Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

De Atlantic Odyssey vs. de Pacific Odyssey. Twee verschillende odysseys, twee verschillende delen van de wereld, twee verschillende schepen, één blog. Op 21 maart vertrekt Menno van Duijn met een groep van 9 vogelaars vanuit Amsterdam voor zijn reis: de Atlantic Odyssey. Via Buenos Aires naar Ushuaia in het zuiden van Argentinië en vervolgens met het expeditiecruiseschip Plancius via Antarctica, South Georgia, Tristan da Cunha, Sint Helena en Ascension naar Kaapverdië. Iets later, op 8 april, vertrekt Pieter van der Luit met een groepje van 3 vogelaars voor zijn reis: de Pacific Odyssey. Van Nieuw Zeeland – waar ze ook nog een week zullen vogelen – met het expeditiecruiseschip The Spirit of Enderby naar Norfolk Island, Nieuw Caledonië, de Solomon eilanden (Rennell, Makira, Guadalcanal, Kolombangara), de Caroline Islands (Truk) en Torishima naar Yokohama in Japan. Pelagic birding op z'n best en twee reizen met veel overeenkomsten (heel veel zeevogels en endemen op kleine eilanden midden in de oceaan), maar ook met veel verschillen (Antarctica vs. de tropen, oost vs. west en bekend vs. onbekend.) Om en om zullen Menno en Pieter (afgewisseld met gastauteurs) verhalen voor het blog naar Nederland sturen waar Martijn Bot de verhalen op internet zal zetten. Voor het eerst zullen twee verschillende Odysseys tegelijkertijd via één blog te volgen zijn, een heuse wereldprimeur door Inezia Tours! Van 21 maart (begin van de Atlantic Odyssey) tot 21 mei (einde van de Pacific Odyssey) op de Dutch Birding site: Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

Fotoblog Atlantic en Pacific: AO4 - Gough

27 september 2011  ·  5387 × bekeken

De blog entry voor Gough is hier te vinden

ao4sp
Spectacled Petrel Procellaria conspicillata. Gough, 11 april 2011 (Menno van Duijn)

2700 kilometer verwijdert van Kaapstad en 3200 kilometer van Zuid Amerika vandaan ligt het eiland Gough. Dit eiland behoort sinds 1995 tot de UNESCO werelderfgoederen. De enige bewoners zijn een paar Zuid Afrikanen die een weerstation bemannen. Als buren hebben ze 10 miljoen zeevogels en duizenden pelsrobben. Het is niet toegestaan het eiland te betreden. Gough herbergt het overgrote deel van de wereldpopulaties van Atlantic Petrel en Tristan Albatross en heeft twee endemen Gough Moorhen en Gough Bunting. In de 19e eeuw hebben zeereizigers onbedoeld muizen meegenomen toen zij hier aan wal gingen. Deze muizen hebben zich in de tijd volledig aangepast (door drie keer zo groot te groeien) aan het verorberen van jonge zeevogels (zie hier). Elk broedseizoen doden deze muizen circa 1.000 jonge albatrossen, 420.000 Atlantic Petrels en ook vele jonge Grote Pijlstormvogels worden levend opgegeten. Plannen zijn gemaakt en eerste tests uitgevoerd om de muizenplaag aan te pakken.

ao6nrp
Northern Rockhopper Eudyptes moseleyi. Gough, 11 april 2011 (Menno van Duijn)

In de vroege morgen staan we klaar, maar het waait nog met 11Bft. Nog voor de moed in onze schoenen zinkt valt de wind weg en kunnen we! We zitten met alle deelnemers van onze groep in één boot met Simon Cook als stuurman. Vol spanning varen we tot vlak onder de kant waar groepen Northern Rockhoppers langs het water staan om met zn allen tegelijk het water in te duiken. Op nog geen halve meter boven onze hoofden scheren Tristan Skua's en langs de kliffen zijlen Southern Giant Petrels en Sooty Albatrosses. Hoewel het broedseizoen al ten einden is zien we nog een jonge Sooty met ouders zitten die naar elkaar aan het roepen zijn. De roepende Sooty Albatross, de Subantarctic Fur Seals naast de boot en het paradijselijke landschap dat voor ons uitstrekt bezorgen ons kippenvel: wat een prachtige plek. We varen vlak onder de kust verder in de luwte van het eiland. Verder op het open water valt de wind letterlijk van het eiland af en dansen de waterhozen over het oppervlak. We speuren de wanden af. Al vrij snel vliegen er een paar Gough Buntings over en een minuut later kruipt het Gough Moorhen stieken door het hoge gras langs de wanden. Het duurt even voor iedereen de vogel gezien heeft.

ao6gb
Gough Bunting Rowettia goughensis. Gough, 11 april 2011 (Menno van Duijn)

ao6gm
Gough Moorhen Gallinula comeri. Gough, 11 april 2011 (Menno van Duijn)

Met een prachtig zonnetje en kalme deining steken we over naar Penguin Island. Hier zitten nog een paar Antarctic Terns en Brown Noddy's met jongen die op het punt staan om uit te vliegen. Opmerkelijk is dat hier ook verhoudingsgewijs wat meer Gough Buntings aanwezig zijn, vermoedelijk omdat er hier geen muizen aanwezig zijn. Na een paar uur in de zodiak rond te hebben gevaren worden we opgeroepen naar de boot terug te gaan. We zijn ver afgedreven en doen net of we dit bericht niet horen en we binnen op ons gemak terug te varen. De lucht gaat nu meer betrekken, de wind trekt aan en de deining wordt hoger. Helaas moeten ook wij nu snel terug, want onder deze omstandigheden kan onze zodiak met gemak omslaan, wat wij niet willen riskeren.

ao6bn
Brown Noddy Anous stolidus. Gough, 11 april 2011 (Menno van Duijn)

Als iedereen weer aan boord is varen we uit richting Tristan. Een chumsessie blijft niet lang onopgemerkt en al snel vliegen er honderden zeevogels achter de boot. Tristan Albatrosses en Southern Giant Petrels slokken alles op. Knakworsten, hamlappen en al het andere eetbare gaat naar binnen. Iets achter deze veelvraten hangen White-bellied Storm-petrels en een Grey-backed Storm Petrel. Vele gigabites worden verschoten. We varen steeds verder van het eiland af en de deining neemt toe. Huizenhoge golven van zeker acht meter gooien het schip omhoog. Met een arm om de paal en in de ander de camera is het nog lastig je evenwicht te houden, de kapitein roept iedereen naar binnen voor er iemand over boord slaat. Het belooft een leuke nacht te worden..

ao6chum
Southern Giant Petrel Macronectes giganteus, Tristan Albatross Diomedea dabbenena, Antarctic Tern Sterna paradisaea (voorgrond), Soft-plumaged Petrel Pterodroma mollis, Spectacled Petrel Procellaria conspicillata en Tristan Skua Stercorarius hamiltoni (achtergrond). Gough, 11 april 2011 (Menno van Duijn). Chum sessie.

Menno van Duijn

Feedback?