DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Oosterse Vorkstaartplevier op Tholen

9 september 2014  ·  10420 × bekeken

Na een rondje Zeeland, dacht ik om 15:00 uur: "ik stop weer bij de afvalbak aan de N656 bij het Rammegors en dan even kijken of er geen kiekendief vliegt". Maar zie in de verte iets anders kort vliegen dat er zeeeer goed uitziet. Nadat de vorkstaartplevier geland was zeeeer snel even rond gereden en geprobeerd om langs de kanaalkant de vogel dichterbij te kunnen bekijken. Maar deze vliegt al vrij snel op waarbij ik dacht een donkere ondervleugel gezien te hebben. De vogel vliegt zeer hoog en ver weg maar ik kan nog net zien dat het bijna verdwijnende stipje richting Stinkgat vliegt. Dus even een seintje naar Corstiaan Beeke: "mogelijk Steppevork in het Rammegors-Stinkgat".

Dan weeeer gevaarlijk rennen, en na een half uurtje vind ik hem daar bij de kijkwand terug. Heel de tijd zittend achteraan en verscholen achter het dijkrandje, waar enkel voor het daarop volgend half uur de kop zichtbaar is. Na die tijd besluit de vogel eindelijk wat rond te lopen en gaat iets dichter bij de kijkwand zitten. Om iets voor 17:00 uur zie ik gelukkig de eerste waarnemers komen en kan ik dringend huiswaarts vertrekken.

Bij de eerst aankomende waarnemers (Dirk Van Straalen en André Strootman) zeg ik nog dat de laatste details nog moeten vastgesteld worden voor bv. Oosterse. Omdat ik ondertussen met gedachte aan de onderweg zijnde vogelkijkers zeker de vogel niet voor het minste wou verstoren, heb ik heel de tijd dus de ondervleugel van de vogel hier nog niet gezien, laat staan gefotografeerd.

Wat mij niet lukte, lukte wel voor Dirk en André: zij konden de ondervleugel fotograferen en zo pas dan de determinatie voor 100% hard maken.

Ik wist niet dat je zo hard kon zweten in september, maar gelukkig stond er iets lekkers in de ijskast te wachten.

Kris de Rouck


Oosterse Vorkstaartplevier kort na ontdekking (André Strootman)
Oosterse Vorkstaartplevier Glareola maldivarum Oriental Pratincole, Het Stinkgat, Tholen, 7 september 2014 (André Strootman)

  • Meer foto's van deze soort zijn te vinden in onze FOTOGALERIJ.

  • Voor meer informatie over het eerste geval van Nederland én de determinatie van deze soort, kijk je op DUTCHAVIFAUNA.NL.

Discussie

Max Berlijn  ·  9 september 2014  07:10

Dit zou zo maar eens dezelfde kunnen zijn http://www.ornithomedia.c... en dan al de hele zomer in NW europa.

Arnoud B van den Berg  ·  10 september 2014  22:57

Toen in de vorige eeuw de eerste maldivarums in Europa werden ontdekt, dacht men nog aan escapes (niet zo gek gezien het verspreidingsgebied). Inmiddels praat niemand meer over een herkomst uit gevangenschap, ondanks dat Antwerpen op minder dan 30 km ligt. De vogel gaf er dan ook geen aanleiding voor.

Max Berlijn  ·  5 november 2014  07:32

En al aanvaard http://www.dutchavifauna.... dat duurde toch heel wat langer bij het eerste geval (jaren) :-)

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?