Birdingbreaks.nl Reisblog

Welkom op het BirdingBreaks.nl reisblog. Via dit blog doen wij verslag van sommige van onze reizen door middel van foto's en nieuws uit het veld. Daarnaast vind je op het blog reisverhalen van bijzondere reizen naar unieke, maar ook de meer bekende reisbestemmingen. Kortom allemaal plekken waar de reizende vogelaar kan genieten van geweldige vogels en prachtige natuur.

Colombia blog: La Florida en Bellavista Reserve

12 december 2013  ·  6315 × bekeken

Dag 3 - woensdag 4/12 La Florida
Vroeg vertrek vanuit ons hotel om met het eerste licht bij het vogelgebied La Florida te zijn. Dit park bevindt zich aan de rand van Bogota en na c 30 minuten rijden waren we gearriveerd.

Bogota Laurens Steijn (BirdingBreaks)Bogota (Laurens Steijn / BirdingBreaks)

Vroeg vertrek is overigens een goed idee want de ochtendspits in Bogota is stevig! Veel fietsers ook trouwens, maar geen aparte fietspaden. Het hek van het reservaat was nog niet open maar de 'guard' was snel gevonden. Het is een mooi waterrijk reservaat met een paar endemen zoals Apolinar's Wren, Bogota Rail en Silvery-throated Spinetail. Het half open landschap bracht ook Amerikaanse zangvogels zoals Tennesee en Blackpoll Warbler, leuke bonussen. Aangekomen bij de rand van het meer zagen we al snel Yellow-hooded Blackbird, Common Gallinule en de eerste van de doelsoorten, de Bogota Rail! De vogel liet zich goed zien tussen het oude riet. De Apolinar's Wren wilde niet meewerken maar er was een hoop ander moois te zien zoals Solitary en Spotted Sandpiper, Spot-flanked Gallinule, Least Grebe en Subtropical Doradito. De volgende stop was voor Silvery-throated Spinetail die uiteindelijk goed meewerkte en zich mooi liet zien boven in de boom naast Summer Tanager en Black Flowerpiercer. Het golfterrein wat grenst aan een uitgestrekt rietveld bleek de beste plek voor Apolinar's Wren: na 5 minuten hadden we er een die zich goed aan de hele groep liet zien. Bijzonder want het was de eerste in twee maanden - alle vogeltoers hadden 'm gemist in oktober en november! Op naar de volgende plek, de beroemde 'betoverde tuin' met de kolibrie feeders. En het was betoverend, wat een ongelooflijke plek zeg. Deze tuin heeft maar liefst 36 feeders waar continu kolibries op fourageren. Er zijn dus steeds c 80 kolibries - verdeeld over 10 + soorten - te zien. Wij hadden in een uur de volgende: White-bellied en Gorgeted Woodstar, de endemische Indigo-capped Hummingbird, Black-throated Mango, White-vented Plumeleteer, Rufous-tailed en Glistening Green Hummingbird, White-necked Jacobin, Sparkling en Green Violetear en als hoogtepunt een schitterend mannetje en vrouwtje Ruby Topaz. Wat een spektakel! De Indigo-capped Hummingbird was overigens de 5000e soort van Nollie, van harte! We zakten vervolgens langzaam af naar de Magdalena Vallei, de begroeiing werd steeds tropischer en weelderiger. De soorten veranderden mee en we zagen Yellow-crowned Parrot, Scarlet-fronted Parakeet en de eerste endeem van de vallei, drie prachtige Velvet-fronted Euphonia's. Door wegwerkzaamheden schoot de reis overigens niet echt op maar net voor donker kwamen we aan in het dorpje Victoria (800m boven zeeniveau) waar we overnachtten.

White-necked Jacobin, Florisuga mellivora, Marc Guyt (AGAMI)
White-necked Jacobin Florisuga mellivora (Marc Guyt / AGAMI)

Rufous-tailed Hummingbird Amazilia tzacatl Laurens Steijn (BirdingBreaks)
Rufous-tailed Hummingbird Amazilia tzacatl (Laurens Steijn / BirdingBreaks)

Indigo-capped Hummingbird Amazilia cyanifrons Laurens Steijn (BirdingBreaks)
Indigo-capped Hummingbird Amazilia cyanifrons (Laurens Steijn / BirdingBreaks)

Dag 4 - donderdag 5/12 Bellavista Reserve
Op c 15 minuten rijden van ons hotel in Victoria ligt - op ca. 900 m hoogte - een prachtig bosreservaat, het Bellavista Reserve, waar we met het eerste licht stonden. Het had die nacht flink geregend maar de ochtend was prachtig, licht bewolkt en windstil. Enkele lichte mistflarden hingen boven het bos in de vallei.

Vogelen in het 'cloud forest' nabij Bogota (Laurens Steijn BirdingBreaks)Vogelen in het 'cloud forest' nabij Bogota (Laurens Steijn / BirdingBreaks)

Al snel begonnen de vogels tot leven te komen en bij de start van de trail zagen we al snel een White-mantled Barbet, de eerste endeem was binnen! Langs de trail zagen we vervolgens enkele Sooty Ant-Tanagers (endeem), luidruchtige vogels die in familieverband door het bos trekken. Een poging voor Beautiful Woodpecker mislukte maar leverde wel een hele reeks andere soorten op zoals Colombian Chachalaca, Citron-throated Toucan, Fork-tailed Flycatcher, Black-faced Tanager, Blue en Black-faced Dacnis en Golden-hooded Tanager. Het werd langzaam warmer en de meeste activiteit was verdwenen totdat we aan de weg kwamen voor een welverdiende kop koffie. Black-bellied Wrens zongen een prachtig duet maar lieten zich nauwelijks zien en Amerikaanse zangers waren er in de vorm van Canada, Blackpoll en Bay-breasted Warbler. Leuk!

Canada Warbler Cardellina canadensis Marc Guyt (AGAMI)Canada Warbler Cardellina canadensis (Marc Guyt / AGAMI)

Onderweg naar Rio Claro maakten we nog enkele stops voor Northern Screamer en dat leverde bij de eerste mogelijkheid een leuke verrassing op: twee kleine meisjes zagen ons bij het moeras in de weer met kijkers en camera's en zij hadden ook een vogel gezien die ze ons graag wilde laten zien. Zonder al te hoge verwachtingen lieten we ons de vogel aanwijzen: iets boven een lantaarnpaal zat in een dode stronk een Common Potoo! Op nog geen 10 meter afstand! Well done girls!

Common Potoo Nyctibius griseus Laurens Steijn (BirdingBreaks)
Common Potoo Nyctibius griseus (Laurens Steijn / BirdingBreaks)

Na een uitgebreide fotosessie was het tijd om te gaan lunchen. Dit deden we op een mooie plek langs de Rio Magdalena die hier al enorme breed is. Pollo, papas fritas en ensalada (kip, patat en sla) stond er op het menu. Het vogelen ging hier ook gewon door met Spectacled Parrotlet, Straight-billed Woodcreeper en Prothonotary Warbler. We reden verder langs uitgestrekte moerassen die wel wat weg hadden van de Venezolaanse Llanos dus veel reigers en watervogels. De doelsoort werd uiteindelijk ook gevonden, drie Northern Screamers mooi dicht langs de weg. Andere soorten hier waren Laughing Falcon, Orange-winged Parrot, Blue-and-yellow Macaw, Pied Water-Tyrant, White-headed Marsh Tyrant en Yellow-chinned Spinetail. Prima afsluiting van de dag! Vervolgens was het nog een uur rijden naar de lodge in Rio Claro waar we met donker aankwamen. Het bier smaakte prima. Vandaag in totaal 115 soorten gezien en het totaal van de trip staat op 211. Niet slecht na drie dagen vogelen.

Laurens Steijn

Feedback?