DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Kleine Regenwulp in de kop van Noord-Holland!

23 december 2019  ·  Fred Visscher, Sytze Algera & Webredactie  ·  8128 × bekeken

Op één van mijn wekelijkse rondjes door het landelijke gebied rond Schagen op 23-12-2019 rond 12.00 uur tref ik een aanzienlijke groep wulpen aan bij de westzijde van de Mieldijk / Barsingerhorn ter hoogte van huisnummer 5. Ik scan dan een dergelijke groep af op de aanwezigheid van eventuele ringen, zoals ik dat vaker doe. Normaal scan ik zo’n groep dan meerdere keren, om vooral geen ring te missen. Opeens verscheen er een klein vogeltje in mijn kijkerbeeld. Ik zag wel dat het een soort wulp was, maar had geen idee welke. Het koppie had wel iets van Regenwulp, maar het beestje was veel te klein en de snavel ook veel te kort. Ik had zelf geen idee, dus maar even met Fred Visscher geappt en die reageerde vrijwel direct. Samen kwamen we tot de conclusie dat het om de Kleine Regenwulp moest gaan. Tijdens het appen ging helaas alles de lucht in. Daarna nog samen met Fred uren lopen zoeken, zonder resultaat. Gelukkig werd hij later teruggevonden en konden vele mensen genieten van deze prachtige soort.

Sytze Algera

Kleine Regenwulp Numenius minutus, Kolhorn, 23 december 2019 (Fred Visscher)

Fred Visscher zat nog in Twisk zat toen hij de app ontving met de tekst;

"ik heb een vreemd vogeltje tussen de Wulpen" (waarop ik wat vragen stelde..). Vervolgens om een beschrijving gevraagd (die op zich overeen kwam met Kleine Regenwulp) maar met opzet een foto van een Bartrams gestuurd om die in elk geval uit te sluiten (Sytze kent beide soorten niet, is bekend met stelten die in Nederland voorkomen). Toen Sytze daar negatief op reageerde stuurde ik hem een foto van een Kleine Regenwulp en zijn reactie was duidelijk: "ja dat was m!". Direct erheen gereden om een zoekpoging te ondernemen, omdat wij beiden eigenlijk wel zeker waren ondanks het gebrek van een foto. Na een half uur zoeken (vogels waren al weggevlogen toen ik nog in Twisk zat..) heb ik besloten om het te melden via waarneming.nl en heb wat bekende vogelaars gewaarschuwd zodat met een grotere groep gezocht kon worden.Gelukkig is het allemaal goed gekomen. Wat een soort en wat een dag!!

Fred Visscher

Kleine Regenwulp Numenius minutus, Kolhorn, 23 december 2019 (Jaap Denee)

Vandaag omstreeks half twee ontving het team DBalert de melding van de mogelijke Kleine Regenwulp. Het bericht was vergezeld van een link naar waarneming.nl. Via DBalerts werd de melding doorgegeven om 13.45 uur.

Kleine Regenwulp Numenius minutus, Kolhorn, 23 december 2019 (Jaap Denee)

Rond 15.00 uur werd de vogel door Anton Duijnhouwer teruggevonden en nu bleek dat het inderdaad om een heuse Kleine Regenwulp ging. Het bericht verspreidde zich snel via Dutch Birding, appgroepen en social media. Een kleine 80 vogelaars hebben de Kleine Regenwulp nog aan hun lijst kunnen toevoegen vandaag. Hopelijk zit hij er morgen nog.

De Kleine Regenwulp is een nieuwe soort voor Nederland en het 9de geval voor de West-Palearctisch gebied.

Webredactie

Kleine Regenwulp Numenius minutus, Kolhorn, 23 december 2019 (Jaap Denee)

Kleine Regenwulp Numenius minutus, Kolhorn, 23 december 2019 (Fred Visscher)

Discussie

Remco Hofland  ·  23 december 2019  20:00

Hij/zij was fantastisch!!! Altijd gehoopt -nooit gedacht- dat ik deze lifer in Nederland mocht zien, en da's prachtig gelukt! Pieter Doorn, Lonnie Bregman e.v.a.: bedankt voor het lenen van jullie scopen!

Vincent Hart  ·  23 december 2019  20:07

En heel veel dank aan Anton Duijnhouwer voor het terugvinden precies op het moment dat 3 Tokkiadamse luileballen kwamen aanrijden grappend 'er wordt gerend' toen er plotseling echt gerend werd... Wat een knaller!

Rob Halff  ·  23 december 2019  20:11, gewijzigd 23 december 2019  20:17

Wat een (onverwachtse) woeste knaller! Mooi gezien in de scoop met goed licht maar wel op enige afstand maar dat mag de pret niet drukken. Sytze enorm bedankt voor deze ontdekking maar vooral voor het snelle doorgeven aan Fred die het vervolgens wereldkundig maakte, chapeau!! En natuurlijk veel dank aan Anton die de vogel terugvond nét op het moment dat wij kwamen aanrijden...nu eerst een borrel, proost!

Jaap Denee  ·  23 december 2019  20:13

Een heerlijker kerstcadeautje dan dit kun je als twitcher niet wensen. Sytze bedankt, Fred bedankt, Anton bedankt en natuurlijk de rest van de aanwezigen bedankt... voor het delen van de pret.

Max Berlijn  ·  23 december 2019  20:38

Gaat hier een onrustige nacht worden, ik dacht het niet te halen en heb morgen maar tot 11.00 uur. Zit er veel afstand tussen de ontdek en herontdekplek?

Wim van Zwieten  ·  23 december 2019  20:57

Dat was weer even lekker genieten. Het 'mocht' wel weer es na een rustige periode. Gierende banden en spattend modder, lachende vogelaars, zoekgeraakte telefoons en statieven... Het hoort er allemaal bij. Maar niet voor niets, we waren erbij. Allen dank.

Wim Nap  ·  23 december 2019  22:03

@Max. Volgens Anton was dat een paar honderd meter, dus nagenoeg dezelfde plek

Rob Bekebrede  ·  23 december 2019  22:11

Meter of 300 Max. Vogel was soms vliegerig. Succes

Max Berlijn  ·  28 december 2019  08:49, gewijzigd 28 december 2019  08:51

Sytse en Fred bedankt voor het ontdekken en herontdekken van de vogel de afgelopen dagen. Zo’n geval geeft aan dat seizoenen niet veel zeggen bij het voorkomen van dwaalgasten (eerste dec geval in NW Europa), je je afvraagt hoeveel dwaalgasten er ongezien voorkomen in NL en aan de andere kant we een land hebben met veel vogelaars waardoor terugvinden op bizar afwijkende plekken (5 km ten westen van de ondekplek bijv.)  steeds is gelukt. Ik denk dat ik deze kerst 10 jaar ouder ben geworden 😅

Edwin Russer  ·  28 december 2019  10:11

En de vogel trok ook de nodige internationale aandacht. Ik las op Birdforum vogelaars uit Zweden, Zwitserland, Duitsland, België en Hongarije.

Ronald Messemaker  ·  28 december 2019  10:35

idd een droomsoort die ik eerder in België dipte. Na die enerverende en zenuwslopende woensdagmiddag gisteren toch nog langs geweest om hem beter te bekijken. Wat een kikke soort en gelukkig blijkt Poolland toch wel zijn favoriete plekkie. Op naar de DB-dag :) 

Met dank aan de ontdekker en herontdekkers, allen een mooie jaarwisseling!!

Jan Hein van Steenis  ·  12 januari 2020  14:45

Ik zat net in Myanmar toen de DBAlertApp op volle toeren ging draaien. Toen hij er na zes (wifi-loze) nachten nog zat, hoopte ik al op overwintering. Nog prettiger was het feit dat alle latere meldingen van dezelfde plek leken te komen: dat maakte de twitchkansen steeds beter. Mijn overstap in een regenachtig Dubai was nog wel even spannend... dat levert net zoveel chaos op als sneeuw in NL.

Vanmorgen dus gelukt, maar ik wil zeker nog een keer gaan kijken. Vanaf Poolland (waar de vogel vlakbij moet hebben gezeten) was het door wind en regen onmogelijk iets te zien...

Max Berlijn  ·  16 januari 2020  09:28, gewijzigd 16 januari 2020  09:28

Net op tijd terug? niet gemeld gisteren... Lifer JH?

Jan Hein van Steenis  ·  16 januari 2020  17:15

Jazeker een lifer! Maar vandaag zit-ie er weer.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?