DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Witkopstaartmezen stromen Nederland binnen

31 oktober 2010  ·  28507 × bekeken

Vrijwel jaarlijks worden er in Nederland in de herfst en winter kleine aantallen Witkopstaartmezen gemeld, vooral in het noorden. Tot voor kort was het regelmatige voorkomen van deze nominaatvorm van de Staartmees in Nederland slecht gedocumenteerd. Er worden echter steeds meer overtuigende foto's gemaakt die aantonen dat de ondersoort vaker in Nederland voorkomt. Op dit moment is zelfs sprake van een heuse invasie, met op tal van plaatsen groepjes die uit louter Witkopstaartmezen bestaan. Toch kan de determinatie van witkoppige exemplaren in een groep staartmezen lastig zijn. In Dutch Birding is in een recent artikel beschreven hoe men 'zuivere' Witkopstaartmezen van de ondersoort caudatus kan onderscheiden van witkoppige vogels met intermediaire kenmerken. Dit artikel kan men hier downloaden.

Witkopstaartmees

Witkopstaartmees Aegithalos caudatus caudatus White-headed Long-tailed Tit, De Robbenjager, Texel (Jos van den Berg)

Discussie

Max Berlijn  ·  1 november 2010  12:52

Erg leuke plaat: http://waarneming.nl/waarneming/view/50715961 ze zijn dus ook in vlucht te herkennen.

Justin Jansen  ·  1 november 2010  17:38, gewijzigd 1 november 2010  17:40

Max: Hoe kun je een intermediate uitsluiten op die foto?

Marc van der Aa  ·  9 november 2010  13:17

Zie weinig verschil tussen deze vogel en de vogel op foto 373 uit bovenstaand artikel, behalve dan dat deze vogel nog viezer lijkt/is boven zn oog. Waarom zou dit een zuivere unit zijn dan? Ook die nekband vind ik niet uitgesproken well defined op deze foto.

Ton Eggenhuizen  ·  10 november 2010  12:43

het akelige is dat de bases van de kopveren ook bij echte witkoppen donker grijs zijn. Zet het beestje de kopveren op, dan krijg je een donkere koptekening er gratis bij....

Garry Bakker  ·  18 november 2010  22:17, gewijzigd 19 november 2010  00:28

Zie ook de vergelijkbare ervaringen van Trinus Haitsjema in Estland met de ondersoort hier. En als je je realiseert hoe juveniele witkoppen eruit zien is wel te begrijpen waar die grijze veerbasis vandaan komt; misschien moet het criterium 'zuiver witte kop anders geen caudatus' toch maar eens opnieuw worden geƫvalueerd.

Justin Jansen  ·  23 november 2010  07:34, gewijzigd 23 november 2010  07:34

Garry zie tekst in het artikel (pagina 297): Only adult-type birds were taken into account, ie, adult birds and first-year birds that, from September onwards, had finished their (complete) post-juvenile moult (cf Svensson 1992). Identification in non-adult plumage, if possible at all, is beyond the scope of this paper. De centra van de kopveren is bij alle caudatus ongeacht leeftijd donker, en de top wit, welke ook de witte kop vertoond. Bij een intermediate is de top donker, vaak zo donker als het centrum van de kopveer.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?