelpunt, broodje of pannenkoek, was Swarovski aanwezig. Voor diegenen die zaterdag niet in 'De Verrekieker' waren geweest een mooie gelegenheid om nog even langs te gaan.
Voor diegenen die tot de maandag bleven (of langer) werd nog een mooi avondprogramma in elkaar gedraaid. Begonnen werd met het uitreiken van de prijzen. Voor de Swarovski-verrekijker kwamen drie ontdekkingen in aanmerking:
- Orpheusspotvogel; slechts drie waarnemingen op Texel, maar inmiddels (zeldzame) broedvogel in het zuiden van het land
- Steppekiekendief; zeldzame gast in Nederland, maar dit voor- en najaar tal van meldingen
- Daurische Klauwier; de 8e voor Nedeland (en 4e voor Texel!).
De stemmen waren unaniem: de Daurische Klauwier (met de minste waarnemingen in Nederland) werd de soort van het weekend en ontdekker Frank Derriks had de prijs (een Swarovski CL 8x30 twv EUR 990) dubbel en dwars verdiend. Na de waarnemingenlog wist Michel Veldt de aanwezigen enthousiast te maken om te gaan vogelen op Lesbos. Dit was het officiële einde van het Dutch Birding-vogelweekend.
Natuurlijk werd er ook maandag 3 oktober nog gevogeld. Een Sperwergrasmus liet zich af en toe fraai bekijken bij het Reddingsboothuisje, de Daurische Klauwier bleek nog aanwezig (en bleef nog de hele week), Bladkoningen ook, en een 1e winter Zwartkopmeeuw achter de boot was voor velen de afsluiting van een mooi weekend.
Dank aan alle deelnemers, sprekers, Vogelinformatiecentrum De Verrekieker, Swarovski Optik, Birding Breaks, De Robbenjager (restaurant & camping), SBB Texel en het Eierlandse Huis. We zien jullie volgend jaar allemaal graag weer terug!
Bestuur Dutch Birding Association
Een kleine fotoreportage is hier te bekijken.
Discussie
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.