Alwin's Birding Year
Het werkt!
7 augustus 2008 · 4433 × bekeken
Vanaf 1 augustus is het mogelijk om (zeldzame) waarnemingen die je doet, direct vanuit het veld per mobiel internet, via Dutch Bird Alerts door te geven. Het zal niet verrassend zijn dat een mobiele internet verbinding hiervoor wel onontbeerlijk is. Ook een Atlasboek is geen overbodige luxe. Gaf je eerst via de inspreeklijn je waarneming door en toetste je de 16 cijferige code in, nu typ je dezelfde code in via mobiel internet en schrijf je een eenvoudige en duidelijke tekst op als extra informatie.
Afgelopen zondag hadden Steven en ik het plan opgevat om de nieuwe toepassing van DBA maar direct eens te gaan testen. 'T is en blijft immers ook gewoon leuk speelgoed! We wilden de test gaan uitvoeren door een Vale Pijl, Gestreepte Strandloper en Lachstern door te geven. Een vrij belangrijke voorwaarde was natuurlijk wel dat we die ook zouden zien! De enige optie die je dan hebt, is naar buiten gaan en de gebieden bezoeken waar die beesten kunnen zijn!
Rond 10.00 ploften we neer in onze strandstoelen bij trektelpost Camperduin. Een half uur later konden we weer verder, want de vale pijl was langs gekomen en de waarneming stond netjes op internet! (De test was geslaagd... of moet je nou zeggen dat de Vale pijl binnen was???) We hadden even contact gelegd met de technische dienst om te toetsen of alles goed was doorgekomen! We kregen een "GO" en konden richting de Lachstern rijden! Deze zat op de afgesproken plek bij de kruising Keinsmerweg/ Korte Ruigweg! Het invoeren van deze soort ging even eenvoudig als bij de voorgaande vogel. Bijzonder leuk was het, dat Steven direct werd gebeld door iemand in de buurt, die via mobiel internet de waarneming kon zien en om een extra locatie-beschrijving vroeg. Na een nieuwe check met de back-office (Wietze) kregen we groenlicht om naar de gestreepte strandloper, van de Verzakking, te rijden. Wietze moest iets langer wachten op onze melding! Dat lag niet aan het nieuwe systeem, want dat werkte prima. De gestreepte strandloper was echter van z'n plek weggelopen! Wij hadden zelf via mobiel internet, www.dutchbirdalerts.nl, gezien dat een ander exemplaar bij Den helder, Mariendal, was neergestreken. Niets stond ons in de weg om hier naartoe te gaan. Een korte zoektocht naar de exacte plek leverde meteen het gewenst resultaat op. Het was wel een beetje jammer dat ik deze invoerde en kenbaar maakte als lepelbekstrandloper. Dit werd gelukkig snel genoeg door Wietze hersteld, die vanuit de technische ruimte kon meekijken ("Big Brother is watching you" principe), wat mij ongetwijfeld heel wat goedbedoelde corrigerende telefoontje bespaarde!
Samenvattend kan ik vertellen dat de nieuwe mogelijkheid werkt. Ik ervaar het als een eenvoudig te hanteren aanvulling en toevoeging op de andere diverse mogelijkheden om via mobiele netwerken, waarnemingen te checken! Wellicht ontstaat er discussie over het "zinloos" doorgeven van (minder zeldzame) soorten. Het "piepen" (ik hoop dat het in de volksmond gewoon nog lekker nostalgisch, zo genoemd blijft worden) van soorten zie ik alsvolgt:
"Door je (zeldzame) waarneming kenbaar te maken (te piepen) stel je anderen in de gelegenheid hier naar toe te gaan en deze te gaan bekijken". Vanuit die optiek bied je iedereen de vrije keus hier wel of geen gebruik van te maken en wel of geen actie te ondernemen. Ook is vanuit die gedachte voor de "zender van het bericht" geen enkele "piep" zinloos. Enige mate van terughoudendheid en gezond inschattingvermogen vind ik hierbij wel gepast (waardoor de stelling natuurlijk weer vrij grijs wordt!) Recentelijk had ik met Christian een discussie over het wel of niet doorgeven van een Poelruiter in de Ezumakeeg, waar we bij stonden! Er waren twee opties. -1- De soort is niet zeldzaam genoeg om gepiept te worden. Je zou mensen kunnen storen. -2- Of je wil anderen de vrije keuze geven de beslissing zelf te nemen om wel of niet te gaan en "piept de ruiter wel! Ik vind optie twee het meest passen bij de doelstellingen van RBA en kies daarvoor.
Maar goed... ik was deze tekst niet gestart om m'n visie op "piepen" te geven. Het ging erom mijn eerste (dag) ervaring weer te geven. Die was goed. Het werkt!
Succes! Alwin