Mooi verhaal mannen!
DB Actueel Online
Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?
Enorm en ongezien
4 juli 2016 · Hans Pohlmann & Jaap Denee · 19282 × bekeken
Elk voorjaar, in mei/juni, zwerven jonge Lammergieren uit. Meestal doen ze dat binnen de bergketens waarin ze uit het ei kruipen, maar enkelen zwerven verder uit. Vogels vanuit de Alpen en de Pyreneeën zwerven daarbij soms naar de laaglandvlaktes van Noordwest-Europa. Zo werd Nederland in 2015 door zowel een herintroductievogel als door een in het wild geboren vogel bezocht. In het voorjaar van 2016 werd de eerste Lammergier van de UK gevonden (die eerst in België zat) en ook in Denemarken/Duitsland werd een vogel gezien. De geherintroduceerde tweede- en derde-kalenderjaarvogels zijn voorzien van een GPS-zender, (kleur)ringen en hand- en armpenmarkeringen, dus de vogels van België, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken (die dat allen niet hadden) waren daardoor allemaal als wilde vogels te herkennen.
Op 15 juni kreeg ik (HP) het bericht uit Zwitserland, dat een gezenderde Lammergier noordwaarts vloog. De Lammergier met de naam Larzac hield HP al een tijdje door middel van zijn GPS-tracks in de gaten, omdat Larzac al steeds grotere uitstapjes buiten de kern van zijn leefgebied in de Grands Causses aan het maken was. Het bericht kwam toch nog als een verrassing, omdat hij de dagen daarvoor net was teruggekeerd naar de kern van de Grands Causses. Tegen de tijd dat het bericht doorkwam, had hij al de omgeving van Troyes bereikt en maakte grote stappen noordwaarts. En dat bleef hij doen!
Larzac is een jong mannetje Lammergier (2e kalenderjaar) dat in 2015 is uitgebroed in Oostenrijk en is losgelaten in de Grands Causses, Frankrijk. Zijn vrijlating maakt deel uit van het Europese herintroductieproject, waarmee gepoogd wordt om de verbinding tussen Lammergierpopulaties van de Alpen met die van de Pyreneeën te versnellen. Hiertoe worden sinds enkele jaren jonge vogels losgelaten in het gebied rond de Gorge du Tarn en de Gorge du Jonte (nabij Le Rozier/ Mostuéjouls). De regie van het project is in handen van de Vulture Conservation Foundation (VCF), in samenwerking met de Ligue Française pour la Protection des Oiseaux (LPO). Het is normaal voor jonge Lammergieren om in hun tweede of derde levensjaar lange verkenningsvluchten te maken, op zoek naar nieuwe leefgebieden. Op deze wijze heeft de soort grote delen van de wereld (Europa, Azië, Afrika) gekoloniseerd. Echter, soms dwaalt een jonge vogel ver af van de berggebieden waar de soort normaal gesproken leeft. Oudere vogels (4e kalenderjaar en ouder) settelen en maken geen omzwervingen meer.
Larzac is op 12 juni 2016 voor het laatst gezien in de Grand Causses. Hij is vervolgens via de Morvan en de Ardennen heel Frankrijk doorgevlogen, om op 17 juni België in te vliegen. Hier overnacht hij op een militair oefenterrein. Het nieuws dat hij Nederland binnen is gevlogen bereikt ons op zaterdagavond 18 juni. Hij overnacht in een bos nabij Gemert. Toch raar dat je weet dat er een Lammergier op een uurtje rijden zit, terwijl je juist met je vogelende Whappmatties aan de “Whappecue” zit.
Op 19 juni rijdt HP heel vroeg naar Gemert om de vogel te gaan zoeken. Het doel hiervan is om te beoordelen wat zijn conditie is. Omdat HP geen idee heeft hoe nauwkeurig de GPS-zender is, stapt hij met weinig vertrouwen het bos in. Als HP de plek nadert, ziet hij hem plotseling zitten, op 50 meter voor zich … De Lammergier zit in een boom, is alert en ziet er fit uit. HP overweegt om de vogel te piepen. Maar omdat de plek alleen toegankelijk is via een smal bospad, besluit hij dat de rust en gezondheid van de vogel belangrijker zijn dan het doorgeven van een niet-telbare vogel. Rond 9:15 uur vliegt Larzac in noordoostelijke richting op, richting Duitsland.
Lammergier Gypaetus barbatus 'Larzac', Gemert, 19 juni 2016 (Hans Pohlmann)
In de hoop dat de vogel nog door anderen kan worden gezien piept Jaap Denee (JD) op dat moment de Lammergier. JD is vanwege het terugbrengen van Lammergier Schils en onze relatie met de mensen van de VCF, nu ook op de hoogte van de aanwezigheid van Larzac. De volgende locatie die de GPS-zender doorgeeft is een positie in Duitsland (dit soort zenders geeft 3-4 locaties per dag door). We verwachtten dat hij door zou vliegen, verder Duitsland in. Groot is dan ook de verrassing als de volgende GPS-melding een positie bij Hattem weergeeft. De Zwolse vogelaars worden ingeseind en een nieuwe piep volgt, maar de vogel wordt niet gezien. ’s Avonds blijkt uit de GPS-gegevens dat hij nog steeds op de Veluwe zit en vanaf Hattem in zuidwestelijke richting is gevlogen. Rond 17.00 uur blijkt hij geland in een natuurgebied op de Noordwest-Veluwe. Daar zoeken we hem ’s avonds op en controleren zijn conditie. Ook hier beoordelen we of hij te piepen is. Naast de op dat moment twijfelachtige conditie van de vogel, blijkt uit overleg met de terreinbeheerder dat er aanvullende redenen zijn om de vogel niet door te geven. Te veel mensen in dit gebied is niet wenselijk. Ook omdat hij toch niet telbaar is, besluiten we daarom om de vogel niet door te geven. Hij overnacht in een hoge Grove Den.
De volgende ochtend, 20 juni, is het erg slecht weer. Door dit slechte weer heeft Larzac niet ver gevlogen. Onder zijn slaapboom vinden we dunne, galgroene ontlasting (wat een slecht teken is; fitte Lammergieren moeten witte, stevige, haast krijtachtige ontlasting hebben) en de vogel is volledig doorweekt. In de avond zoeken we hem weer op en proberen we hem te benaderen. Al snel blijkt dat hij nog alert is en dus fit genoeg om te vliegen. We laten hem met rust en keren op 21 juni 's ochtends vroeg terug. Hij zit dan nog steeds in dezelfde boom. Er is inmiddels in goed overleg met de deskundigen van de VCF en het European Endangered species Program (EEP) Bearded Vulture, besloten om de vogel bij te voeren met stukken kalfsbot, die we in het zicht op een stuifduin gooien. Aangezien het voer geheel vrij moet zijn van antibiotica en pijnstillers, vragen we de mensen van de Fûgelhelling te Ureterp om ons daarbij te helpen. Hetty en Andries hebben, net als vorig jaar, weer geweldig werk verricht! Al snel ziet hij de stukken liggen en vliegt erop af. Achteraf blijkt dat hij maar één stuk heeft gegeten, maar voorlopig kan hij daar weer even op teren. Rond 11:00 uur vliegt de vogel op en verdwijnt. Helaas stopt op dat moment ook de zender met het doorgeven van locaties, dus zijn we vanaf dat moment blind. Verrassend genoeg wordt Larzac vanaf Ameland gemeld, waar hij door Ipe Weeber wordt gezien en gefotografeerd. De volgende dag vliegt de gier naar Schiermonnikoog, waar de boswachter hem tijdens een excursie oppikt. Ook in de daaropvolgende dagen krijgen we geen data van de GPS-zender. Een melding bij Groningen lijkt gezien de eerdere waarnemingen aannemelijk, maar zekerheid hebben we niet. De melding op de Overijsselse RBA van Joachim van der Valk, die bij Steenwijk een Lammergier ziet vliegen, komt dan ook weer als een verrassing. Hij wordt door drie mensen gezien en verdwijnt vervolgens weer. Inmiddels is de GPS-zender gereboot en blijkt de vogel op Urk te zitten. ’s Ochtends vroeg zoekt HP hem daar op. Op de plek van de GPS-log zit niets, behalve een bioloog die op die plek onderzoek doet naar de demografie van de Kruisdistel op Urk (hobbymatig …). HP zoekt het gebied af, maar vindt hem niet. Uit de volgende GPS-log blijkt dat hij 200 meter verderop in een boom zit. Ondanks het enorme formaat van de vogel, blijkt hij volledig weg te kunnen vallen tegen zijn achtergrond. Dat hadden we al een paar keer eerder gemerkt, toen we exact wisten waar hij zat, maar we hem maar moeilijk konden vinden.
Op 24 juni rond 12:00 uur vertrekt Larzac van Urk. De GPS-zender peilt hem op exact dezelfde plek op de Veluwe als waar hij enkele dagen daarvoor gezeten heeft. Sterker nog: de locatie is op exact dezelfde plek als waar we voer voor hem hadden neergelegd! Het is alsof de vogel het heeft onthouden. We controleren zijn conditie weer en in overleg met de deskundigen van de VCF en het EEP wordt ervoor gekozen nogmaals bij te voeren. In dat overleg wordt uiteraard de discussie gevoerd of de vogel überhaupt bijgevoerd moet worden. Maar gezien de nog beperkte populatie van deze soort buiten de Pyreneeën en omdat de bijdrage die deze vogel kan leveren aan de Europese populatie dusdanig waardevol kan zijn, wordt in overleg met de Zwitsers en Fransen besloten dat we tot bijvoeren overgaan. De volgende ochtend (25 juni) is JD dan ook in alle vroegte bij hem. JD plaatst het voer strategisch in zijn zicht en wacht geduldig vier lange uren. Als Larzac wakker is geworden (het zijn uitslapers), ziet de vogel het voer al snel liggen. En dat levert de volgende plaatjes op ...
Lammergier Gypaetus barbatus 'Larzac', Noordwest-Veluwe, 25 juni 2016 (Jaap Denee)
Lammergier Gypaetus barbatus 'Larzac', Noordwest-Veluwe, 25 juni 2016 (Jaap Denee)
Lammergier Gypaetus barbatus 'Larzac', Noordwest-Veluwe, 25 juni 2016 (Jaap Denee)
De komende dagen controleren we zijn conditie. We zien dat deze vooruit gaat, onder meer doordat zijn uitwerpselen weer de juiste vorm, kleur en consistentie hebben. Ook is de vogel alert en oogt fit. We besluiten dan ook om niet verder te voeren, om te voorkomen dat de vogel went aan het voer en geen binding krijgt met het gebied.
Op de morgen van 27 juni (nadat we hem ’s ochtends weer hadden bezocht) wordt JD gebeld door een lokale vogelaar. Die is tijdens zijn vogelrondje tegen de Lammergier aan geblunderd …Gelukkig heeft hij de tegenwoordigheid van geest om eerst te bellen met JD om te overleggen. Snel regelt JD dat de vogelaar en zijn directe vogelvrienden op de hoogte zijn van de afspraken met de terreinbeheerder en wordt afgesproken om het nieuws niet verder bekend te maken. Naast ons en de terreinbeheerders weten nu vier andere vogelaars van zijn aanwezigheid. Inmiddels wordt het weer beter en blijkt de vogel onrustig te worden. Hij probeert hoogte te winnen en cirkelt langdurig boven de bosrand. Maar hij gaat (nog) niet.
Lammergier Gypaetus barbatus 'Larzac', Noordwest-Veluwe, 25 juni 2016 (Jaap Denee)
Lammergier Gypaetus barbatus 'Larzac', Noordwest-Veluwe, 25 juni 2016 (Jaap Denee)
Lammergier Gypaetus barbatus 'Larzac', Noordwest-Veluwe, 25 juni 2016 (Jaap Denee)
Lammergier Gypaetus barbatus 'Larzac', Noordwest-Veluwe, 25 juni 2016 (Jaap Denee)
Op 28 juni gaat hij wel. Tegen 11:00 uur vertrekt hij in zuidwestelijke richting, recht tegen de wind in. Hij vliegt over Amstelveen (Rob heeft ‘ze bril’ niet op), Schiphol (Leo houdt de boel veilig), Leiden (Ferry zal wel weer zitten te vergaderen) en Vlaardingen (Ben kijkt vlinders) om uiteindelijk uit te komen bij de boulevard van Hoek van Holland. Daar overnacht hij weer geheel ongezien om op 29 juni te vertrekken. Hij wordt in de ochtend van 29 juni vlak na vertrek door één waarnemer gezien en gefotografeerd. Uiteindelijk vliegt hij ruim 180 km op deze dag, om in België te gaan overnachten. Zou hij dan eindelijk weer op weg zijn naar Frankrijk … of toch niet? Helaas besluit hij om de volgende dag rond te blijven hangen nabij de grens. En op 1 juli keert hij zelfs weer terug naar Nederland, waarschijnlijk door de heersende windrichting (zuidwest) en de buien die daarbij meekomen. Hij landt uiteindelijk in het Bergherbos, nabij Beek (Ge). Daar zit hij totaal verzopen boven in een boom. Op de ochtend van 2 juli vertrekt hij rond 10:30 uur in noordelijke richting. Om 10:45 uur ziet Holmer Vonk hem opschroeven boven Doesburg. Na een korte afstand in noordelijke richting, vertrekt hij om 11:00 uur voor de wind in noordoostelijke richting, ver Duitsland in. Hopelijk vindt hij snel zijn weg terug naar de Grands Causses of de Alpen.
Al met al heeft Larzac de nodige dagen onopgemerkt in Nederland doorgebracht, wat gezien de waarnemersdichtheid toch bijzonder is. In die twee weken wordt hij zeven keer opgemerkt, terwijl hij echt heel Nederland heeft doorkruist. Dat geeft te denken; wat missen we nog meer? Ook is het aardig om te constateren dat Larzac via de Aquila Alley in Noord-Brabant Nederland is binnengekomen (twee keer). Geen idee of daar half juni nog mensen zitten te kijken, maar echt hoog kijken kan de moeite waard zijn …
Larzac's bewegingen door Nederland.
Meer informatie is te vinden op:
http://rapaces.lpo.fr/gypaete-grands-causses
https://www.facebook.com/vultureconservationfoundation/
Hans Pohlmann & Jaap Denee
Veel dank is verschuldigd aan: Andries en Hetty van de Fugelhelling te Ureterp voor hun hulp bij het voeren en de fitheid-controles, de boswachters van Natuurmonumenten op de Veluwe en op Schiermonnikoog, directie Natuurmonumenten, Social media-afdeling Natuurmonumenten, waarneming.nl, de vogelaars die het besef van stilhouden onderkenden, de mensen van de Vulture Conservation Foundation (VCF) en van de Ligue française pour la Protection des Oiseaux (LPO)
Discussie
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.