Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

De Atlantic Odyssey vs. de Pacific Odyssey. Twee verschillende odysseys, twee verschillende delen van de wereld, twee verschillende schepen, één blog. Op 21 maart vertrekt Menno van Duijn met een groep van 9 vogelaars vanuit Amsterdam voor zijn reis: de Atlantic Odyssey. Via Buenos Aires naar Ushuaia in het zuiden van Argentinië en vervolgens met het expeditiecruiseschip Plancius via Antarctica, South Georgia, Tristan da Cunha, Sint Helena en Ascension naar Kaapverdië. Iets later, op 8 april, vertrekt Pieter van der Luit met een groepje van 3 vogelaars voor zijn reis: de Pacific Odyssey. Van Nieuw Zeeland – waar ze ook nog een week zullen vogelen – met het expeditiecruiseschip The Spirit of Enderby naar Norfolk Island, Nieuw Caledonië, de Solomon eilanden (Rennell, Makira, Guadalcanal, Kolombangara), de Caroline Islands (Truk) en Torishima naar Yokohama in Japan. Pelagic birding op z'n best en twee reizen met veel overeenkomsten (heel veel zeevogels en endemen op kleine eilanden midden in de oceaan), maar ook met veel verschillen (Antarctica vs. de tropen, oost vs. west en bekend vs. onbekend.) Om en om zullen Menno en Pieter (afgewisseld met gastauteurs) verhalen voor het blog naar Nederland sturen waar Martijn Bot de verhalen op internet zal zetten. Voor het eerst zullen twee verschillende Odysseys tegelijkertijd via één blog te volgen zijn, een heuse wereldprimeur door Inezia Tours! Van 21 maart (begin van de Atlantic Odyssey) tot 21 mei (einde van de Pacific Odyssey) op de Dutch Birding site: Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

Atlantic: extended, part 2

12 mei 2011  ·  6001 × bekeken

6 mei 2011

Vanochtend aangekomen bij de Mauretaanse kust ter hoogte van Nouakchott. Voor de kust is een breed stuk (rond de 5 km) met ondiep water (0 - 100m), waarna het snel dieper wordt tot rond de 1.000 meter. Onze koers loopt vanaf hier noordelijk, ongeveer over de waterdiepte van 200 meter. Hier varen ook de grote trawlers (o.a. uit Nederland) met sleepnetten om de nog resterende vis weg te vangen, maar ook zien we hier vele grote containerschepen. Nog steeds staat er een sterk wind (kracht 5 á 6). Meteen 's ochtends, voor het ontbijt al een groep Short-finned Pilot Whale's; verder Arctic Skua en Wilson's Storm-petrel. Na de lunch werd het echter menens; we belanden midden in de vogeltrek naar het noorden. In een paar uur tijd hadden we al zeker 2,5 á 3 duizend vogels gezien. Heel veel Vorkstaartmeeuwen, Noordse Sterns, Middelste Jagers, Jan-van-Genten en Koningssterns. Verder de andere jagers (Kleinste-, Kleine- en Grote), Pijlstormvogels (Kuhls en Grauwe) en een aantal Wilson's Storm-petrel's. Een waar spektakel dus, waarbij je soms niet weet waar je moet kijken. Rond een uur of twaalf kwam er nog een klein groepje Sperm Whale's langs, waarvan er één prachtig z'n staart liet zien, voor hij onder dook. Daarna werd het rustiger, er waren nog wel diverse groepjes vogels, zittend op het water te zien, maar de grote trek was over. Voldoende tijd dus om aan de BBQ te beginnen. Deze wordt vrijdags gehouden op het achterdek, waarbij worstjes, kippenpoten, hamburgers en diverse salades met bier en wijn worden geserveerd. Nee, ik hoef me geen zorgen te maken dat ik af zal vallen, het eten hier aan boord is uitstekend. Allemaal reuze gezellig en omdat het achterdek redelijke beschutting geeft ook erg aangenaam. Nadien niet meer zo veel vogels gezien (zou het aan de biertjes hebben gelegen??). Gelukkig kwam er nog wel een grote groep (150 st) Long-beaked Common Dolphin's langs.

7 mei 2011

Nog steeds veel wind, en 's ochtensvroeg alleen maar een paar Kuhls Pijlen. Het lijkt een rustige dag te worden. Na het ontbijt een paar Jan-van-Genten, Rosse Franjepoten en een 5-tal Portuguese Man-of-war. We begonnen al een beetje weg te dromen, tot er opeens een paar White-faced Storm-petrel's voor de boeg langs kwamen; ik kon een paar redelijke foto's maken. Na een paar Flying Fish en een Sunfish, kwam er een klein groepje Atlantic Spotted Dolphin's langs. Na de middag waren er nog steeds niet veel vogels, maar dit werd goed gemaakt door een groep Short-finned Pilot Whale's en twee Bryde's Whale's. De laatsten waren lastig te zien, alleen maar een blow en dan een minuut of 5 niets en dan weer een blow; maar geen kop, rugvin of iets dergelijks. Het leek er op alsof ze een spelletje met ons speelden. De kapitein had het schip al gekeerd, zodat we ze bleven volgen, en dat loonde. Opeens dook er één vlak langs het schip op, waarvan de lange rug en vin prima te zien was. (achteraf toen ik de foto's beter bekeek, zag ik overigens dat ik ook de kop op de foto heb). Na een Noordse Pijlstormvogel (ook nieuw voor mij) en als toetje een groep Striped Dolphin's was de middag voorbij.
Langzamerhand raak ik toch wat ingeburgerd in de "nieuwe groep reizigers"; met het dinner bij een Française gezeten, die overigens goed engels spreekt; dat komt niet zo vaak voor. Ze had alleen wel het accent van die politieagent in "Allo Allo"; ik heb me netjes gedragen. Vanavond zijn we afgebogen van de route langs de Mauretaanse kust, en gaan we rechtstreeks naar de Canarische eilanden om een bezoek te brengen aan het zeezoogdierenreservaat rond La Gomera. Dit wijkt af van de geplande route, maar aangezien de huidige route niet meer echt veel vogels lijkt te geven, is eigenlijk iedereen wel voor om iets anders te proberen.

Jan Dekker

Discussie

Menno van Duijn  ·  13 mei 2011  08:39

Gaaf Jan, Koningsstern is een goeie! Ben benieuwd naar je Bryde's Whale foto's. Moeten dan maar snel een gezellig avondje met de groep inplannen.

Bas van der Burg  ·  13 mei 2011  09:18

Koningsstern is toch "gewoon" een broedvogel van de West-Afrikaanse kust (Mauritanië)? Desalniettemin wel weer een gaaf verslag! Nog geen Middelste Jagers gezien daar?

Laurens Steijn  ·  13 mei 2011  17:00

Jawel hoor, vele Middelste Jagers zelfs (zoals Jan ook al aangaf in zijn verslag). Het was werkelijk een spektakel, zeker die 6e mei. Wat een Vorkstaartmeeuwen! En in totaal toch zo'n 350 Wilson's en 120 Europese Stormvogeltjes, en dat in WP wateren. Koningssterns zijn vermoedelijk niet zo zeldzaam, we hadden er in ieder geval een stuk of 10 langs de boot. Laurens

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?