Birdingbreaks.nl Reisblog
Welkom op het BirdingBreaks.nl reisblog. Via dit blog doen wij verslag van sommige van onze reizen door middel van foto's en nieuws uit het veld. Daarnaast vind je op het blog reisverhalen van bijzondere reizen naar unieke, maar ook de meer bekende reisbestemmingen. Kortom allemaal plekken waar de reizende vogelaar kan genieten van geweldige vogels en prachtige natuur.
Rio Claro in de Magdalena Valley: zeer veel vogels!
13 december 2013 · 7144 × bekeken
Dag 5 – vrijdag 6/12 Rio Claro
Vandaag was het de hele dag vogelen in Rio Claro, en wat voor een dag was het! Rio Claro is een prachtig natuurreservaat dat de vochtige bossen in de Magdalena Valley beschermt. Het gebied is vernoemd naar de Rio Claro, een snelstromende rivier die door een dal met steile kliffen van met name marmer stroomt. Je kunt hier overigens ook raften en grotten bezoeken.
Moerasgebied voor de Northern Screamer (Laurens Steijn / BirdingBreaks)
De accommodatie is prachtig gelegen midden in het reservaat (c 300m boven zeeniveau) dus het vogelen begint meteen vanuit je huisje. De paden zijn breed en de vogels zijn over het algemeen goed te zien. Het restaurantdeel ligt op ca. 200 van onze huisjes en toen we terugliepen van het ontbijt zong er een Chestnut-backed Antbird die we al snel prachtig konden zien. Bij het huisje zat al een Western White-tailed Trogon hoog in de boom te roepen en even verderop vond de gids een Barred Puffbird, fijne start van de dag! Gedurende de ochtend bleef de activiteit onverminderd hoog en zagen we onder meer Collared Aracari, Red-rumped en Cinnamon Woodpecker, nog eens twee Barred Puffbirds die zich prachtig lieten fotograferen, Wedge-billed, Northern Barred en Streak-headed Woodcreeper, Ochre-bellied en Panama Flycatcher, Band-backed Wren, Thick-billed Seedfinch en Chestnut-headed Oropendola maar ook White-handed Tamarin en Capuchin Monkeys. Helaas nog geen spoor van de endemische Beautiful Woodpecker. Na de lunch was het wat stiller in het bos en pas aan het einde van de middag zagen we wat interessantere soorten zoals Bicolored Antbird, Pacific Antwren, Plain Xenops en Grey-cheeked Thrush. Mogelijk had te maken met het mooie weer, de hele dag scheen de zon dus de activiteit in de middag viel een beetje weg. Overigens zaten er vandaag aardig wat Amerikaanse overwinteraars zoals Bay-breasted en Blackpoll Warbler, Red-eyed Vireo en Northern Waterthrush. Vliegenvangers zijn nog altijd frusterend lastig en ik heb inmiddels al een heel wat foto’s van vliegenvangers waar we niet uitkomen ... had ik toch maar het passerines boek van Ridgeley en Tudor meegenomen, maar ja, die kilo’s…Restall (Birds of Northern South America) vind ik qua platen toch iets minder.
Vogelen langs de weg in de Magdalena Valley (Laurens Steijn / BirdingBreaks)
Dag 6 – zaterdag 7/12 Rio Claro
Hevige regen, donder en bliksem vannacht en als je onder een golfplaten dak slaapt dan merk je dat snel genoeg ... de regen hielt aan tot 9:00 uur in de ochtend. Omdat we de Oilbird Cave nog niet hadden bezocht leek het een goede zet om die te gaan doen zodra het droog werd, de wandeling erheen duurt ongeveer een uur waarvan je een deel door een mooie bosgebied loopt met misschien wel wat andere soorten. De chauffeur waarschuwde ons dat we wel rekening moesten houden met een klein watertje dat we over moesten steken dus teva’s mee! Inmiddels was het droog geworden en liepen we door het open veld in de richting van de Condor Cave. Een mooi half open gebied waar we Lesser Kiskadee, Northern Waterthrush en Grey Seedeater zagen. We vervolgden het pad en toen we bij het bos aankwamen bleek het watertje een snelstromende beek te zijn waar we eigenlijk voortdurend doorheen moesten waden om bij de oilbirds te komen ... Onderweg zagen we Cocoa Woodcreeper en Yellow-olive en Yellow-margined Flycatchers. De grot was echt magisch, het was een grote, brede en hoge opening waar het snelstromende water inliep. Van de buitenkant zag je nog niks maar je hoorde de oilbirds al wel roepen. Om de vogels te zien te krijgen moest je een stuk de grot inlopen - zaklamp mee – waar in evenredigheid de oilbirds luidruchtiger werden en het licht minder. Eenmaal diep in de grot gingen de zaklampen aan, wat een spektakel! Nooit gedacht dat die Oilbirds ook in het donker zouden vliegen, die zijn eigenlijk best actief overdag. En wat een enorme beesten! De vogels zaten niet zo hoog en de afstand was niet al te groot, ik schat een meter of 20. We namen de tijd om van deze unieke ervaring te genieten. De middag verliep wat minder spectaculair, we liepen een trail nabij onze huisjes waar we nog enkele specialiteiten probeerden. Antioquia Bristle-Tyrant (regio endeem) lukte vrij snel maar werd helaas maar kort gezien. Bij Magdalena Antbird ging dat beter hoewel we heel wat geduld nodig hadden om de vogel goed te zien te krijgen. De avond in het restaurant was drukker, het was zaterdagavond en dus kwamen er veel lokalen voor raften, caving enz. Morgen hebben we nog een paar uurtjes in de ochtend om de ontbrekende soorten binnen te halen (Beautiful Woodpecker!), dus hopelijk geen regen.
Oilbird Steatornis caripensis (Marc Guyt / AGAMI)
De Oilbird Cave in de Magdalena Valley (Laurens Steijn / BirdingBreaks)
Laurens Steijn
Discussie
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.