DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Sardijnse Grasmus in Julianadorp

24 april 2021  ·  Jan van der Laan  ·  8782 × bekeken

Op 21 april 2021 ontdekte Johanna van Dillen-Staal in de duinen bij Falga, Julianadorp (gemeente Den Helder, NH) een zangvogel die zij aanvankelijk determineerde als Provençaalse Grasmus Sylvia undata (Ongeveer 1 km ten zuiden van de plaats waar zij op 31 oktober 2011 de eerste -en tot op heden enige- Langstaartklauwier Lanius schach voor Nederland ontdekte). De vogel vloog weg in noordwestelijke richting in een voor publiek ontoegankelijk terrein. Om 10:20 uur werd de waarneming gedeeld in verschillende whatsapp-groepen, waarop ik besloot naar de vogel te gaan zoeken, aangezien Provençaalse Grasmus een erg goede soort is voor Nederlandse begrippen (14 aanvaarde gevallen tot 2020, waarvan slechts één in Noord-Holland, op Texel op 12-13 oktober 2003). Eenmaal ter plaatse werd ik vergezeld door Heleen en Charles Martens en begonnen we met Johanna om 11:35 uur onze zoekactie. Om 12:15 uur kwam vanuit het noorden een vogel aangevlogen die landde in de struiken voor ons, op de oorspronkelijke waarnemingslocatie. We zagen meteen dat het een Sardijnse Grasmus S sarda betrof en ik slaagde erin de nodige foto's te maken. Na ongeveer een minuut vloog de vogel over onze hoofden weg in oostelijke richting en verdween uit het zicht. Daarop werden andere vogelaars gewaarschuwd en in de uren daarna verzamelde zich een groeiende groep waarnemers. Om 15:20 uur werd de vogel teruggevonden op camping Hoeve Ons Lust, c 200 meter ten oosten van de oorspronkelijke locatie. Alle aanwezigen konden de vogel hier fantastisch bekijken. Daarna werd vriendelijk verzocht om de campinggasten, die de rustig tussen de caravans foeragerende vogel met mobieltjes fotografeerden, weer wat rust te gunnen en de vogel vanaf de openbare weg naast de camping te bekijken. Daar liet deze zicht tot donker geregeld zien aan de toestromende vogelaars. De volgende morgen kon hij niet worden teruggevonden. 

Sardijnse Grasmus Sylvia sarda, Julianadorp (NH), 21 april 2021 (Jan van der Laan)

Sardijnse Grasmus Sylvia sarda, Julianadorp (NH), 21 april 2021 (Jan van der Laan)

Duinvallei waar de vogel werd ontdekt. De vogel kwam aanvliegen vanaf rechtsboven (1) naar de basis van de struik in het midden (2); waarna hij landde op het bosje rechts (3), waar bovenstaande foto's werden genomen. Daarna verdween de vogel over onze hoofden in oostelijke richting. Julianadorp (NH), 21 april 2021 (Jan van der Laan)

Nadat de vogel zoek was, bestond het vermoeden dat hij naar deze camping kon zijn gevlogen. Inderdaad werd hij daar teruggevonden, achter het gebouw aan de linkerkant. Julianadorp (NH), 21 april 2021 (Jan van der Laan)

Indien aanvaard betreft dit het eerste geval van Sardijnse Grasmus voor Nederland. Er is één geval in België, te Heist van 3 t/m 12 mei 1997. Denemarken heeft twee gevallen, op 12 juni 2005 en op 4 juni 2015, beide te Skagen; Groot-Brittanië heeft zeven gevallen: 15 mei-24 juli 1982 Midhope Moor, 8-9 juni 1992 Spurn, 23-27 mei 1993 St Abb's Head, 12-18 mei 2001 Scolt Head, 29 mei 2001 Sizewell, 3-15 juni 2010 Blorenge en 14 mei 2018 Baliasta, Shetland.

Jan van der Laan

Discussie

Enno Ebels  ·  24 april 2021  17:16

Veel dank aan de vinder, de terugvinders en de terugterugvinders! Prachtige soort en geweldige ‘record shots’ van Jan - hoe kan je op zo’n moment je camera nog stil houden...?

Roelof de Beer  ·  24 april 2021  19:59

Ken Jan als persoon die in zo'n geaval veelal met ijzige kalmte doet wat hij moet doen… haha..in dit geval de juiste fotos maken. Ik begreep dat Charles geen foto's had omdat zijn instellingen nog stonden op 'de ringen van Saturnus' .

Toy Janssen  ·  24 april 2021  20:20

En prachtig vastgelegd Jan, complimenten! 

Charles Martens  ·  24 april 2021  20:24

Dat klopt Roelof, de programmaknop van mijn camera was van Av naar Tv versprongen.


Met de camera op sluitertijdvoorkeuze en een sluitertijd van 30 seconden (gebruikt bij het fotograferen van de conjunctie van Jupiter en Saturnus eind december), gebeurt er vrij weinig als je op het moment supreme de ontspanknop indrukt :(


Jan had gelukkig inderdaad alles onder controle, en ging van totale extase ("Het is een Sardijnse!, Het is een Sardijnse!") naar koele zelfbeheersing voor een prachtige serie scherpe en goed belichte foto's.


David Uit de Weerd  ·  24 april 2021  21:06, gewijzigd 24 april 2021  21:08

Goed werk van één der Alkmaarders!! En Johanna n Charles natuurlijk ook bedankt!

Max Berlijn  ·  24 april 2021  21:59

Geweldig verhaal en een opsteker voor de oudjes (zoals ik inmiddels) om nog een keer te "shinen" voor we de kist in gaan..."het kan nog"

Dick Groenendijk  ·  25 april 2021  11:33

Erg mooi! knappe (terug-terug)vondst: felicitaties! En ook wel opvallend: het eerste april-geval in NW-Europa.

Jan van der Laan  ·  25 april 2021  13:21

@ Max

De altijd dronken Welshe dichter Dylan Thomas heeft daar een gedicht over gemaakt:

Do not go gentle into that good night

Old age should burn and rave at close of day

Rage, rage against the dying of the light!


Bert de Bruin  ·  25 april 2021  14:22

Nou Jan, daar heb je je aan gehouden...

Justin Jansen  ·  25 april 2021  16:53

Er is ook nog een filmpje gemaakt toen men naar de camping 'stormde'.

Jan Hein van Steenis  ·  26 april 2021  14:48

Johanna van Dillen-Staal vindt wel leuke soorten zeg.

Zelfs zonder corona had ik niet kunnen komen want ik had piketdienst (en dan moet ik in op minder dan 30 minuten van mijn werk blijven). Het leven was al helemaal rustig geweest als ik geen appje uit Engeland had gekregen of ik al geweest was.

Parel op mijn Belgische lijst!

Michiel Schoonderwoerd  ·  27 april 2021  09:02

Wauw mooie foto's en gave waarneming!! Ik ben wel heel benieuwd waarom dit geval stil gehouden werd? Vind ik wel erg jammer... :(

Peter de Knijff  ·  27 april 2021  10:02

Het is niet stilgehouden, maar alleen niet door de DB-alerts, en kort na de ontdekking ook niet door wrn.nl doorgegeven om de bekende en verstandige redenen.

Deze foto’s van Jan, en de oorspronkelijke melding als Prov. waren vrij lang gewoon zichtbaar op deze site en op wrn.nl.


Joep Heldoorn  ·  27 april 2021  12:22, gewijzigd 27 april 2021  12:23

Met andere woorden: het is dus stil gehouden - in ieder geval tijdens de 'kritische uren', toch? Ik vind dat eveneens jammer. Blijkbaar moet je in bepaalde WhatsApp groepen zitten om de kans te krijgen soorten als deze te zien. Dat mag natuurlijk zo zijn, maar voor de 'niet-uitverkorenen' is dat natuurlijk wel spijtig.

Max Berlijn  ·  27 april 2021  14:13, gewijzigd 27 april 2021  14:19

Joep, Michel en andere ontevreden meelezers er zijn geen “niet uitverkorenen” alleen je moe(s)t er wel wat voor doen. Jezelf aanmelden namelijk. Dat kan nu niet meer want de groep is vol. Maar wat let je om zelf een nieuwe op te richten en te vragen of iemand uit de huidige groep je waarschuwt? Eigen initiatief is wel een must in deze coronatijd, de tijden van meeliften met andere zijn even niet aan de orde. @Peter er is niks op DB (waarneming.nl weet ik niet) zichtbaar geweest tot gisteren zover ik weet.

Martijn Verdoes  ·  27 april 2021  15:20

Maar Max, had je jezelf aan willen melden voor de 'uitverkoren appgroep', dan had je toch op z'n minst van het bestaan ervan moeten weten! Je doet nu net alsof dit voor iedereen openlijk is aangekondigd! Onzin natuurlijk. Hoe ben jij er bijvoorbeeld over op de hoogte gebracht? 

Wat Peter zegt klopt overigens gewoon. De foto van Jan met het verhaal van de (her)ontdekking en de mededeling dat de vogel diezelfde middag op de camping was teruggevonden is een tijd zichtbaar geweest op de DB site voordat het werd verwijderd. 

Ik kon jammer genoeg geen kant op... Nog steeds niet... 

Max Berlijn  ·  27 april 2021  15:32, gewijzigd 27 april 2021  15:45

Martijn, ik weet niet of jij ook in die zeldzaamheden appgroep zit maar toen RBA in April 20 uit de lucht ging ging ik zelf op zoek met “lotgenoten” naar hoe toch info te krijgen met het toen naderende voorjaar. Uiteindelijk, met wat navragen, kwamen we uit bij de initiatief nemers van die appgroep. Ik verzet me tegen het beeld wat herhaaldelijk wordt geschetst van “uitverkorenen”. Dat klopt niet. Niemand is uitverkoren in deze, alleen is de WA groep nu wel vol. Eigen initiatief waar je inmiddels een jaar+ (helaas) de tijd voor hebt gehad (en zoals gesteld; richt er anders gewoon een naast op). De verongelijkte in deze discussie hebben toch ook ooit zelf RBA en diens meldingen voor Apr 20 gevonden? Al met al; je verschuilen achter het niet weten van het bestaan van een appgroep zou gelden als we drie weken onderweg waren maar niet na een jaar+. Was Jan zijn verhaal dan zichtbaar bij de alerts??? Nogmaals beterschap overigens.

Jan van der Laan  ·  27 april 2021  16:14

Ik ben overigens geen lid van die app-groep (mij een beetje teveel mensen plus dat er mensen zijn die soms in hun enthousiasme waarnemingen in het holst van de nacht willen delen en bediscussiëren), maar een beetje netwerken in deze tijden kan geen kwaad. Ik ben lid van een paar app-groepjes (van 3 personen tot 9 personen groot) met bevriende vogelaars en we voorzien elkaar al jaren van het laatste nieuws. Helaas vergat ik zelf in alle consternatie om mijn trouwe reisgenoot Arjan Brenkman op tijd van het nieuws te voorzien. Nogmaals sorry, Arjan.

De app-groep die Max noemt is een initiatief van een paar vogelaars en is geen initiatief van Dutch Birding. De aankondiging vond in andere app-groepjes en in het veld plaats en was ergens in mei 2020. Helaas kozen ze voor Whatsapp en niet voor Telegram, zodat de groep aan het maximale zit waar Whatsapp aan kan voldoen (256).

Martijn Verdoes  ·  27 april 2021  16:40

Max, ik zit niet in die zeldzaamheden appgroep. Uitverkorenen vind je een vervelend woord, maar je realiseert je hopelijk wel dat jou twitchersnetwerk er net even anders uitziet dan die van de gemiddelde twitchende Joep of Michel (no offense). Dus jou beeld dat de informatie voor het oprapen ligt klopt gewoon voor de meeste stervelingen niet. Maar tof dat jij dan in al die app-groepjes gaat zitten om de info door te passen! 😜

De foto van Jan met bijgevoegd verhaal en info stond 'gewoon' in de fotogalerij. 

Jan van der Laan  ·  27 april 2021  16:50, gewijzigd 27 april 2021  16:50

Die info stond er maar kort op. Van moment van plaatsing (c 17:00) tot moment van verbergen (c 19:30). De periode dat iedereen achter de piepers zit of onderweg van werk.

Max Berlijn  ·  27 april 2021  16:59, gewijzigd 27 april 2021  17:00

@Martijn, geen probleem mee laat maar komen die nieuwe appgroep en voor jouw beeldvorming in de groep (groot 260 man) zitten heel wat namen waar ik nog nooit van gehoord heb.

Peter van Santbrink  ·  27 april 2021  20:29, gewijzigd 2 mei 2021  00:14

Jammer dat ik 'm gemist heb, wat een prachtige soort en inderdaad zeer fraai vastgelegd, felicitaties aan iedereen die hem gezien heeft

Vincent Hart  ·  28 april 2021  15:50

Ik vind het toch een wat wonderlijke opstelling. De twee reguliere (semi)openbare kanalen voor meldingen van zeer zeldzame soorten (DB en Waarneming.nl) geven al maanden beperkt informatie ivm een pandemie. Beide kanalen hebben daar helder en bij herhaling over gecommuniceerd. Jij wilt graag onbeperkt blijven twitchen in die situatie. Dan is het toch in eerste instantie aan jou om te zorgen dat je op de hoogte gehouden blijft worden? Ik wil best begrip opbrengen voor mensen die netwerken moeilijk en/of spannend vinden maar iedere twitcher kent toch wel minimaal 1 persoon die hem/haar kan bellen/appen/iets met rooksignalen in geval van een coronamega? Als jij iets bijzonders wilt - informatie ontvangen die niet openbaar is - zul jij daar moeite voor moeten doen.

Martijn Verdoes  ·  28 april 2021  18:02

@Vincent: het antwoord op je vraag is eigenlijk heel simpel: kennelijk niet! 

Maar goed, sowieso een beetje mosterd na de maaltijd want voor veel mensen is het probleem inmiddels door Bas opgelost (waarvoor hulde!). 

Vincent Hart  ·  28 april 2021  19:20

Dan is de consequentie nóg simpeler: dan mis je dus soorten. En dat ligt aan niemand anders dan jezelf.

Max Berlijn  ·  1 mei 2021  05:04, gewijzigd 1 mei 2021  05:07

Helden 👍 had graag geholpen maar door mijn werk in de zorg ben ik soms uren niet in staat op mijn telefoon te kijken.

Joep Heldoorn  ·  2 mei 2021  11:02

Hallo Bas, helemaal top! Maar.....ik kan, hoewel lid van DB, je nummer nergens vinden. Kun je me alsjeblieft uitleggen waar ik dat vind?

Eric Jan Alblas  ·  2 mei 2021  13:20

Hallo Bas,

Ik heb hetzelfde probleem en kan je contactgegevens niet vinden. Zou graag lid willen worden van de tweede app-groep. 

Mvg, Eric jan.


Joep Heldoorn  ·  3 mei 2021  10:45

Veel dank voor het oprichten van de nieuwe groep, beste mensen. Ben er echt heel blij mee.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?