DB Actueel Online
Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?
Keizerarend op de Brobbelbies Noord
27 september 2017 · Toy Janssen · 11417 × bekeken
Een dag die weer begon met mist dus we arriveerden pas op de telpost rond 9 uur. De mist was inmiddels aardig verdwenen en de lucht was blauw zonder een wolkje te bespeuren. Niet de ideale omstandigheden voor vogeltrek maar in de middag zouden er stapelwolken komen er was dus nog kans op wat roofvogels.
Rond 11:45 uur zag ik links van de telpost een grote rover cirkelen. Eerste indruk met de verrekijker was meteen een arend. Met de telescoop werd dit al meteen bevestigd en het was duidelijk dat het (gelukkig) geen Zeearend was. Schreeuw of Bastaard denk je dan maar ik ben meteen foto’s gaan maken, determinatie komt straks wel.
De arend vloog richting noordwest en we sprongen in de auto om dichterbij foto’s te kunnen maken. Dit lukt maar de vogel vloog inmiddels al weer recht terug naar de telpost. Terug bij de telpost kon ik nog een paar platen maken. De arend vloog nu in zuidwestelijke richting en verdween langzaam uit zicht. De arend werd op de DB Alerts gepiept als Schreeuw/Bastaard en ik plaatste één van de foto’s. Ook via de DB app groep werd de foto gedeeld. Snel kwamen de eerste reacties dat het om een Keizerarend moest gaan. Ruud van Beusekom belde me en wees me er ook op dat het hier om een Keizerarend ging. We gingen natuurlijk helemaal uit ons dak op de telpost.
Na ongeveer 20 minuten zag Maartje de Keizerarend opnieuw boven de bosrand vliegen. Het was inderdaad de vogel en dit hadden we natuurlijk absoluut niet verwacht. Hij vloog rustig voor de telpost uit en we piepten dat hij nog aanwezig was. De eerste lokale vogelaars waren inmiddels gearriveerd. Soms leek de Keizerarend weg te vliegen maar kwam dan toch steeds terug naar het gebied voor de telpost. Eén keer leek hij zelfs te landen in een boom maar een Kraai jaagde hem weer op de vleugels.
Nu kwamen ook de eerste twitchers aangescheurd en konden de vogel mooi zien. Soms leek hij weg te vliegen, maar kwam toch iedere keer terug naar de Brobbelbies. Dit ging zo ongeveer 2 uur door totdat de Keizerarend langzaam (niet hoog) in zuidoostelijke richting verdween. De verwachting was eigenlijk dat hij nog wel terug zou keren maar dit keer keerde de vogel niet terug. Helaas voor degenen die nog steeds arriveerden op de telpost. Er werd nog gepost tot de zon onder ging maar dat mocht niet baten.
Voor mijzelf is dit de tweede Keizerarend (indien aanvaard natuurlijk) in Nederland. Op 3 april 2005 had ik mijn eerste op telpost Kamperhoek. Ik deel echter met plezier deze blokker op mijn eigen telpost in Uden. Bij deze ook excuses voor de vele piepjes. Ik werd plat gebeld en geappt dus dit was de beste manier om iedereen op de hoogte te houden.
Discussie
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.