Interessant programma!
DB Actueel Online
Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?
Programma Dutch Birding Vogeldag 2017 - Lunteren, 4 februari
3 februari 2017 · Marten Miske / Bestuur Dutch Birding Association · 9671 × bekeken
De komende Dutch Birding Vogeldag vindt plaats op zaterdag 4 februari 2017, op dezelfde locatie centraal in het land als de afgelopen jaren, Congrescentrum De Werelt te Lunteren, Gelderland. Het belooft een interessante dag te worden en iedereen is welkom!
Dit jaar hebben we een bijzondere spreker gevonden die bereid is om twee lezingen te geven, Robert Sheldon. Robert werkt sinds 2002 voor de RSPB (Royal Society for the Protection of Birds) en heeft zich voornamelijk bezig gehouden met onderzoek naar Steppekieviten. Daarnaast is hij ook voorzitter van de Ornithological Society of the Middle East (OSME) en vogelt hij dus veel in het Midden-Oosten. Vanuit deze expertise vertelt hij ons hoe het is om te vogelen in Saoedi-Arabië en geeft hij een zeer actuele lezing hoe het nu gesteld is met het vogelen in conflictgebieden ontstaan na de Arabische Lente, en wat er daar op dit moment nog gebeurt op het gebied van bescherming van vogels.
Na Robert geven Leo Heemskerk en Ferry Ossendorp, de mannen van Deception Tours, ons een overzicht van de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen 25 jaar vogelen op Vlieland. Peter de Knijff geeft een aantal updates over DNA-onderzoeken die hij de laatste tijd heeft uitgevoerd, dus voor iedereen die wil weten wat voor invloed zijn bevindingen hebben op de ranking is deze lezing een must-go. Vervolgens vertelt Christian Brinkman een verhaal over de rui van vogels, een onderwerp dat niet voor iedereen gesneden koek is. En als afsluiter van de dag het verhaal wat natuurlijk niet kan ontbreken op de Dutch Birding Vogeldag, The Biggest Year door Dutch Birder Arjan Dwarshuis.
In de ruime foyer van het congrescentrum is zoals altijd een vogelaarsbeurs ingericht met boeken, optische apparatuur, cd's en dvd's, collega-vogelorganisaties, aanbieders van vogelreizen en vogelkunst. Indien u ook interesse heeft om met een stand aanwezig te zijn, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met Marten Miske (marten.miske@dutchbirding.nl).
Een mededeling van huishoudelijke aard is het verzoek van De Werelt om binnen geen zelf meegebrachte consumpties te nuttigen. We hebben De Werelt verzocht het lunch-aanbod uit te breiden, dus u kunt rekenen op een ruimer aanbod, waaronder soep en luxer belegde broodjes.
Zoals eerder genoemd is de locatie zoals u van ons gewend bent congrescentrum De Werelt in Lunteren (Westhofflaan 2). De zaal gaat open om 09:00 uur. Het programma duurt tot c 17:00 uur en tussen de lezingen door zijn ruime pauzes om de vogelaarsbeurs te bezoeken en/of gezellig bij te praten. De entree bedraagt EUR 5.00. Tenslotte is het goed om te weten dat de Dutch Birding Vogeldag voor iedereen te bezoeken is, u hoeft dus geen lid te zijn van Dutch Birding om op 4 februari 2017 aanwezig te zijn. Hieronder ziet u het volledige programma.
Namens het bestuur, Marten Miske
Programma Vogeldag 2017
09:30 uur
Zaal open
10:00-10:30 uur
Welkomstwoord door dagvoorzitter Rutger Wilschut
Korte terugblik op het Vogeljaar 2016 en ontwikkelingen binnen Dutch Birding door voorzitter Remco Hofland
10:30-11:15 uur
Conflict and bird conservation door Robert Sheldon
Parts of the OSME region have had a turbulent recent history with wars and conflict affecting a number of countries. Despite tragic circumstances there continues to be a small conservation movement undertaking bird conservation initiatives. This talk will focus on the work of OSME and how it helps bird conservation across the Middle East, the Caucasus and Central Asia. The region is important for a range of threatened bird species and is especially important as a migratory flyway. There are several significant challenges across the region, notably political instability, rampant illegal bird killing and a lack of conservation capacity.
11:15-12:00 uur
Pauze
12:00-12:45 uur
Shit happens door Peter de Knijff
DNA-onderzoek bij Braam- en andere sluipers.
12:45-13:00 uur
Introductie vernieuwingen dutchbirding.nl / dutchbirdalerts.nl door Toy Janssen & Jeroen van Vianen
13:00-14:00 uur
Lunchpauze
14:00-14:45 uur
25 jaar Deception Tours door Leo Heemskerk & Ferry Ossendorp
Een overzicht van 25 jaar Deception Tours: verhalen, decepties, claims, sociaal gebeuren, het eiland en natuurlijk vogels! Een korte samenvatting van belevenissen van gepassioneerde vogelaars die drie maal per jaar, in het najaar, op Vlieland op zoek gaan naar zeldzame vogels. Het zit er, het moet alleen nog gevonden worden. No Guts, No Glory!
14:45-15:30 uur
The birds of Saudi Arabia door Robert Sheldon
The Kingdom of Saudi Arabia is the largest country in the Arabian Peninsula but is rarely visited by birders. It is important not only for its resident breeding birds but is a key stop-over site for migrating birds from both Europe and Asia en route to Africa. Ten of the eleven Arabian endemics occur in Saudi Arabia. This talk will give an overview of some of the key habitats and sites in the Kingdom, and address some of the challenges facing bird conservation in Saudi Arabia.
15:30-16:00 uur
Pauze
16:00-17:00 uur
The Biggest Year door Arjan Dwarshuis
In 2016 heeft Arjan 6.836 vogelsoorten waargenomen en daarmee het in 2016 gevestigde record van Noah Strycker verbroken. In het eerste deel van zijn lezing vertelt hij wat hem heeft doen besluiten om aan dit avontuur te beginnen. Welke voorbereidingen gingen aan zijn Biggest Year vooraf? Hoe kan je een dergelijke vogelrace rond de wereld meer diepgang geven en hoe documenteer je alles? Tijdens het tweede deel van zijn lezing neemt Arjan ons mee op een duizelingwekkend vogelavontuur. 40 verschillende landen en 6.836 vogelsoorten in 45 minuten. Aan de hand van een aantal hoogte- en dieptepunten ervaren we hoe een Big Year precies in zijn werk gaat. Uiteraard zullen deze verhalen worden versterkt met spectaculaire foto’s en filmpjes. Tot slot vertelt hij hoe het is om weer thuis te komen na zo’n intensief jaar.
17:00 uur
Samenvatting en sluiting door dagvoorzitter Rutger Wilschut
Discussie
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.