Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

De Atlantic Odyssey vs. de Pacific Odyssey. Twee verschillende odysseys, twee verschillende delen van de wereld, twee verschillende schepen, één blog. Op 21 maart vertrekt Menno van Duijn met een groep van 9 vogelaars vanuit Amsterdam voor zijn reis: de Atlantic Odyssey. Via Buenos Aires naar Ushuaia in het zuiden van Argentinië en vervolgens met het expeditiecruiseschip Plancius via Antarctica, South Georgia, Tristan da Cunha, Sint Helena en Ascension naar Kaapverdië. Iets later, op 8 april, vertrekt Pieter van der Luit met een groepje van 3 vogelaars voor zijn reis: de Pacific Odyssey. Van Nieuw Zeeland – waar ze ook nog een week zullen vogelen – met het expeditiecruiseschip The Spirit of Enderby naar Norfolk Island, Nieuw Caledonië, de Solomon eilanden (Rennell, Makira, Guadalcanal, Kolombangara), de Caroline Islands (Truk) en Torishima naar Yokohama in Japan. Pelagic birding op z'n best en twee reizen met veel overeenkomsten (heel veel zeevogels en endemen op kleine eilanden midden in de oceaan), maar ook met veel verschillen (Antarctica vs. de tropen, oost vs. west en bekend vs. onbekend.) Om en om zullen Menno en Pieter (afgewisseld met gastauteurs) verhalen voor het blog naar Nederland sturen waar Martijn Bot de verhalen op internet zal zetten. Voor het eerst zullen twee verschillende Odysseys tegelijkertijd via één blog te volgen zijn, een heuse wereldprimeur door Inezia Tours! Van 21 maart (begin van de Atlantic Odyssey) tot 21 mei (einde van de Pacific Odyssey) op de Dutch Birding site: Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

Fotoblog Atlantic en Pacific: PO9 – Zeebeestjes

1 november 2011  ·  9180 × bekeken

Na de atollen van Chuuk volgden een aantal tamelijk lege zeedagen: van 10 tot en met 14 mei voeren we namelijk over volle zee richting de Japanse Bonin Eilanden. De beschrijving van onze tijd in de 'dead zone' vind je hier. In het algemeen zorgden de lege dagen voor meer lezen, meer slapen en meer drank :-) - en voor fraaie foto's van vliegende vissen!

po9-1
De bar van het schip, met in het midden de vogelreisleiders Steve Howell en Pete Morris. 10 mei 2011 (Remco Hofland)

po9-2po9-3po9-4
Bij gebrek aan vogels, stortte men zich op een andere fantastische groep: vliegende vissen. Letterlijk in alle soorten en maten komen deze voor in de Pacifische Oceaan, reden dat gids Steve Howell zich er de afgelopen jaren op toelegde ze te fotograferen en te documenteren. Resultaat: een zeer lezenswaardig pdf-document vol gave foto's. Hierbij ook de introducties in de hoofdstukken Pinkwings en Unmistakables.

po9-5
De niet-toeterdragers onder ons beperkten zich tot het fotograferen van fraaie wolkenluchten. Tussen Chuuk en de Mariana Eilanden, 12 mei 2011 (Remco Hofland)

po9-6
De warme dagen ten noorden van de evenaar noodzaakten het gebruik van een 'sundeck'. Nabij de Mariana Eilanden, 13 mei 2011 (Remco Hofland).

po9-7
Ongeïdentificeerde fraaie vliegende vis. Ten noorden van Kolombangara, 4 mei 2011 (Harro Müller).

po9-8
Leopardwing. Ten zuiden van Chuuk, 6 mei 2011 (John Carlyon).

po9-9
Dark-tailed Diablo. Ten zuiden van Chuuk, 6 mei 2011 (John Carlyon).

po9-10
Freckled Pinkwing. Ten zuiden van Chuuk, 6 mei 2011 (Harro Müller).

po9-11
Thrushwing. Ten zuiden van Chuuk, 6 mei 2011 (Harro Müller).

po9-12
Twilight. Ten zuiden van Chuuk, 6 mei 2011 (John Carlyon).

po9-13
Fenestrated Naffwing. Ten zuiden van de (enorm diepe) Mariana Trench, 11 mei 2011 (Harro Müller).

po9-14
Roodpootgent (Red-footed Booby) Sula sula. Juveniel, ten zuiden de Mariana Eilanden, 13 mei 2011 (John Carlyon).

po9-15
Ongeïdentificeerde gekko. Dit ukkie bleek een verstekeling van een eerder eiland, welke weet niemand....13 mei 2011 (Remco Hofland).

po9-16po9-17Roodpootgent (Red-footed Booby) Sula sula websteri. Ten zuiden van de Bonin Eilanden, 13 mei 2011 (Remco Hofland). Deze adult van de oost-pacifische ondersoort 'websteri' zorgde voor wat consternatie, omdat het een dwaalgast is aan deze, westelijke, zijde van de oceaan, maar vooral omdat hij of zij twee dagen meevoer. Regelmatig landend op een van de masten, was 'ie goed te bekijken, en ook het vliegende vissen vangen ging 'm prima af. Halverwege de tweede dag ontwaarde Webster een groot containerschip aan de horizon - en weg was-ie!

po9-18po9-19
Roodpootgent (Red-footed Booby) Sula sula. Ten zuiden van de Bonin Eilanden, 14 mei 2011 (John Carlyon). Deze adult zit - succesvol - een Yellow Bandwing achterna. Hoewel de fotografen er urenlang op loerden, bleek het - scherp - vastleggen van een succesvolle vangst geen sinecure! De Yellow Bandwing werd na de vangst in de lucht verschalkt. Hierna dook de vogel ondiep in het water, dreef 'ie even, werd er gepoetst en daarna was het terug naar de boeg voor een nieuwe poging.

po9-20
Roodpootgent (Red-footed Booby) Sula sula. Ten zuiden van de Bonin Eilanden, 14 mei 2011 (John Carlyon). Deze juveniel had beduidend meer moeite met het vangen van vliegende vissen: ik heb 'm er geen zien vangen.

po9-21Fraaie wolkenlucht. Ten zuiden van de Bonin Eilanden, Japan, 14 mei 2011 (Remco Hofland).

po9-22
Dolphin Fish Coryphaena hippurus. Nabij de Bonin Eilanden, Japan, 15 mei 2011 (Harro Müller). Als je deze voor het eerst ziet, weet je niet wat je ziet! Hij springt enorm snel, een wonder dat 'ie op de plaat is gezet...

po9-23
Vliegende inktvis (flying squid). Nabij de Bonin Eilanden, Japan, 15 mei 2011 (Harro Müller). Ook dit is een hele snelle jongen, die vaak in enorme groepen uit het water komt maar veel sneller dan een vliegende vis er ook weer in verdwijnt.

po9-24po9-25

Potvis Physeter macrocephalus. Nabij Bonin Island, Japan, 15 mei 2011 (John Carlyon). Eén van de meer dan 100 exemplaren die we zagen tijdens de reis, soms luttele meters van het schip vandaan.

po9-26
Ondergaande zon. Ten noorden van Chuuk, 12 mei 2011 (Remco Hofland).

Remco Hofland

Discussie

Marc Guyt  ·  1 november 2011  20:16

fraai die visjes!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?