In Memoriam
In Memoriam: Hans ter Haar
2 november 2011 · Ferry Ossendorp & Redactie Dutch Birding · 27622 × bekeken
Het voelt vreemd en onwerkelijk, ik schrijf dit vanaf Vlieland terwijl we met zijn allen fanatiek vogels aan het zoeken zijn. De trekcondities zijn goed, koud weer en zuidoostenwind hebben onder meer geresulteerd in een prachtige Raddes Boszanger maar ik kan mijn verhaal niet kwijt aan Hans. Normaal gesproken zou ik hem even bellen maar dat kan niet meer. Hij zou zeggen: 'een goed indicatiesoort..'; het is namelijk voor ons al de zesde Raddes op Vlieland.
Hans ter Haar, de oprichter van onze Deception Tours (DT), is niet meer. Hij was zeer ziek en we wisten dat het einde voor hem nabij was maar zijn overlijden kwam toch onverwacht en ook nog vlak voor het laatste DT weekend dit jaar: ons jubileumjaar want het eerste was in 1992. Hans heeft dit jubileum nog meegemaakt maar de weekenden zelf kon hij dit jaar vanwege zijn slechte gezondheid helaas niet meemaken. Hans was voor DT zeer belangrijk omdat hij als geen ander jong en oud kon stimuleren om op Vlieland vogels te gaan zoeken. Hij kon prachtige verhalen vertellen uit de oude doos en veel jonge vogelaars wilden zich graag bij DT aansluiten om samen te gaan zoeken. Hans werd als motivator zeer gewaardeerd en heeft een brug geslagen tussen verschillende generaties vogelaars. Dat was Hans' kracht en hij heeft zo het vogels kijken op de Waddeneilanden een sterke impuls gegeven.
Ik ken Hans al sinds begin jaren 1980 en hij was voor mij en vele anderen in regio Amsterdam de centrale vraagbaak voor zeldzaamheden in Nederland. Hij kreeg eigenlijk altijd als een van de eersten al het vogelnieuws in het toenmalige circuit van klassiek telefoonverkeer. Hans was ook zeer sociaal door de toenmalige jonkies in Amsterdam op te halen om mee te rijden naar een twitch. Het draaide om de vogels, dat was het centrale thema in zijn leven, maar het sociale aspect was ook zeer belangrijk. Hans hield van een Bourgondische levensstijl, lekker eten en drinken hoorde bij zijn levensgeluk. Dit heeft hij tot zijn laatste jaren uitgedragen: genieten van de details en het goede van het leven. Er zijn vele, vele anekdotes over Hans te vertellen maar het zijn al mijn vogeltochtjes met hem en het vogels kijken op de Waddeneilanden die me altijd bij zullen blijven. Hans was een aartsoptimist. Hij bekeek alle gevallen en claims op een positieve manier en geloofde in de kans van het vinden van een zeldzaamheid. Hoe slecht het weer ook was of hoe weinig we ook gezien hadden die dag, hij wist ons altijd weer te motiveren met: "jongens hij zit er gewoon, we moeten hem alleen nog even vinden...". Die woorden zal ik nooit vergeten. En vaak had hij gelijk, op bijzonder saaie dagen kwam de zeldzaamheid er toch weer uit. Als je maar volhoudt!
We missen hem ontzettend hier op Vlieland, maar het was zijn uitdrukkelijke wens dat we doorgingen met 'zijn' weekenden. Hans, mister DT, we zullen jou en je levensopvatting nooit vergeten! Hans, bedankt!
Ferry Ossendorp, 23 oktober 2011
In de nacht van woensdag op donderdag 19/20 oktober 2011 is Hans ter Haar overleden. Hans was een 'Dutch Birder' van het eerste uur en een groot inspirator.
Al sinds de oprichting in 1979 was Hans betrokken bij de Dutch Birding Association (DBA). De door hem geïnitieerde en uitgewerkte reeks van artikelen over de eerste 30 jaren van Dutch Birding vloeien voort uit zijn langdurige betrokkenheid. Zijn vlotte pen (bijna zo vlot als zijn babbel...) en zijn gevoel voor humor klinken duidelijk door in deze veelgelezen en -geprezen serie. Eind 2009 reageerde Hans enthousiast toen hij door het DBA-bestuur werd benaderd met de vraag of hij de taak van voorzitter op zich wilde nemen. Helaas werd kort daarna een ernstige ziekte bij hem vastgesteld waardoor hij van deze nieuwe uitdaging af moest zien. Sindsdien bleef hij het huidige bestuur wel van advies dienen.
Eén van zijn meest aansprekende ontdekkingen was de eerste veldwaarneming van een Blauwstaart ooit, op 29 september 1985 in 'de Tuintjes' van Texel, samen met JanJaap Brinkman en Arnold Veen. Ook uit zijn derde positie op de 'ranking' van in Nederland waargenomen soorten is af te leiden dat hij vanaf de eerste dagen van Dutch Birding actief was; zijn 459e soort was de Amerikaanse Oeverloper van afgelopen juli.
Twee decennia geleden was hij een van de initiators van Deception Tours; daardoor stimuleerde hij talloze vogelaars om een aantal weekenden per najaar op Vlieland naar zeldzame soorten te zoeken. Op dit eiland wist hij zowel in het veld als 's avonds jong en oud te motiveren. De ontdekking van drie nieuwe soorten voor Nederland in 19 jaar Deception Tours (Mirtezanger in oktober 1996, Vale Gierzwaluw in oktober 2006 en Noordse Waterlijster in september 2010) waren hoogtepunten voor Hans en de vele deelnemers en vormden het bewijs dat op 'zijn' eiland ornithologische grenzen verlegd konden worden.
Het bestuur van de Dutch Birding Association en de redactie van Dutch Birding zullen Hans heel erg missen en wensen zijn vrouw en dochter en andere naasten veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.
BESTUUR EN KERNREDACTIE DUTCH BIRDING ASSOCIATION
Informatie afscheid van Hans ter Haar
Er is maandag 24 oktober 's avonds van 19.00 tot 20.30 uur voor vogelaars gelegenheid om afscheid te nemen van Hans in crematorium Ölandhorst, Oostranddreef 1 in Lelystad. Hij ligt daar opgebaard en zijn vogeldagboeken zijn te bekijken in de ontvangkamer.
Hans zal dinsdagmiddag 15.00 uur gecremeerd worden. Dit zal in beperkte kring van familie en naaste vrienden plaatsvinden.
30 jaar Dutch Birding (vol. 30: 2008)
30 jaar Dutch Birding, deel 1: 1979-83 G J (Hans) ter Haar
30 jaar Dutch Birding, deel 2: 1984-88 G J (Hans) ter Haar
30 jaar Dutch Birding, deel 3: 1989-93 G J (Hans) ter Haar
30 jaar Dutch Birding, deel 4: 1994-98 G J (Hans) ter Haar
30 jaar Dutch Birding, deel 5: 1999-2003 G J (Hans) ter Haar
30 jaar Dutch Birding, deel 6: 2004-08 G J (Hans) ter Haar
30 jaar Dutch Birding, deel 7: 2008, aanvullingen en correcties G J (Hans) ter Haar
Discussie
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.